Itthon » Művelődés

A magyar nyelv ünnepe városunkban

Vetélkedő, találkozók, kirándulás és táncház jellemzi a II. Székelyudvarhelyi Városnapok ma kezdődött eseményét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

ferencz_s_alpar_balogh_gyorgy_bunta_pentek_janos_dr._antal_sandor
ferencz_s_alpar_balogh_gyorgy_bunta_pentek_janos_dr._antal_sandor
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 14., 19:16
0 hozzászólás. 


„Szép és nemes volt e hivatás, dicső és magasztos a szerep, melyet a magyar nép Európa történelmében játszott”- ez az Orbán Balázs idézet a mottója az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Napsugár gyermeklap és Hargita Megye Tanfelügyelősége által városunkban megszervezett, A Magyar Nyelv Napjai 2010 nevet viselő rendezvénysorozatnak.

balogh_gyorgy_konzul
Balogh György

Az AESZ hagyományos, a magyar nyelv előtt tisztelgő rangos rendezvény ünnepélyes megnyitóját ma délelőtt a Városháza Szent István teremében tartották, ahol a teltházas kapunyitás résztvevőit Bunta Levente polgármester, Balogh György, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja, dr. Antal Sándor egyetemi adjunktus, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Ferencz S. Alpár magyar tanár, megyei főtanfelügyelő és Péntek Lajos nyelvészprofesszor, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke, egyetemi tanár üdvözölte.

ferencz_s_alpar_balogh_gyorgy_bunta_pentek_janos_dr._antal_sandor1

A köszöntő beszédek az anyanyelv szépségét, megtartó, nemzeti öntudatot erősítő, összetartó erejét és szerepét, a nyelvművelés, nyelvápolás nemes küldetését felvállalók munkájának nehézségét és szépségét is méltatták. A megnyitó után kezdetét vette a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi vetélkedő. Az országos szintű, 1-4 osztályos kisiskolásoknak, 5-8 osztályos általános iskolásoknak és 9-12 osztályos középiskolásoknak szóló megmérettetés három helyszínen, a Bocskai István Református Közösségi Házban, a Móra Ferenc Általános Iskolában és a Márton Áron Ifjúsági Házban zajlott. Az anyanyelvi vetélkedőre Nagyváradtól, Szatmártól Bukarestig, az ország minden sarkából ékeztek résztvevők. A verseny kiértékelése szombaton délután 15 óra 30 perckor kerül sor a Városháza Szent István termében. Öt órától kezdődik az ünnepélyes díjkiosztó és a záróünnepség.

kozonseg1

A mai nap nem csak a versenyeké, de a találkozók, találkozásoké is lesz. Délután három órakor a Napsugár szerkesztőivel a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának hittantermében az 1-4 osztályosok, a díszteremben pedig a Cimbora szerkesztőségével az 5-8 osztályosok találkozhattak, beszélgethettek, a Baróti Szabó Dávid teremben pedig az udvarhelyszéki írókkal ismerkedhettek meg a középiskolások. A Határok és normák a magyar nyelvhasználatban című szakmai konferencia délután négy órakor kezdődött a Szent István teremben.

kozonseg2

Holnap reggel a diákok egy közös kirándulást tesznek a Szejkefürdő-Farkaslaka-Székelykeresztúr útvonalon, a záróünnepség után pedig a gimnázium bentlakásában az este nyolc órakor kezdődő táncházban rophatják kedvükre.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."