Korszerű táplálkozás

Na, ez nagyon fontos!

Hisz az egyik nagynevű egyetem tudósai kimutatták, hogy például a vaj,  és az állati zsiradékok, azok mennyire ártalmasak az emberi szervezetnek, hisz növelik a koleszterinszintet ami egyenesen vezet a szív és érrendszeri megbetegedésekhez, ezzel pedig az időnap előtti elhalálozáshoz. Az is kiderült a hosszas kutatásokból, hogy a margarin, az igen, az összehasonlíthatatlanul egészségesebb, táplálóbb, minden szempontból jobb a vajnál. A zsír kontra növényi olaj esetében pedig, az egészségre nézve az olaj az abszolút győztes. Aztán, ki tudja miért, mégis tovább kutattak. A növényi olaj és a belőle hidrogénezéssel készített margarin transz-zsírsavakat tartalmaz, amit a szervezet nem tud lebontani. Inzulin túltermeléssel próbál védekezni ellene. Addig, amíg a sejtjeink rezisztensek lesznek az inzulinra. Még több inzulin szükséges tehát. Mindaddig, amíg az ezt termelő hasnyálmirigy felmondja a szolgálatot, aminek közismert neve cukorbetegség.

Na de mi van a koleszterin szinttel? Mesélik, hogy dédnagyapám nem ette meg a tíz tojásból álló rántottát (mai nyelvezettel élve: koleszterinbombát), ha azt el nem lepte legalább egy újnyi vastagon a zsír (rágondolni is rémes…). El is köszönt ettől a világtól már kilencvenes éveinek derekán…

Vagy vegyük például a tehéntejet. Másik nagynevű egyetemi központ szavahihetőbb kutatócsapata bebizonyította, hogy pl. a tehéntej, rengeteg mindent tartalmaz, ami az emberi szervezet egészségének megőrzésében elengedhetetlenül fontos, hogy messzebb ne menjünk a gyerekek növekedéséhez is nélkülözhetetlen kalcium legbiztosabb forrása. Valószínűleg nem azon az egyetemen, de valahol egy másikon is igen jelentős felfedezést tettek a tejjel kapcsolatosan. Mégpedig, hogy a felsoroltak mindenestől igazak de csak kizárólag a bocira nézve. Az emberre ez nem áll, a tehéntej összetétele az emberi szervezetre egyenesen mérgező hatású, sőt a vastagbélrák egyik legfőbb kiváltó oka!

A hús, az köztudott, hogy sok olyan tápanyag forrása, mely a szervezet számára elengedhetetlen és máshonnan semmiféle táplálékkal meg nem szerezhető. Napi fogyasztása tehát kötelező! Továbbá a hús az nagyon káros a szervezetre, rombol, pusztít, stb., borzalmas. S az ennek betudható szellemi leépülés mellett, még a lelki fejlődésünknek is legfőbb hátráltatója. Legyünk hát vegák!!!

Ha már a vegetarianizmusnál tartunk, legyen fő táplálékunk a szója, hisz az remek étek, minden meg van benne, ami fontos a szervezetnek, tápláló, olcsó, könnyen elkészíthető. Az örök ifjúság és a hosszú élet egyetlen biztos kulcsa. A statisztikák egyértelműen kimutatják, hogy a nagy szójafogyasztók közt, a szója magas hormon illetve alkaloid tartalma miatt, meglepően magas a szívelégtelenségből származó korai elhalálozások száma!

Kenyér – ez ellen senkinek sem lehet kifogása, hisz a „Mi Atyánk”-ban is benne van a „mindennapi kenyerünk”. Vagy mégse jó ez? Még, hogy jó? Egyenesen méreg! Épeszű ember fehér kenyeret például nem is eszik, még, ha éhen hal, akkor sem, mert az drasztikusan megkurtítaná várható élettartamát. Csak teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyeret. Viszont a teljes kiőrlésű lisztben a gabona héja is benne van, amin egy különösen mérgező parazita is általában megtalálható. Természetesen ez az emberre nézve mérgező és a méreganyag a sütés után mit sem veszít az erejéből.

A lényeg az, hogy csak kevés sót, vagy egyáltalán ne fogyasszunk sót, inkább kálium tartalmú élelmet, ellenkező esetben felszökik a vérnyomásunk, s kész az agyvérzés. Viszont a sóhiány a kálium többlettel, az napok alatt szívinfarktus. Mindkettőt, komoly tudóscsoportok bizonyították számtalan kísérlettel…

A só, ha ezek után kérdéses, legalább a cukorra figyeljünk oda! Az mindenképp rossz hatású. Akkor inkább édesítőszert használjunk! Abban „csak” a fokozottan rákkeltő hatású aszpartám, vagy még mérgezőbb édesítő társai találhatóak. Meg ott van a csokoládé, ami fölösleges kalória, rossz mellékhatású doppingszer, a szervezet réme, mindezek mellett az emberiség egyik legnagyszerűbb találmánya, már naponta csak kis adagba fogyasztva is nagyon pozitív hatással van az egész metabolizmusra, főleg az agyműködésre és pozitív közérzetre. Finn kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett, vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak más babákhoz képest…

Ne feledjük a táplálék-kiegészítő vitaminokat! Ez mindenképp fontos a harmonikus, egészséges életmódhoz. Tessék? Hogy a vitamin az egyenesen méreg? Na akkor ezt, most hagyjuk…

Most hogy kiderült, hogy mit is érdemes fogyasztani, beoszthatjuk az étrendünket. Ezt könnyebb szerencsére megérteni, hisz logikus, hogy az emésztőrendszerünket nem szabad túlterhelni, hadd járjon csak kevesebb gőzzel, de egyenletesen. Köztudott tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a napi ötszöri étkezés. Egyre kell csak odafigyelni: sohase lakjunk túl jól. Tehát világos, egyszerű, érthető, logikus, lezártnak tekinthető ez a kérdés. Illetve az volt még néhány éve, míg egy újabb kutatás véget nem vetett az addig uralkodó sötét középkornak. Ma azonban már világosság van, hála egy újabb jó hírű egyetem kutatócsapatának. Kiderült ugyanis, hogy épp ellenkezőleg, hisz csak gondolkodni kell az evolúciót tekintve! Nézzük csak: őseink hordákba verődve vadásztak, míg elejtettek közös erőfeszítéssel egy nagy vadat. Akkor a csapat apraja nagyja bezabált a zsákmányból, mert egyrészt már nagyon éhes volt, másrészt senki sem tudhatta, hogy hány nap múlva jut megint élelemhez. És ez így ment sok százezer éven keresztekül, egészen a közelmúltig, tehát az emberi emésztőrendszer úgy van kialakulva, hogy a hírtelen nagy megterhelést és degeszre evést bírja, ami után aztán napokig emészthet, ürülhet, illetve pihenhet bélrendszerünk az újabb táplálék érkezéséig. Ugyanez illusztrálható számtalan példával az állatvilágból is. A mindennapi, s pláne a napi többszöri étkezés tehát, ellentmond minden természeti törvénynek, egyenesen perverzió!

Szóval most már tudjuk, hogy mit együnk, mikor, mennyit és mivel, illetve miből s főleg, hogy hogyan, így hát nem marad más hátra számomra sem, mint, hogy kívánjak őszintén: Jó étvágyat!

Evés után, pedig igyunk egy pohár bort! Ez bármilyen oldalról és kísérletsorozattal megközelítve csak egészséges lehet. Csak arra vigyázzunk, hogy az alkohol öl, butít és nyomorba taszajt… Tehát vizet igyunk (tegyük fel, hogy egy átlag hétköznapról van szó, mert ezekből több van). Szénsavasat, mert az segíti elő a metabolizmust, a benne levő gázok pedig az emésztés katalizátoraként mozgatják meg az elfogyasztottakat! Megbolondultál??? Szénsavas vizet inni, hisz elsavasodik a szervezetet, s acidózisban kipurcansz! Csak szénsavmentes forrásvizet vigyél be a szervezetedbe!

Azoknak pedig, akik jobban odafigyelnek hasznos étkezési tanácsaimra, titokban most megsúgom, hogy a fenti vita teljesen elvtelen. Hisz inni bármit is evés után szigorúan tilos, hisz az felhígítja a gyomorsav koncentrációt, hátráltatva a helyes emésztést, elképzelhetetlen rombolást vonva maga után a szervezetben.

Most már értik mennyire könnyebb volt őseinknek, akik mannát ehettek a pusztában…

Kaja után pedig kötelezően azonnali fogmosás, hisz a táplálékkal a szájba került savak, enzimek, stb. egy-kettő rostává luggatják fogainkat. Minimálisan két percet kell sikálni a fogakat, nem túl erősen, de minden irányból. Nos, amint várható volt, e témában is voltak újabb kutatások. És kimutatták… Hogy, az étkezés során a szájba jutó és ott hatásukat kifejtő savfélék megpuhítják a fogzománcot, s ha ezt ilyen állapotban fogkefével dürüszöljük, nos akkor oda lesz rövidesen fogzománcunk utolsó megmaradt molekulája is. Így persze sokkal több az esély a fogszuvasodásra, mint fogmosás nélkül.

Szeretnéd tudni, hogy milyen a helyes pihenés meg alvásrend? Hahaha…

A fenti szép nagy dumát pedig ellensúlyozásként írtam az e heti klasszikus zenei műsorom igen kurtára sikerült szövege mellé:

Böjthe László köszönti önöket. A mai Concerto klasszikus zenei műsorunkban kilépek a szigorúan vett klasszikus zene kereteiből, ugyanis a Tolcsvay testvérek által írt Magyar Misét készítettem évzáróként mára elő. Kívánok hozzá tartalmas kikapcsolódást.

Magyar mise  45:55

A Budapesti Művészeti Hetek és a Szabadtéri Színpadok Igazgatóságának közös produkciója, az 1987-ben megjelent Magyar Mise hangzott el. Zene és szöveg Tolcsvai László illetve Tolcsvay Béla. Szólót énekeltek Pitti Katalin, Begányi Ferenc, Ifj. Csóori Sándor, Sasvári Sándor, Tolcsvay Béla, Tolcsvay László és Vikidál Gyula. Közreműködtek a Honvéd Művészegyüttes Férfikara, a Tavasz Női Kar és az Amadinda együttes. Vezényelt Tóth András.

Műsorunk hátralevő perceiben az After Crying együttes 1994-es “Föld és Ég” című albumáról hangzik el részlet a “Kétezer év” című dalból. Ezzel búcsúzik az idénre a műsor szerkesztője Böjthe László. Találkozunk a jövő csütörtökön délbe két órától ezen a hullámhosszon. Viszont hallásra.

A műsor letölthető itt (192 kbit/s, mp3, kb. 75 MB):

http://data.hu/get/2026217/Concerto044-2009_december_31januar_23_Magyar_mise.mp3.html

(itt a narancssárga négyzetnél klick az “Ingyenes”-re, majd a díjszabásoknál ajánlott a “Nem élek vele”-re kattintani, s máris ott zöldell a “Letöltés indítása”. Mivel ingyenes (s ajándék szesznek ne mérd a fokát!), az elinduláshoz kell néhány percet várni, de lejön s ez a lényeg!)

Comments are closed.