Országos » Gazdaság

Nőtt az átlagfizetés

Öt lejjel, vagyis 0,3 százalékkal nőtt a nettó átlagbér a múlt hónaphoz képest, így a februári átlagfizetések értéke 1472 lej.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 05., 12:03
0 hozzászólás. 

Nagyobb bérezésben részesülnek a dohányiparban munkálkodók, a legkisebb fizetések pedig a kisebb szállodákban és éttermekben vannak. A dohányiparban regisztrált nettó átlagbér értéke 4489 lej, míg a szállodák és éttermek esetén ez az összeg 824 lej.

A februári bérek legnagyobb visszaesése (8,5 és 10,5 százalék között) a vízi szállításban, kőolaj és gáz kitermelésben dolgozóknál volt észlelhető, míg a televíziózásban, zeneiparban munkálkodóknál, a kiadóknál alkalmazott dolgozóknál, az elektromos áramot, gázt, hőt, távfűtést szolgáltató cégeknél 4,5 és 7,5 százalék közötti csökkenést regisztráltak.

A februári bérnövekedés bizonyos kiegészítéseknek és értékjegyeknek köszönhetően jött létre – tájékoztat az Országos Statisztikai Hivatal.

A legnagyobb arányban a dohányipari termékek gyártásában dolgozók fizetése nőtt, mintegy 44,7 százalékkal. 11 százalékkal emelkedett a magánnyugdíj szerződések megkötésével foglalkozók fizetése, míg a számítógépeket és tartozékokat, elektromos berendezéseket gyártók valamint a fafeldolgozók és informatikai szektorban dolgozók bére 4-7,5 százalék közötti értékkel nőtt.

Alig érzékelhető mértékben emelkedett a közalkalmazottak bére: a tanügyisek 0,8, a közhivatalokban dolgozók 0,5 százalékkal kaptak többet, bizonyos értékjegyek, utazási csekkek kibocsátása miatt. Az egészségügyi dolgozók bére csökkent, igaz, nem nagymértékben, csupán 0,3 százalékkal – ez a kifizetések késlekedésének tudható be.

A bruttó februári átlagkereset 2028 lej volt országszerte, ami hatlejes növekedést jelent januárhoz képest.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."