Itthon » Művelődés

Össztánc - ősszel 2 - a népi hagyományokra hangolt tánctalálkozó

Néptánc, népdal, táncház – a népi kultúra és hagyományok szerelmeseinek kedveskedik a tánctalálkozót szervező Udvarhely Táncműhely.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 20., 16:31
0 hozzászólás. 

Bár idén még csak két esztendős az Össztánc - ősszel tánctalálkozó, már önállóan „ropja". A tiszta forrásából táplálkozó néphagyományok jegyében megszervezett, Miklós Levente igazgató megfogalmazásában, a gyökerekig visszanyúló táncos találkozót az Udvarhely Táncműhely tavaly, az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának „kistestvéreként" indította útjára. A siker egyértelmű volt és folytatásra sarkallta, kötelezte a kulturális intézményt.

SzaszaA négynapos, október 28-31. között megrendezett találkozó nívós szórakozást ígérő produkciókkal rukkol elő. A programkínálat palettája színes: a mesejátéktól az egyéni élőbeszédben elhangzó előadásokon át a koncertektől a táncházig minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A kisebbeknek kedveskedik a mesés kapunyitás: a Maros Művészegyüttes előadásában csütörtökön délelőtt 10 és 12 órától láthatják-hallhatják a Mátyás király álruhája című mesejátékot. Este a felnőtt nézőké a tér: a Csíki Játékszín 19 órakor egy, a néptánc jegyében született, mozgásszínházi előadással kínál lehetőséget az Átváltozásra.

Pénteken, a találkozó harmadik napján, két sepsiszentgyörgyi születésnapos lép színre közös gálaműsorral: a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Háromszék Táncegyüttes és az ötéves M Stúdió. A legnagyobb attrakció és az Össztánc - ősszel sztárvendége vitathatatlanul a Csík Zenekar – a szombaton este 7 órától kezdődő koncertre a jegyek már mind elkeltek! Aki a hír hallatán akár bújában, akár vígságában mégis táncra perdülne, annak az este 9 órakor kezdődő táncházat ajánljuk, ahol nem más húzza a talpalávalót, mint a híres-neves Heveder zenekar.

A tánctalálkozó vasárnap két egyéni produkcióval zárja kapuit. A kiváló hangú népdalénekes, a székelyderzsi István Ildikó Nem úgy van az, mint volt régen című népdalestjén énekel és énekelteti meg a közönséget. A csángó élőbeszédből kap sajátos hangulatú ízelítőt az, aki meghallgatja az Árva élet - A 16 gyermekes csángó asszony vallomásai címet viselő egyéni produkciót, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésznője, Kakuts Ágnes tolmácsolásában.

Az Udvarhely Táncműhely ezúttal szándékosan nem perdül táncra – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az együttes „csupán" a házigazda szerepét tölti be, a táncosokat legközelebb a november 9-én, a Négytánc című évadnyitó előadáson láthatjuk. Hangulatos, látványos kísérőprogramja a folklórra fókuszáló tánctalálkozónak a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének népművészeti kiállítása: a kézműves mesterek portékáit a Művelődési Ház előcsarnokában lehet majd mustrálni.

Miklós Levente igazgató hangsúlyozta, remélik, a népi hagyományaink gyökereihez visszavezető találkozó kielégíti a néptáncot, népzenét, táncházat kedvelő közönség igényét és az Össztánc - ősszel találkozó örökös helyet érdemel ki a város kulturális rendezvényeinek sorában.

A pályázati pénzekből finanszírozott Össztánc - ősszel második kiadásának támogatói a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI), a Szülőföld Alap, valamint az EuroTrans és a Communitas Alapítvány. Társszervezők a Ziccer és az Örökség Egyesület. A találkozó részletes programja, a belépőjegyek ára a www.tancmuhely.ro honlapon található meg.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."