Itthon » Művelődés

Átadták az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat

Az egyhetes Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatot lezáró díjátadót és gálaestet január 22-én, vasárnap este a Művelődési Házban tartották.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/kultura0123
Itthon_Muvelodes/kultura0123
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. január 23., 18:40
0 hozzászólás. 

Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület 2004-ben kezdeményezte a közművelődésben kiosztandó Udvarhelyszék Kultúrájáért díj létrehozását, amellyel most kilencedszer tüntették ki az arra érdemeseket.

Itthon_Muvelodes/kultura0123

Fotó: Barcsa István

Az eddigi években a vidék azon megbecsült személyiségei vehették át az ezüstplakettet, akik példamutatóak hagyományaink ápolásában, a műkedvelő színjátszásban, dalcsoportok, együttesek, illetve civil szervezetek irányításában, a helyi művelődési életben.

A díjalapítók az életműdíj mellett hagyományápolásért, értékteremtését, azok közvetítéséért adnak át díjat, illetve évente egy-egy csoport, szervezet, közösség munkáját is jutalmazzák.  Az ünnepségen a méltatások összegző jellegű kisfilmek, amelyek a Székelyföldi Stúdió műhelyében készülnek.

Idén post mortem Életműdíjjal tüntették ki dr. Balogh Józsefet, Székelyudvarhely néhai főbíráját, színjátszót, „a műkedvelő színjátszásban való több évtizedes részvételért, rendezésért és díszlettervezésért, a székelyudvarhelyi művelődési és közösségi élet fellendítéséért".

Értékteremtés díjat vehetett át György László, a szentegyházi Bartók Béla Művelődési Ház igazgatója, művelődésszervező. A tavaly alapított Értékközvetítő díjat a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Kékiringó néptánccsoport és vezetője, Both Aranka pedagógus kapta.

Értékmentés díjban részesült  dr. Orosz-Pál József nyugalmazott zenetanár, karnagy „a zenekultúra fejlesztéséért, a kórusmozgalomban való tevékeny részvételéért". Az Udvarhelyszék Kultúrájáért Közösségi díját ebben az évben az 1895-ben megalakult és azóta folyamatosan működő székelykeresztúri Polgári Fúvószenekarnak nyújtották át.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."