trafic ranking Statistici web

Épületek szemétből

fotó: Egyed Ufó Zoltán
szöveg: Katona Zoltán

A Bethlen-lakótelep mélyén, a Szabók utcájában lakik nejével Gógyán Jóska bácsi – a 74 éves nyugdíjasnak érdekes és különleges hobbija van. Középületeket, templomokat rekonstruál, eddig több mint húsz munkája van készen, amik a lakása folyosóján, illetve az egyik szobában vannak “kiállítva”. Egyelőre csak az ismerősei, szomszédai járnak a csodájára – a milliméter pontossággal elkészített rekonstrukciók kivétel nélkül szemétbe dobott dolgokból készültek.

Ami az életét illeti, az erdőszentgyörgyi származású Gógyán József először szabónak tanult odahaza. Abban reménykedve, hogy itt állást kap, 1960-ban jött Székelyudvahelyre – nem szabó lett, hanem építőipari munkás, majd dolgozott a szombatfalvi szeszgyárban, később az IFET-nél, aztán esztergályos lett, de "elektronikát is csinált”, a lámpás tévékhez is értett. Majdnem húsz évet esztergályosként dolgozott, de a kilencvenes években Magyarországon is többször megfordult. Mindene a garázs, illetve a haverok a közeli kocsmában, de nagyon kiszámított, pontos napirendje van – a garázsban meghatározott időt tölt, akárcsak a kocsmában, egyetlen perccel sem többet. Minden nap egy-két órát foglalkozik a furcsa hobbijával.

Nem vallja be, de felesége, Vilma csak elmondja: 2012-ben nagyon beteg volt a férje, kétszer került be tüdőembólia miatt a kórházba, 48 kilóra fogyott le. Alig tudott mozogni, csak üldögélt – de ekkor elkezdett “matatni”: kartonból, műanyagból ragasztóval elkezdett kis épületeket készíteni. Egyfajta terápia is volt ez, de az évek alatt annyira belejött, hogy ma már díszes homlokzatokat rekonstruál.

Színesek, érdekesek – ugyanakkor van bennük egy kedves báj, hiszen természetesen nem mindegyik sikerül élethűen, de mindegyik felismerhetően. “Nem olyan, de olyasmi” – jegyzi meg mosolyogva Jóska bácsi, amikor végignéz a kis kiállításon. Ugyanakkor beavat szakmai titkokba is, Ufó nemcsak arra csodálkozik rá, hogy hogy lehet iporkából gömböt készíteni, hanem arra is, hogy milyen a hozzávaló ragasztó, mi mit ragaszt. Legalább háromfélét használ ezekből.

“Van úgy, hogy kukázom” – mondja nevetve, de hozzáteszi, hogy csak azt hozza el, aminek hasznát veszi. Például az ablakok átlátszó vagy fehér söröspalackok falából készülnek. Az épületek alapja a karton, de mindent felhasznál, ami a keze ügyébe akad, például a törött karácsonyfadíszeket, vagy azokat az üdítős dobozokat, amelyeknek ezüst színű a belseje.

A pontos épület titka a jó mérés, illetve az arányosítás – Jóska bácsi mindent pontosan megmér, csak akkor kezd neki valaminek, ha egyszer megtervezte. A díszes épületeket általában fényképekről lesi le – volt úgy, hogy a szombatfalvi ortodox templomot ötször fényképezte le részleteiben, az ötödik alkalommal már a pópa behívta. A Haberstumpf villát szintén fotóról – az ilyen lett.

Az Ybl Miklós által tervezett budapesti országház bejáratát is leutánozta – igaz, a bejárat két oldalára két oroszlán került, de nem egyformák. Ez egyik nőstény oroszlán, a másik nem.

Udvarhelyi templomok a “Gógyán-műhelyben”: a Kis Szent Teréz Római Katolikus Plébánia, illetve a belvárosi unitárius templom. Katona az előbbiben nősült, de utóbbiban is megtehette volna – most (talán nem véletlenül!) itt áll mindkettő kartonból.

Gógyán József a mai napig minden nap “matat” valamennyit a dolgokon – a szombathelyi székesegyháznál, a békéscsabai evangélikus templomnál, vagy a Peles-kastélynál nem ragad le, továbbmegy.

A kartont sok mindennel lehet színezni, néha olyan színek jönnek ki, amelyek nem feltétlenül olyanok, mint valóságban. “Amikor megtelik a ház, elajándékozzuk” – fűzi hozzá vigyorogva. Egyik-másik épület elkészítése akár több hónapot is igénybe vesz.  Tanul internetezni is (“Töltöm az időt!”), Facebook oldalára fel van töltve néhány kép a munkáiról.

Az a baj, hogy lassan nem fér a lakásban a sok épület – felesége, Vilma néni már kénytelen feltenni a szekrény tetejére is a dolgokat. De boldogan teszi. Ez egy olyan hely, ahová egy kis túlzással talán egy Bolyai-idézet kívánkozna: “a semmiből egy új, más világot teremtettem”.

© uh.ro, 2017

Zetelaka legszebb házai
első rész

Zetelaka akkora falu, hogy már szinte város. Szép házakat találni benne is olyan nehéz, mint egy városban. Szép kapukat már könnyebb, egy részük össze is van gyűjtve a központba turistalátványosságnak.

Szánon jönnek a papok

Varságon évszázados hagyománya van a házszentelő papok szánoztatásának.

Lejött a gleccser a Küküllőn

Este későn jégtorlasz keletkezett a híd fölött 100 méterrel, eltorlaszolta a folyót, ami kiönteni készült a szomszédos udvarokba.