Itthon » Művelődés

Le a kalappal! - Szalmakalap Fesztivált szerveznek Kőrispatakon

Ötödik alkalommal szervezik meg július 23-án, Kalapfalván, azaz Kőrispatakon a Szalmakalap Fesztivált. A Szalmakalap Múzeum tízedik születésnapját ünnepli.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 14., 13:04
0 hozzászólás. 

Az egész települést érintő rendezvény 23-án, szombaton 9 órakor főzőversennyel kezdődik, illetve kirakodóvásáron ajánlják a portékát, 10 órától ünnepi istentiszteletet tartanak, majd ezt követi az I. és II. világháborús emlékmű megkoszorúzása.

Világrekorder múzeum

A Szalmakalap Múzeumot 2001-ben hozta létre Szőcs Lajos és családja. A világon egyedinek számító múzeum az eltelt évtizedben rengeteg látogatót becsalogatott.

Ékessége a világ legnagyobb szalmakalapja, amelyet a Guinness rekordok könyvében is jegyeznek. A kalap átmérője 2 méter, súlya 2,65 kilogramm. Elkészítéséhez 500 méter nyersanyagot, 1 799 méter cérnát és 22 500 (más források szerint 27 400) szalmaszálat használtak fel.

A fesztivál hivatalos megnyitója 12 órakor kezdődik a 10 éves fennállását ünneplő, a világon egyedi Szalmakalap Múzeum udvarán. 13 órától P. Buzogány Árpád A búzától a kalapig című kötetét a szerző mutatja be. A könyv a múzeum 10 éves évfordulója alkalmából jelent meg, és nem csupán a szalmafonást, hanem a falu történetét, múltját és jelenét is ismerteti az olvasóval.

Ugyanekkor nyílik meg Orbán Judit agyagszobrainak kiállítása a Szalmakalap Múzeum udvarán – a kiállított munkák megvásárolhatóak. Ebédszünet után, 15 órától traktorkiállításra és traktoros bemutatóra várják az érdeklődőket, akik a falu traktorai közül választhatják ki a leginkább tetsző darabot, és szavazhatnak is rá. A szabadtéri színpadon 16 órától kezdődően a kőrispataki iskolások, a testvértelepülés, Kazár község és a székelykeresztúri diákok mutatják be műsorukat. Ügyességi versenyek (felnidobás, kötélhúzás) után 20 órától a Pecérek koncertjére hívják a vendégeket, majd 22 órától a helyi kultúrotthonban bál kezdődik.

A rendezvényen enni- és innivalót kínálnak a lacikonyhák, kalapok és más, szalmából készített tárgyak a helyi mesterektől vásárolhatóak. A rendezvény jó alkalom arra is, hogy a környéken kiránduljunk, illetve belekóstoljunk a szalmakalap készítésének technikájába – ajánlják a kőrispataki szervezők. A fesztivállal és a múzeummal kapcsolatos információk a falunapok honlapján érhetőek el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."