Itthon » Művelődés

Kiállítottak a népművészek

30 éves fennállását kiállítással és díjátadással ünnepelte az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

1
1
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 13., 19:26
0 hozzászólás. 


A szép számban egybegyűltek előtt ma 17 órától nyitották meg azt a kiállítást, amit ezentúl a Művelődési Ház oszlopos termében láthat a nagyérdemű. A szőttestől a fafaragásig minden népi mesterségben alkotó tárgyait megtekintheti az érdeklődő.

TankoAlbert
Tankó Albert, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének leköszönt elnöke

P. Buzogány Árpád kezdte a nyitóbeszédet, aki példaértékűnek titulálta a tárlatot. Majd a nemrég leköszönt elnök és egyben alapító tag, Tankó Albert vette át a szót és a kezdetekről mesélt. Így tudtuk meg, hogy 1979-ben alakult a fafaragó klub, amit tekinthetünk az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete elődjének is. ’79 óta egyébként havi rendszerességgel találkoznak a fafaragók, minden hónap első csütörtökén. A megemlékezés után Szatmári Ferenc, a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség elnökének, köszöntőjét olvasta fel Tifán Irén, az egyesület jelenlegi elnöke - hiszen a 130 alkotót számláló egyesületnél veztőtanácsi csere történt, így Tankó Albert helyett Tifán Irén látja el a vezetői szerepet.

Az est további részében népmesét mondott a Móra Ferenc Általános Iskola harmadikos tanulója, András Attila, de előtte népdalt szavalt a szintén „mórás” Berecki Dalma. Majd átadták a mesteri illetve a kiváló mesteri címeket, valamint életműdíjat kapott Zsigmond Endre, nyugalmazott tanító, fafaragó. Népmesét mondott Kertész Zsuzsanna és népdallal örvendeztette meg a közönséget Dobai Renáta.

A Romániai Magyar Népművészeti Szövetség (RMNSz) tagegyesülete az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete. A RMNSz Szakmai Testülete zsűrizéseket végez kiállítások és vásárok alkalmával, mely folyamat hitelesebb munkák létrehozására ösztönzi alkotóinkat. Egyesületünk 18 tagja részesült eddig Mesteri- ,14 tag Kiváló Mesteri címekben. 6 fiatal Ifjú Mesteri címet kapott az eddigi évek során. Idén Mesteri címet kapott a lövétei Fazakas Ágnes, népviselet-készítő, Kiváló Mesteri címeket adományozott a RMNSz a székelyvarsági Kovács Berta-Anna szövőnek, illetve a székelyudvarhelyi Kilyén Irma bútorfestőnek és a korondi Jancsó Tamás faesztergályosnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."