Itthon » Művelődés

Színekben oldódó fények – fotókiállítás

Az Orbán Balázs Fotóklub székelyudvarhelyi alkotóinak fotóiból nyílt tárlat szerda délután a Művelődési Házban. A kiállítás két hétig látogatható, a fotográfiák megvásárolhatók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/foto2601
Itthon_Muvelodes/foto2601
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 28., 14:03
0 hozzászólás. 

A dr. Szabó József által elsősorban a természetkedvelők figyelmébe ajánlott, zömében csodálatos természetfotókat bemutató kiállítással az 1964-ben alakult, idén 47. éves Orbán Balázs Fotóklub a Román Fotóművészet Napja apropóján lepte meg a fotóművészetet kedvelőket.

„A Román Fotóművészet Napjáról beszélünk, de a Kulturális Minisztérium január 11-február 11 között valójában egy teljes hónapot szentel a hazai fotográfia megünneplésének" – hangzott el a Szabó Károly könyvtárigazgató tárlatnyitó beszédében. Szabó a romániai fotóművészet ünnepének magyar vonatkozásairól szólt. Felidézte az Orbán Balázs nevéhez kapcsolódó székelyföldi fotózás hőskorát és az udvarhelyi fotózás történetét vázolva az úttörőkre emlékeztette a közönséget. Így idézte fel a város első fotós műtermének létrehozója, tulajdonosa, Ferenczy Lukács emlékét és tisztelgett annak inasa és örököse, a Kossuth utcai napfénytetős műhely neves tulajdonosa, Kováts István fotográfus munkássága előtt.

Itthon_Muvelodes/foto2601

Az udvarhelyi fotóművészet nem újszülött, hiszen „nagy hagyománya van itt a fényképezésnek, van kitől tanulni" – hangsúlyozta Szabó Károly, ezzel a kijelentésével mintegy teljesítve az Orbán Balász Fotóklub elnöke, dr. Szabó József azon felkérését, hogy a mostani fotós generációnak is szóló „biztató beszédet mondjon". „Örömmel nézzék, amit mi örömmel mutatunk meg" – fogalmazott a klubelnök, akinek jóvoltából a közönség a szentpáli halastavak élővilágának lencsevégre kapott szépségében gyönyörködhet.

A székelyudvarhelyi születésű Kozma Erzsébet művészi portréi, Vass Lehel téli tájképei a rafináltan „belelopott" üde, zöld fákkal-bokrokkal, vagy Mózes Róbert, Lőrincz Csaba, id. Hadnagy Sándor kiváló művészi érzékkel megkomponált fényképei a januári csikorgó hidegben jóleső meleget sugároznak, a szürkeségbe tavaszt idéző fényt és színt varázsolnak. A következő két hétben érdemes hát betérni, elidőzni, és ha valaki úgy dönt, hogy a fénykép-csodákból egyet hazavinne, az hívja bizalommal a 0745-462529 vagy a 0266-210816-os telefonszámok egyikét.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."