Itthon » Művelődés

Europa Nostra-díjat kapott a székely kapuk őre

  Rangos kitüntetést vehet át június elsején Lisszabonban a máréfalvi Kovács Piroska: a székely kapuk kutatójaként ismert nyugalmazott tanárnő Europa Nostra-díjat kapott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

itthon_muvelodes
itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 22., 10:16
0 hozzászólás. 

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra civil szervezeti szövetség közös elismerésének díját az örökségvédelem területén végzett elkötelezett szolgálatáért kapta Kovács Piroska máréfalvi nyugalmazott tanár és néprajzkutató.

itthon_muvelodes

Az Europa Nostra oldalán az olvasható, hogy Kovács Piroska egy kis közösség tanáraként életéből több mint negyven évet szentelt a múlt tárgyi emlékeinek számbavételére és megőrzésére. Személyes elkötelezettségének, pedagógiai tehetségének, szakmai hozzáértésének, meggyőző erejének és magával ragadó lelkesedésének köszönhetően több generáció más szemlélettel és hozzáállással viszonyul a helyi történelemhez és örökségmegőrzéshez.

Kiemelkedő példája azoknak a szerény, elkötelezett európaiaknak, akiknek jelentősebb források nélkül is sikerül tudatosítaniuk embertársaikban a múlt megőrzésének fontosságát a jövő érdekében. Munkássága követekeztében program indult a székely kapuk megőrzésére és Máréfalvának sikerült megtartania eredeti arculatát gyönyörűen faragott székely kapuival.

Az Európai Unió Kulturális Öröksége/Europa Nostra-díjat idén 16 műemlék-helyreállítás, 3 kutatói munka, 5 oktatási-képzési projekt, valamint elkötelezett örökségvédelmi munkájáért négy szervezet és személy kapja meg. A díjátadót június elsején Lisszabonban tartják, ahol a most nyilvánosságra hozott 28 nyertes közül hatot Europa Nostra-nagydíjjal jutalmaznak, amellyel 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. A hat nagydíjas kilétét a lisszaboni rendezvényen fedik fel.

Kovács Piroskát a székely kapuk legszakavatottabb ismerőjeként tartja számon régiónk közössége: a Máréfalván élő egykori iskolaigazgató, nyugalmazott tanárnő ma helytörténész és néprajzkutató, aki több évtizede kutatja a székely kapuk titkát, az általuk közvetített hagyományos értékeket. Munkájának gyümölcse kézzelfogható, hiszen több könyve jelent meg a témában, illetve CD ROM-ot is készített Udvarhelyszék székely kapuiról.

A falu szülötteként kutatásait még a hetvenes években kezdte – ennek egyik első jele volt, hogy a település kultúrotthonának falára lebontott kapuelemek kerültek egyfajta szabadtéri múzeumként. A településen álló, közel kétszáz székely kapunak körülbelül fele faragott és festett, közülük 11 ma már műemléknek számít. Egy részük állapota megromlott, mert az idős tulajdonosok nem tudták saját erőből felújítatni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."