Itthon » Intézmények

Mégsem zárják le a lakótelepi csorgót

A temető alatt csak átfolyik a víz. A határban még jó minőségű, a városban már erősen nitráttal szennyezett a forrás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

csorgo1
Semmi sem jelzi, hogy nem iható a víz fotó: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. december 20., 13:20
0 hozzászólás. 

Egyelőre még nem lehet inni azoknak az udvarhelyi forrásoknak a vizéből, amiket leellenőriztek a múlt héten és szennyeződéseket találtak bennük a szakemberek. A közegészségügyi igazgatóság vezetője a Lórántffy Zsuzsanna utcai csorgó megszüntetését javasolja, ám a polgármesteri hivatal illetékes osztályán más véleményen vannak, ugyanis a hivatal átalakíttatná és megtartaná az évtizedek óta működő forrást.

Komoly nitrátszennyezés van a vízben

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője megkeresésünkre kijelentette, hogy az igazgatósághoz három vízminta érkezett be Székelyudvarhelyről, azokat vizsgáltatták meg.

„Három forrásból hoztak vizet, azokból kettőt rendbe lehet szedni, egyet meg kell szüntetni. Arról van szó, amelyik a temető mellett van, mert a temető alatt van a vízgyűjtője és komoly nitrátszennyezése van. El kell vezetni egy kanálisba, mert ihatatlan a víz. Elképzelhetőnek sem tartom azt, hogy ki lehetne tisztítani addig, amíg ott van a temető" – jelentette ki az igazgató.

csorgo3

Arra a kérdésünkre, hogy miként, hogyan működhetett a csorgó eddig, Tarr Gyöngyi az önkormányzathoz irányított – mint mondta, minden településen az önkormányzat feladata a település területén levő források adminisztrálása. Hozzátette, hogy a szejkefürdői források takarítással, fertőtlenítéssel, tisztítással helyrehozhatók, a tisztítás utáni mintavételt követően a vízhozamtól függően lehet majd inni a források vizét.

Nem a sírok között csordogál

A polgármesteri hivataltól Dénes András, a beruházási és fejlesztési osztály munkatársa portálunk kérdésére elmondta, hogy a városháza hivatalos értesítést még nem kapott arról, hogy a lakótelepi forrást meg kellene szüntetni. A szejkefürdői forrásokat fertőtlenítették, azoknak a vizét akkor lehet ismét fogyasztani, amikor megérkezik a hivatalos igazolás arról, hogy rendben vannak.

Ami a Tábor lakótelepi forrást illeti, Dénes szerint egy technikai megoldáson dolgoznak – a víz átjön ugyan a temető alatt egy csatornában, de nem biztos, hogy ott van a fertőzés, ezért megmenthető a forrás.

„Nagyon jófajta víz, a Szarkakő alatt levő hét forrásból, illetve kútból ered, össze van gyűjtve egy aknába és onnan jön át. Valahol van valamilyen fertőzés, de maga a víz jó minőségűnek indul. Az az elképzelés, hogyha nem lesznek továbbra is jók az eredmények, akkor megnézzük, hogy hogyan tudnánk azt a vizet úgy bevezetni a városba, hogy iható legyen" – mondta el Dénes András.

csorgo2

„Értelemszerűen, a logikus az volna, hogy le kellene zárni, de az sem bizonyított, hogy ott van a szennyezés a temetőnél. Nem úgy jön át a víz, hogy ott csordogál a sírok között, hanem van egy vezeték és előfordulhat, hogy az sérült meg" – tette hozzá a hivatalnok, aki szerint azt is feltételezik, hogy mivel a vízvezeték nyomvonalán ketrecek, pajták, istállók vannak, az azokból származó szennyeződés is beszivároghatott a forrás vizébe.

Egyelőre tehát ne igyunk a Tábor lakótelepi forrás vizéből, és ne használjuk háztartási célokra – tábla ezt nem jelzi a helyszínen, nincs kiírva, hogy nem iható a víz. A több évtizede működő forrás további sorsa egyelőre bizonytalan, de nem biztos, hogy eltűnik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."