Itthon » Művelődés

Sütő András Nyelvőrzés Díj Katona Ádámnak

A Magyar Nyelv Napjai 2010 rendezvény legünnepélyesebb momentuma a Sütő András – Nyelvőrzési Díj átadása volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

oklevel1
oklevel1
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 15., 07:16
0 hozzászólás. 


Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöksége által 2000-ben alapított rangos kitüntetést minden évben egy alkalommal ítéli oda az AESZ elnöksége olyan nyelvészeknek, nyelvművelőknek, közéleti személyiségeknek, akik a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért, az anyanyelvi kultúra ápolásáért, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogaiért munkálkodtak.

oklevel1

Idén az elismerést városunk közismert személyisége, Katona Ádám, magyar tanár, filológus kutató, művelődéstörténész, szerkesztő és politikus vehette át Péntek János professzortól.

Katona Ádám életpályáját, munkásságát „a magyar közösség, az erdélyi magyar nyelv és kultúra szolgálatában (…) végzett következetes és eredményes munkásságát” a 2004-ben szintén kitüntetett Komoróczy György, közíró, nyelvművelő méltatta. Laudációjára az idén 75. életévét töltő kitüntetett - mint mondta - „nem hímes”, de őszinte és egyenes szavakkal köszönte meg. Beszédének zárógondolataként a majd egy fél évszázaddal ezelőtt, egy személyes találkozáson elhangzott, ma is aktuális Kós Károly üzenetet idézett: „nekünk, erdélyi magyaroknak, akik itt számbeli kisebbségben vagyunk, arra kell törekednünk, hogy erkölcsi többségben legyünk.”

A rangos kitüntetést legelső alkalommal, 2000-ben Murádin László nyelvész, tavaly pedig Gazda József költő, művészettörténész, műkritikus, szociográfus vehette át.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."