Itthon » Művelődés

Udvarhely Táncműhely: túlélésre berendezkedve ropják

Létszámban megcsappanva, anyagiakban sem dúskálva, de értékes programmal indul az új évad az Udvarhely Táncműhelynél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 20., 14:55
0 hozzászólás. 

A létszámcsökkentés és a bérelvonás miatt kevesebben, kevesebbért kerekednek táncra az Udvarhely Táncműhelynél, ám a szükségállapotok ellenére is három új bemutatóval lepik meg a közönséget - hangzott el az intézmény ma délelőtti évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Huszonöt betöltött és betöltetlen állásból összesen nyolc szűnt meg, a kulturális intézménynek tizenhét alkalmazottja maradt. Hárman szülési szabadságon vannak, így összesen tizennégyre csappant a létszám - tájékoztatott Miklós Levente, igazgató. Ürömbe öröm, hogy a tánckar „megmenekült", így összesen tíz táncos (6 nő és 4 férfi) fordul majd táncba - „busás" 490 lejes fizetésért. Mindezt koreográfus nélkül, hiszen kénytelenek voltak megválni Orza Calintől, akinek szakmai tudására és segítségére, a kényszerlépés ellenére is számítanak a jövőben. A Táncműhelynél nincs világosító, ügyelő és a hiányzó férfi táncos állásokat sem lehet egyelőre meghirdetni - vázolta a helyzetet az igazgató.

Szasza

Miklós Levente

Túlélésre kell berendezkedni, az, hogy mit hoz a jövő, még bizonytalan- fogalmazott Miklós. Biztatásul hozzátette: a felsorolt nehézségek ellenére sem áll meg az élet a Táncműhelynél. Javában folynak a Szőrös pisztráng táncelőadás felújított változatának próbái. Ezzel, a tavalyi évadban már bemutatott darabbal vesznek részt és szállnak versenybe a szeptember 24-26 között Sepsiszentgyörgyön sorra kerülő VII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján. Az esemény gáláján egy erre az alkalomra összeállított mezőségi táncelőadással is színre lépnek.

Az Udvarhely Táncműhely első bemutató előadására a november közepén kerítenek sort – a folklórműsor koreográfiáját Antal József táncos irányításával a tánckar állítja össze. Furik Rita koreográfus rendezi az Énekből énekbe, rítusból rítusba című táncelőadást, aminek premierje márciusban lesz. A „hagyományos" kortárs produkciót Bozsik Yvette koreografálja – a gyergyói Figurával közös előadás bemutatóját májusra tervezték. A Tánc Tavasza fesztivál sem marad el, az ötödik kiadást április végén szervezik meg.

Októberben „szüret": indulnak a gyermekeknek és felnőtteknek szóló néptánc tanfolyamok és folytatódik a tavaly nagy érdeklődésre számot tartó, a Romániai Magyar Néptánc Szövetséggel közösen lebonyolított, óvónőknek szóló táncos alapképzés.

Össztánc ősszel - a tavaly elsőként megszervezett nagysikerű táncos találkozó második felvonását szintén októberben, 28-30 között rendezik meg.

Határon túl is ropják majd az udvarhelyi táncosok: ha minden jól megy és pénz is lesz, akkor az együttes novemberben a budapesti Művészetek Palotája színpadán teremt balladás hangulatot a Barokk ballada produkció felújított változatával.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."