Itthon » Művelődés

Légirégészeti megbeszélés a Haáz Rezső Múzeumban

A székelyföldi archeológusok tárgyaltak az egyre elterjedtebb felderítési módszer lehetőségeiről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

homorodfurdo_erod
homorodfurdo_erod
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 16., 16:38
0 hozzászólás. 


2010. március 16-án a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a székelyföldi archeológusok úgynevezett légirégészeti kerekasztal-megbeszélést folytattak a körünkben is egyre elterjedtebb lelőhely felderítési-módszer távlati lehetőségeiről. A találkozás apropójául a kelet-erdélyi római kori limes (sáncokból, árkokból, őrtornyokból és erődökből álló határvonal) kutatásának projektje adta, mely 2007-ben a Pécsi Légirégészeti Téka indított el, azóta több alkalommal készítve fényképfelvételeket a magasból. A projekt – melynek vezetője Visy Zsolt régészprofesszor – hosszú távú célja a kelet-daciai limes UNESCO világörökségi listára való felkerülése.

legiregeszet_megbeszeles

A fényképezések során nemcsak a római kori limes maradványai, hanem a lehetőségek és javaslatok függvényében, minden más régészeti lelőhely vagy műemlék fotózásra kerül, tehát Székelyföld őskori és középkori történetének is újabb kutatási lehetőségei adódnak. Az öt évre szóló program keretében az idén egy légifényképekből készült vándorkiállítást valósítanak meg, kiadvánnyal egybekötve, év végén pedig Marosvásárhelyen rendeznek konferenciát.

homorodfurdo_erod

Homoródfürdői római kori burgus vagy kiserőd. Fotó: Szabó Máté

A légifelvételekből adatbázis készül, ábrázolásuk kiértékelését terepbejárások alapján a helyi múzeumok régészei végzik el. Hosszabb távú célként geofizikai kutatásokra és ásatásokra kerülne sor, valamint egyes objektumok bemutatására és turisztikai hasznosítására. A program költségeihez, melynek koordinálását a Maros Megyei Múzeum végzi, a székelyföldi múzeumok lehetőségeik függvényében járulnak hozzá.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."