Itthon » Művelődés

Kiállítástól vakulásig a Művelődési Házban

A válság meggyötörte, de megtörni nem tudta az udvarhelyi kultúra házát. Kiváló év után még jobbat álmodnak. Miről is?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/elekes_gyula0126
Itthon_Muvelodes/elekes_gyula0126
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. január 26., 10:33
2 hozzászólás. 

A már bejáratott rendezvények mellett újakkal is előrukkol 2012-ben a székelyudvarhelyi Művelődési Ház - ezekről és az intézmény vezetésének nehézségeiről beszélgettünk Elekes Gyula igazgatóval.

Itthon_Muvelodes/elekes_gyula0126

Fotó: Csedő Attila


Milyen volt a Művelődési Ház szempontjából a múlt év?

A Művelődési Házhoz hasonló kulturális közintézményeket, a lakosságot érintő gazdasági nehézség ellenére azt mondhatom, hogy egy kiváló évet zártunk. Azok a kezdeményezések, amelyeket az előző években elindítottunk nem maradtak folyatás nélkül, sőt, bővült a kínálat is.


A múlt évben is rengeteg kiállítás, előadás, rendezvény szerepelt az eseménynaptárban. Említsük meg a legfontosabbakat.

A legjelentősebb talán a harmadik tematikus Építészeti Konferencia volt, amelynek folytatása idén májusban a Székelyudvarhely 2025 fantázia nevet viselő lesz, ahol a meghívottak bemutatják a tavalyi terepszemle alapján elkészült projektjeiket is. Reménykedek, hátha sikerül olyan anyagot felvonultatni, amely támpont is lehet a városkép szempontjából, és ebből akár prosperálhat a város.


Melyik rendezvény vonzotta a legtöbb látogatót?

Rendszerint minden ismeretterjesztő előadásunk teltházas volt, de ez nem meglepő, mert az ilyen jellegű rendezvények hiánycikknek számítanak. A legsikeresebb a kuriózumnak számító 56-os tematikájú Görgényi István kiállításunk volt, tizenhárom éve, mióta igazgató vagyok, a a leglátogatottabb a Győri Egyházmegyei Kincstár Szent László falképek fotókiállítása volt, ezt 5400-an nézték meg.


2011-ben premiernek számító rendezvényeik is voltak. Például a nagyváradi Metrion Egyesülettel közösen szervezett animációs fesztivál, a Benedek Elek mesemondó verseny. Lesz folytatás?

A mesemondó versenyt szeptemberre terveztük. Az animációs fesztiválnak április 13-14-én lesz a második kiadása. Ez a három napos fesztivál is egy új színfolt a Művelődési Ház rendezvényeinek palettáján és egyfajta jelzése annak a törekvésnek, hogy valami új is történjen, ne csak a hagyományos, bejáratott rendezvényekkel jelentkezzünk.


Mint például a legnagyobb múltú, a Szejke Fesztivál?

Idén megszervezzük a 46-ikat, mert ez a fesztivál nem csak régi, de minden udvarhelyi számára fontos esemény. A tavalyi volt minden eddigiek közül a legnagyobb. Lesz folytatása a Régiók találkozásának is, szándékunk szerint a testvértelepülések mutatkoznának be, Keszthellyel már folyik az egyeztetés.

Azon kívül idén is heti rendszerességgel tartjuk a gyermekeknek, felnőtteknek vagy családoknak szóló kézműves foglalkozásokat, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy mindig van érdeklődés. Lesznek az egyházi évkörhöz kapcsolódó foglalkozások, mert ezeket is népszerűek voltak.


Milyen újdonságokkal rukkolnak elő?

A Szépkorúak Fesztiváljával, amelyet májusban szeretnénk megszervezni és kimondottan a székelyudvarhelyi nyugdíjas szervezetek, szövetségek, egyesületek számára jönne létre és az célja, hogy bemutatkozásra adjon lehetőséget. A másik újdonság, hogy nagy az esély arra, hogy az idén tizedik éves tűzzománc Alkotóműhely nemzetközi jellegűvé váljon, eddig magyarországi, német és spanyol művészek jelezték részvételüket.


Évente átlagosan 29-35 kiállítást és havonta legalább 2 - 3 ismeretterjesztő előadást szerveznek. A teljesség igénye nélkül felsorolna a 2012-es repertoárból párat?

Február 3-án például a portugál-magyar építészetet párhuzamba állító, előadássorozattal egybekötött építészeti kiállításunk lesz.

Mint minden évben, most is tavasszal és ősszel két-két jeles képzőművészeti kiállítást hozunk. A Petőfi Irodalmi Múzeummal való korábbi jó együttműködés újabb gyümölcse lesz a Jókai Mór életművét képzőművészeti szempontból bemutató emlékkiállítás, az Egri Dobó István Vármúzeummal való jó kapcsolatnak lesz köszönhető a Kossuth- és Prima Primissima díjas Földy Péter festőművész kiállítása és az Akvarell triennálé.

Május vagy júniusban tervezünk egy művészettörténeti konferenciát, amelyen fellép a Kolozsvári Magyar Opera is. Tavasszal fel akarjuk vonultatni az erdélyi díjazott humoristákat is.

Tervben van, többek közt egy Roesler Károly, Feszt László, Nagy Pál, illetve év végére vagy jövő év elejére egy Maszelka János emlékkiállítás is. Az egri színházzal is folynak a tárgyalások, hogy a II. Rákóczi Ferencről szóló rockoperával idecsábítsuk, illetve negyedik alkalommal is meghirdetjük a tematikus fotópályázatunkat


Az igazgatói szék nem mindig kényelmes. Például mikor?

A tavalyelőtti tűzzománc kiállításom kapcsán ért olyan bírálat, hogy önmagamat akarom fényezni. Udvarhelyen vannak olyan alkotók, akik úgy hiszik, hogy nekik évente legalább kétszer ki kell állítani.

Ha ez nem az elképzeléseik szerint történik, akkor minden követ megmozgatnak azért, hogy valamilyen módon akaratukat érvényesítsék. Az ilyen konfliktusok esetében azt kérjük az illetőtől, hogy nyújtson be egy pályázatot, amit a Vécsi Nagy Zoltán és Kovács Árpád, Jakab Ágnes textilművész, jómagam és egy külsősből álló zsűri elbírál.


A kiállításoknak három helyszíne van: a nagy kiállító és koncertterem, a Kortárs Galériaként is működő oszlopos terem és az előtéri galéria. A nagyszínpadi előadásoknál viszont osztozni kell a színházzal, filharmóniával és a Táncműhellyel. Probléma ez a közösködés?

Nem akarunk egymással konkurálni, próbálunk békésen megegyezni, de néha vannak kisebb egyeztetési gondok, de eddig mindig sikerült minden gondot házon belül megoldani. A térhez való jutás miatt elég nehézkes az együttélés, de nem látok reményt arra, hogy a közeljövőben egy színház vagy művelődési központ épüljön Udvarhelyen. Ezért fontos, hogy az épületbe minden teret optimálisan kihasználjunk. Elkezdtük az alagsor átalakítását próbateremmé, remélem, hogy még ebben az évben be is fejezzük.


A rendezvényekhez és az épület fenntartásához pénz kell. Az éves költségvetésből futja erre?

A Művelődési Háznak mindig volt támogatottsága, sőt egyre nagyobb. Az eltelt 13 évben az épületet és a felszerelést sikerült, ha nem is teljesen felújítani, javítgatni, csinosítgatni mind saját, mind önkormányzati hozzájárulással.

A költségvetésünk nagy részét elviszik az épület fenntartásának költségei, a komolyabb kiállítások. Állandó támogatónk a polgármesteri hivatal és a nagyobb volumenű rendezvényekhez a különböző kulturális pályázatok jelentik a kiegészítő anyagi forrást, de helyi támogatókat is igyekszünk bevonni az egyes kiállítások megszervezéséhez.

Ami az épület állagmegóvását illeti, tavaly sikerült felújítgatni, beszerelni egy generátort, ami az áramkieséseket megoldja, hőszabályzó csapokat szereltünk be és idén, a Zöld Ház programon keresztül megoldjuk a költségkímélőbb belső világítást is.


A leépítések miatt a Művelődési Házban is megcsappant a létszám. Hány alkalmazottal dolgoznak?

Harminc, ebből tizenkilenc a filharmónia tagja. Vannak olyan területek, mint például a kiszolgáló személyzet, ami nehézkesen működik. A négy takarítónőből kettő maradt, ők tartják rendbe ezt a 4200 négyzetmétert. Szakemberhiány is van, jó lenne egy állandó villanyszerelő, a technikai személyzetet is bővíteni kéne.


Gyakran hallani az udvarhelyiektől rendezvények kapcsán, hogy „ha tudtam volna, elmentem volna". Gyenge, vagy nem elég a reklám?

Van egy 400-500-as, állandóan bővülő címlistánk – erre minden csütörtökön kiküldjük az aktuális hét programját. Beharangozzuk a sajtóban is, és ha nagyon szükséges, akkor személyes meghívókat, akár sms körüzenetet is szétküldünk.


Egy honlap is hasznos lenne, de nincs, illetve nem működik.

A régi nagyon nehézkes és bonyolult volt, az új épül és bízom benne, hogy két héten belül működni fog a megújult muvhaz.ro.


Derű vagy ború: hogyan tekint az újévre?

Az udvarhelyi és az örökös Művelődési Ház feladata az értékközvetítés, az értékteremtés, mert ez az intézmény tulajdonképpen egyfajta kapocs a mindenkori városvezetés és az emberek között.

Örülök annak, hogy ezt nem csak itt, de a határokon túl is egyre inkább felismerik, rendezvényeinket támogatják. A személyzetbővítés terén nem látok esélyt a változásra. Ettől függetlenül próbáljuk a dolgunkat a legjobb tudásunk szerint végezni. Gondok, nehézségek mindig vannak, ezeket meg kell oldani még akkor is, ha néha az ember belefárad. Az idei programtervezetünk elkészült, de az, hogy ebből mit és mennyit sikerül megvalósítani az anyagiak függvénye is.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kópé
2012-01-26 15:12:43
"jómagam"
Sajnos a cikket végigolvasva sem jöttem rá, hogy ki az a "jómagam", aza hogy kivel készült az interjú...
avatar
szasza
2012-01-26 15:20:20
re: "jómagam"
Elnézést, lemaradt egy bekezdés. Köszönjük az észrevételt, javítva!

avatar
kópé
Sajnos a cikket végigolvasva sem jöttem rá, hogy ki az a "jómagam", aza hogy kivel készült az interjú...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."