Itthon » Művelődés

A Titanic katasztrófájától a siménfalvi templomig

Megnyílt Joó Dénes Változó természet című első egyéni festészeti kiállítása a székelykeresztúri múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Kiallitas_14
Kiallitas_14
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. március 01., 08:47
1 hozzászólás. 


Február 28-án, vasárnap délben zsúfolásig megtelt a Molnár István Múzeum kiállítóterme. Rokonok, ismerősök, falubeliek és kíváncsiskodók jelentek meg a siménfalvi ifj. Joó Dénes festő tárlatnyitóján.

A Nyikó mentén egy ígéretes pálya vanKiallitas_08 kialakulóban” – kezdte ismertetőjét Fülöp Lajos múzeumigazgató. Tőle tudtuk meg, hogy a 24 éves kiállító a székelyudvarhelyi Palló Imre Képzőművészeti Szakközépiskolában végezte gimnáziumi tanulmányait, majd Segesváron szerzett diplomát a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia kihelyezett tagozatán. A fiatal művész jelenleg szülőfalujában él és alkot, több mint kétszáz festmény dicséri keze munkáját.

Joó több iskolai versenyen, csoportos kiállításon vett részt Udvarhelyen és Segesváron, nemrég egy megyei alkotótáborra kapott meghívást. Első egyéni tárlatán 47 képet tekinthet illetve vásárolhat meg a nagyérdemű, amelyek többnyire olajfestékkel készültek, de van köztük néhány tusrajz is.

Kérdésünkre elárulta, hogy másodikos kora óta rajzol, bátran használja a színeket, és kiállított alkotásaiban főként impresszionista jegyeket fedezhetünk fel. Témái sem kötöttek, egyaránt kedvel tájképet, portrét vagy absztraktot készíteni. A keresztúri tárlat egyik legmegnyerőbb része a Titanic katasztrófáját bemutató hat darabos sorozata, amit tavalyi vizsgamunkájára készített.

Ahogy az elhangzott, a siménfalviak rendkívül büszkék fiatal művészük első nagy lépésére, zárásként népdalokkal és szavalatokkal köszöntötték őt. A tárlat három hétig látogatható a Molnár István Múzeum kiállítótermében.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sanci
2010-03-02 09:57:17
Ügyesek a siménfalviak :whistle:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."