Itthon » Ifjúság

Élő örökség a Kipi-Kopi napköziben

Hagyománytisztelő és a kulturális értékeket az előtérbe helyező programban vehettek részt a Kipi-Kopi napközibe járó gyerekek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Itthon_Ifjusag/kipikopi2012
Itthon_Ifjusag/kipikopi2012
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. december 20., 15:26
0 hozzászólás. 

A napközi egyik alapvető célja népi hagyományaink ápolása, azok megismertetése a gyermekekkel és szüleikkel egyaránt. Ennek érdekében a Kipi-Kopi minden évben szervez ilyen jellegű, kisebb és nagyobb projekteket. Idén sem volt ez másként.

Itthon_Ifjusag/kipikopi2012

Az „Élő örökségünk" című projekt szeptember-november folyamán zajlott, melynek keretén belül főként a nagy- és iskola-előkészítő csoportos gyermekek ismerkedhettek a régi idők mesterségeivel, életformájával, szokásaival.

A programsorozat keretében a kicsik ellátogattak Máréfalvára is, ahol Tifán Irénke tanárnő vezetésével megnézték a faragott-festett székelykapukat, ismerkedhettek a népi díszítésben használt hagyományos motívumokkal. A tájházban barátságos kemence-tűz mellett fogadta a társaságot Kovács Piroska néni, aki elmondta és be is mutatta, hogyan éltek és dolgoztak a régi székelyek.

Itthon_Ifjusag/kipikopi2012

Az ismeretszerző kirándulás a Mihálykó család kovácsműhelyében fejeződött be, ahol még ló-patkolást is láthattak, majd hagyományos, kemencében sült lepénnyel vendégelték meg a társaságot.

A következő látogatás a „Cimbora" gyermekek házába vezetett, az ott zajló kézműves tevékenységekről kaptak ízelítőt Kovács Judit és Bán Erzsébet tanárnők vezetésével.

Itthon_Ifjusag/kipikopi2012

Az elmúlt hetekben már itthon, a napközis csoportokban folyt az alkotó tevékenykedés, a szorgos munka: főként a varrással, agyagozással és bútorfestéssel ismerkedhettek a gyermekek és oktatóik egyaránt, Bán Erzsébet (varrás), Kovács Judit (agyagozás) és Tifán Irénke (bútorfestés) tanárnők irányításával.

Sok szép, népi díszítésű emléktárgy készült, amiből a szülők is kivették részüket, hiszen a nyílt napok, munkadélutánok során ők is együtt munkálkodtak gyermekeikkel, közösen ismerkedtek kézműves hagyományainkkal.

A projekt záróakkordjaként a napköziben egy időszakos kiállítást szerveznek az elkészült munkákból, amely mindenki számára hirdeti „élő örökségünk".

A tevékenységeket a Kipikopi Egyesület kulturális pályázata alapján Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

Kovács Enikő, óvónő



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."