Itthon » Művelődés

Négy tánccal kezdődik az évad

Négy tánc – ez a címe az Udvarhely Táncműhely évadnyitó előadásának, amelynek kulisszatitkaiba ma délután magunk is bepillanthattunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes
Itthon_Muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 04., 19:07
0 hozzászólás. 

A Heveder Zenekar húzta – igaz, egyelőre még csak „dobozból" szólt a muzsika –, a Művelődési Ház alagsorában levő próbaterem hatalmas tükre előtt pedig három pár pördült-fordult és járta ritmusra a táncot: ez a látvány fogadott ma délután az Udvarhely Táncműhely rendhagyó, igen hangulatos sajtótájékoztatóján.

A 11 tagú, négy férfi és hét női táncosból álló társulat teljes gőzzel és egy folklórműsorral készül a november 9-én, jövő kedden esedékes évadnyitóra. A Négy tánc produkció négy tájegység – mezőségi, mezőpaniti, kalotaszegi, küküllőmenti – táncrendjeit ötvöző előadás, és, mint kiderült, igazi csapatmunka gyümölcse. „Koreográfus-rendezői maguk a táncosok, pontosabban a négy férfi táncosunk, Antal József, Boros Béla, Györfi Csaba és Pál Levente" – újságolta a próba szünetében Miklós Levente, igazgató.

Itthon_Muvelodes

A megoldás nem számít újdonságnak, hiszen öt évvel ezelőtt a Lámpások előadás összeállításában hasonlóképpen együttműködtek már a táncosok. Miklós elmondta, nem a válság okán meglehetősen szegényes eklézsia miatt nem kérték koreográfus segítségét (bár a táncosok szerint egy emberhez igazodni könnyebb, mint 11 táncos véleményét összhangba hozni), hiszen a népviseletek egy részét sikerült ugyan kölcsönözni, de a táncosok új csizmáját nem adták ingyen.

A sajtótájékoztatón természetesen szót kaptak a táncosok is. Megtudtuk, mindenki a saját kedvencét adta hozzá a produkcióhoz, így az adatközlőktől ellesett küküllőmenti tánclépéseket Pál Levente, a mezőpaniti figurákat Györfi Csaba, a „ha a Jóisten megsegít 40 év múlva is eljárom" kalotaszegi táncot Boros Béla, a mezőségit pedig Antal József toldotta a Négy tánchoz. Érdekesség az is, hogy a férfikar egymás között felcserélte a szólótáncot, így mindenki a „másét" járja el a színpadon.

A hiánypótlónak számító és a folklórműsorokat kedvelőknek mindenképpen, de nem csak nekik ajánlott előadást először kedden este 7 órától mutatják be, majd 11-én és 18-án is ugyanebben az órában láthatja a produkciót a nagyérdemű.

Az Udvarhely Táncműhely előadására a gyermekek 5, a felnőttek 8 lejért válthatnak jegyet.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."