Itthon » Művelődés

Szőrös pisztráng – táncszínházi előadás

Magyarországi rendező-koreográfussal, szentgyörgyi zeneszerzővel és székelyudvarhelyi jelmeztervezővel készül az Udvarhely Táncműhely legújabb produkciójára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

szoros_pisztrang
szoros_pisztrang
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 18., 20:04
0 hozzászólás. 


Ma tartottak sajtótájékoztatót a Művelődési Házban az Udvarhely Táncműhely munkatársai a most készülő előadásról, aminek március 23-án lesz a bemutatója. A rendező-koreográfus Katona Gábor úgy fogalmazott, hogy a produkció azért táncszínházi előadás, mert „nem tiszta tánc, de nem is jelenetek sorozata, hanem a kettő ötvözete.” Majd azt is megtudtuk, hogy nem egy irodalmi adaptációról van szó, viszont egy témakör, a víz köré épül a cselekmény.

A Szőrös pisztráng alapja az élet forrásához, ennek hiányához, pusztító erejéhez, egyszóval a vízhez köthető. A cím pedig egy izlandi mitikus lényt, magát a szőrös pisztrángot idézi, ami a tűz és víz országaként számon tartott állam mondavilágában jelenik meg.

tanchaz_szoros_pisztrang

A szöveg volt először, aztán a zenét illetve a jelmezeket igazították hozzá. Persze ez a munka egy társasjáték, egy rendező-zeneszerző-jelmeztervező kölcsönhatásból született - tájékoztatott Ambrus Amaryll, a jelmeztervező, aki elárulta, hogy barna és kék avagy a homok és a víz színei dominálnak a táncosok ruháin. Mint mondta, egyfajta játékosság látható az öltözeten, mindez a műhöz hűen. „Most dolgozok először itt, de nem utoljára.” - mondta Katona Gábor, aki a Orbán Ferencnek adta át a szót. A zeneszerző 1999-2000-es időszakban dolgozott már a Táncműhellyel, igaz akkor még néptánccal foglalkozott a társulat. Az élő és a gépzene harmóniája szólal meg a kortárs mű közben, amit a cimbalom dominál.

pisztrang_plakat_kisebb

„Asszociációs játék, nem egyértelmű, többszólamú előadásról van szó.” – foglalta szavakba gondolatait az alkotásról a rendező. Az 50 perces nagyszínpadi, ám korlátozott férőhelyes előadásra március 23-án este hét órára várják a nagyérdeműt.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."