Itthon » Művelődés

Legyen egy téglánk Kenyában

Afrikai önkéntesként szerzett élményeiről tart pénteken délután 5 órától a Városi Könyvtárban vetítéssel egybekötött beszámolót Halmen Balázs.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 24., 13:46
0 hozzászólás. 


A marosvásárhelyi fiatalember, Halmen Balázs 2010 tavaszán határozta el, hogy önkéntesként akar dolgozni a fekete földrészen. Egy szervezet segített a fiatalembernek abban, hogy kiélje kalandvágyát és megvalósítsa azt az álmát, hogy szegény gyermekeken segíthessen. Így került a szervezet első önkénteseként az afrikai Viktória tó Rusinga szigetére. Oda, ahol - amint azt Balázs a youtube-on látható kisfilmben meséli - „a lakosság közel fele HIV-fertőzött és a feleséget tehénért „vásárolják", a gyermekek pedig mindenféle hulladékból, rongyból, nejlonzacskókból gombóccá gyúrt labdával fociznak.

Balázs angolt, kézimunkát, mateket tanított a gyermekeknek a pléhlemezekből összetákolt iskolában, ahol esőzések idején szünetelt a tanítás a tetőn át becsorgó víz miatt és felismerte, hogy a mérhetetlen nyomorúságból kis tanítványainak az egyetlen kitörési lehetőséget a tanítás-tanulás jelentheti. Ahogy a kisfilmben a gyermekek szavalják: „Education is the key".

Milyen az élet a szigeten, hogyan szervezett igazi focicsapatot és miként sikerült felépíteni a helyiek és a Halment Afrikába kijuttató szervezet segítségével a településen az önkéntes házat? Milyen tervekkel készül visszatérni 19 társával együtt ezen a nyáron Afrikába Halmen Balázs? Miként járulhatunk hozzá ahhoz mi mindannyian, hogy valóra váljon Balázs és társai terve: egy igazi, téglából épített iskola? Mindezekre a kérdésekre választ kap az, aki pénteken délután ellátogat a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag termébe.

A Legyen egy téglád Kenyában (I have a brick in Kenya) címen meghirdetett projektről Halmen Balázs blogján (http://halmenovics.blogspot.com/) lehet bővebb infókat találni.

A péntek délutáni előadáson adakozni természetesen nem kötelező, de aki úgy érzi, gondolja, hogy szeretné ha lenne egy téglája Kenyában, azaz hozzájárulna ahhoz, hogy felépüljön az iskola, az a helyszínen ún. téglajegyet vásárolhat és/vagy „egy, öt vagy tíz tégla árával" támogathatja Halmen tervét.

A székelyudvarhelyi rendezvényt Bálint Tibor tanár, Halmen Balázs barátja szervezte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."