Országos » Gazdaság

Hogyan valljál adót?

Egyéni vállalkozásod van, lakást adsz bérbe, vagy a mezőgazdaságból van jövedelmed? Közeledik az adóbevallásod leadási határideje: jó tudni, hova mit kell írni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

gazdasag
gazdasag
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. április 11., 15:40
1 hozzászólás. 

Több mint egy hónap áll még mindazok rendelkezésére, akiknek adóbevallást kell benyújtaniuk, hogy eleget tegyenek kötelezettségüknek. Bár ez az idő soknak tűnhet, a tapasztalat azt mutatja, jobb idejében érkezni a Közpénzügyi Hivatal kasszájához: több órás sorban állást kerülhetünk el.

gazdasag

A személyi jövedelemadó-bevallást, vagyis a 200-as űrlapot mindazoknak ki kell tölteniük, és be kell nyújtaniuk a lakhelyük szerinti adóhivatalhoz, akik a tavalyi év során szerzői jogi szerződés alapján, egyéni vállalkozásból, ingatlan bérbeadásából, részvények vagy valuta eladásából, illetve mezőgazdasági tevékenységből szereztek jövedelmet.

Idén valamivel több idő áll rendelkezésére az adóbevallóknak: a korábbi határidőt tíz nappal megtoldva, egészen május 25-ig nyújthatják be a 200-as nyomtatványt.

 

Így töltsd ki a nyomtatványt

Először is azt érdemes megvizsgálni, hogy szükséges-e jövedelmünkről hivatalos vallomást készítenünk. Ha 2011-ben csak fizetésből, nyugdíjból, ingatlanok eladásából, esetleg szerencsejátékból vagy egyéb nyereményből származott jövedelmünk, akkor nem szükséges adóbevallási ívet kitöltenünk.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy számunka is kötelező a művelet, akkor a következő lépés a nyomtatvány beszerzése. Ilyet kérhetünk a Közpénzügyi Hivatalnál (Székelyudvarhelyen a Malom utca 5 szám alatt), vagy letölthetjük az intézmény honlapjáról.

Itt a nyomtatvány mellé részletes kitöltési útmutatót is kapunk, de néhány egyéb dolgot is érdemes megjegyezni: az űrlapot olvashatóan, nagy, nyomtatott betűkkel töltsük ki személyes adatainkkal, majd a „Date privind veniturile realizate pe surse şi categorii de venit" résznél válasszuk ki, milyen forrásból volt jövedelmünk 2011-ben.

Ezután jelöljük be, milyen rendszerbe illik a jövedelmünk – ez a jövedelem típusától függ. Ha például szerzői jogdíjakból származó jövedelmünk volt, a bruttó jövedelem az összes ilyen típusú bevétel összegét jelenti. Nézzük át számláinkat és a tevékenységünk során keletkezett hivatalos iratokat a pontos elszámolás érdekében.

A „Cheltuieli deductibile" részhez írjuk be az elszámolható, levonható költségeink összegét, mint például a különböző, már kifizetett társadalmi hozzájárulások, illetékek. Végül a nettó jövedelem a bruttó jövedelem és a levonható költségek különbségét jelenti.

A 200-as űrlap harmadik részében fizetendő adónk két százalékát átirányíthatjuk egy civil szervezetnek vagy egyháznak, esetleg magánösztöndíj-szerződés keretén belül egy diák tanulmányait támogathatjuk.

 

Hivatal, posta vagy internet?

Ha mindennel megvagyunk, és kitöltöttük a nyomtatvány szükséges részeit, háromféleképpen adhatjuk azt le. A klasszikus módszer, hogy elmegyünk ahhoz a Közpénzügyi Hivatalhoz, amelyhez lakhelyünk szerint tartozunk, és személyesen nyújtjuk be az adóbevallást. Alternatív megoldásként kinyomtathatjuk a 200-as űrlapot és postán is feladhatjuk azt a hivatal címére.

A harmadik megoldás a legkényelmesebb, ám ez több pénzbe kerül. A www.e-guvernare.ro honlapot használva interneten is bevallhatjuk az adónkat, ám ehhez elektronikus aláírásra lesz szükségünk, ami mintegy 180-200 lejes kiadást és némi utánajárást jelent. Ha azonban rendelkezünk ilyennel, egyszerűbbe válik az űrlap benyújtása.

Amennyiben lekésnénk a május 25-i határidőt, 10-től 100 lejig terjedő pénzbüntetésre számíthatunk, ezért megéri idejében lépni.


címkék: adobevallas 200 230 2%

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-04-11 22:22:42
Inkább jövedelem- mint adóbevallás. Mivel, hogy az adót ennek alapján számolják ki.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."