Országos » Gazdaság

Kedvenceink a piacról

Reggel Milli, délben McDonalds, este meg Durex? Márkahűségben élsz, vagy mindegy, hogy mit teszel be a kosárba? Felmérték, hogy mit kedvelünk igazán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

itthon_kozelet/fogyaszt1512
itthon_kozelet/fogyaszt1512
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. március 14., 18:07
0 hozzászólás. 

A 360insights piackutatása nem veszi figyelembe az egyes márkák ismertségét, piaci részesedését vagy az általuk termelt profitot, ezzel szemben a vásárlókkal kialakított kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. Az emotional branding névre keresztelt eljárás lényege, hogy a megkérdezettek a márkával való kapcsolatukat, illetve az ezekhez kötődő érzelmeik erősségét pontozzák 1-től 100-ig.

gazdasag

A módszer segítségével leképezhető, hogy egy adott márka mennyire népszerű a vásárlók körében, illetve mennyire kötődnek hozzá. Az álomhatár a száz pont, ám ezt egyetlen terméknek sem sikerült elérnie.

A 360insights felmérésében 440 márka szerepelt 17 kategóriában, de ezeket nem bontották le alkategóriákra, így például a telekommunikációs márkák között egy kalap alá kerültek a mobil- és vezetékes telefon-, az internet- és a televízió-szolgáltatók.

 

Amit megeszünk

Országos átlagban elmondhatjuk, hogy szeretjük a tejtermékeket, hiszen az élelmiszer kategóriát a Danone vezeti 34 ponttal, őket az egyik saját márkájuk követi, az Activia, ami 22 pontos átlagot ért el, és a bronzérmes, a Hochland is ugyanabban az iparágban tevékenykedik – a sajtmárka 20 pontos átlagot ért el. A Bunica (17) a negyedik helyen a Cris-Tim-mel osztozik (17), utánuk a Milli (16), a Dr. Oetker (16), a Knorr (16), a Maggi (15) és a Campofrio (14) sorakoztak fel.

Az édességeknél a Milka, az Orbit és a Poiana vezetik a listát, míg a kávéknál toronymagasan a Jacobs viszi a pálmát 49 pontos átlaggal, majd következik a Nescafé 20 ponttal és a Doncafé 18-cal.

Nem meglepő, hogy az üdítőitaloknál tarolt a Coca-Cola és a Pepsi, őket a Prigat és a Nestea követi. A söröknél, legnagyobb bánatunkra, egy „székely terméket" sem láthatunk: az első hely a Timișoreanat illeti meg, majd sorban jön a Heineken, a Tuborg, a Bergenbier és a Golden Brau. Az egyéb szeszes italok között a Cotnari-é az első hely, aztán a Jim Beam, a Jack Daniels és a Murfatlar következik. Az ötödik helyen tanyázó Angelli az egyetlen ezek közül, amelyik a megkérdezett nők körében is közkedveltnek számít.

A gyorséttermek között talán nem is volt kérdéses a McDonalds 63 pontos győzelme, bár a KFC sem maradt le sokkal a maga 43 pontjával. A leginkább a 24 évnél fiatalabbak körében népszerű kategória harmadik helyét a Pizza Hut foglalja el.

 

Pénzköltés és kommunikáció

Felmérték a bevásárlóközpontok népszerűségét is, ahol a Carrefour vezet, majd következik a Székelyudvarhelyen is megtalálható Kaufland, utána pedig a Real, az Auchan és a Lidl.

A szépítkezési termékek listájának első helyét a Nivea foglalja el, őt követi a Gilette és a Dove. Az üzletben nem értékesített Avon márkának a hatodik helyet sikerült megcsípnie a népszerűségi versenyben.

A telekommunikációs szolgáltatást nyújtó cégek között töretlen az Orange népszerűsége (50 pont), majd következik a Vodafone 34, a Cosmote és az RCS-RDS 32-32 ponttal, míg a sereghajtók a Romtelecom (17) és a meglepően gyengén teljesítő, csupán hét pontot begyűjtő UPC.

Az elektronikai cikkek között még mindig tartja vezető szerepét a Nokia, bár az innovációinak és az Android rendszer robbanásszerű elterjedésének köszönhetően nagyban nyomul a második helyen tanyázó Samsung is. A fiatalok körében kimondottan népszerű az Apple, ám ez most csak a harmadik helyre volt elég.

Persze nem csak telefonokat vásárolnak Romániában így az egyéb háztartási gépeket gyártó cégeknek is jutott hely: a Philips, az Arctic és a Whirlpool következnek sorban a listán.

 

Vezess és keress

Az autómárkák rangsorát böngészve szembetűnő az eladási adatok és a márkához való vonzalom közti különbség, hiszen a Dacia eléggé hátracsúszott a listán. Itt a Volkswagen került az élre 39 ponttal, majd következik a BMW 32-vel, az Audi 25-el és a Mercedes-Benz 23-al. A román autógyár márkája az ötödik helyet foglalja el, 21 ponttal, így az Opellel osztozik, aztán a Ford (20), a Renault (13), a Toyota (11) és a Peugeot (10) következnek.

Pénzügyek tekintetében két régi név, a BCR és a BRD, vagyis a Román Kereskedelmi Bank és a Román Fejlesztési Bank vezetik a mezőnyt. Az ING és a Raiffeisen Bank sem vallottak szégyent, a megkérdezettek szerint ezt a két intézményt az innovatív szellemük miatt kedvelik.

Az online termékek között nagyon kihegyezett verseny folyik, de a Google uralma rányomja a bélyegét a listára. A keresőóriás 70 ponttal vezet, majd némileg leszakadva követi őt a Yahoo (54 pont), ami nálunk email és azonnali üzenetküldő szolgáltatása, a Yahoo Messenger miatt igazán népszerű. A harmadik helyre szorult minden macskás videó otthona, a YouTube (51 pont), míg a Facebook 47 pontja csak a negyedik pozícióra volt elég. Hatalmas szakadék után 20 ponttal még éppen hogy felfért a listára az egyetlen román online márka, az eJobs.


címkék: markak brandek

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."