Itthon » Intézmények

Tilos az avart égetni

Komoly pénzbírság jár érte – figyelmeztet a helyi rendőrség. Inkább a komposztálást, vagy az elszállítást javasolják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

lomb1
Elviszi a szemeteskocsi. A kép illusztráció.
szerkesztoÍRTA: UH.RO/KÖZLEMÉNY
2018. október 23., 14:22
0 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség felhívja a lakosság figyelmét az avar és egyéb növényi hulladékok égetésének veszélyeire. Ezen hulladékok égetéséből ugyanis olyan, az emberi egészségre, valamint a környezetre káros anyagok jutnak a légkörbe, mint például a szén-monoxid, szénhidrogének és különböző rákkeltő részecskék. Emellett nem ritka eset az sem, hogy a zöld hulladékok közé műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, amely tovább növeli a légszennyező anyagok listáját.

A környezetvédelemről szóló 195/2005-ös kormányrendelet 96. cikkelyének 9. pontja kimondja, hogy amennyiben a kompetens hatóság beleegyezése nélkül avart, cserjét, nádat, lágyszárú növényzetet vagy tarlót égetnek, az kihágásnak minősül, és fizikai személyek esetében 3000-től 6000 lejig, jogi személyek esetében pedig 25.000-től 50.000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

A székelyudvarhelyi 74/2005-ös helyi tanácshatározat 70. cikkelye kimondja, hogy bármilyen eredetű hulladék égetése kihágásnak minősül, amely fizikai személyek esetében 100-500 lejig, míg jogi személyek esetében 1000-1500 lejig terjedő pénzbírságot von maga után.

Zöld hulladék esetében

megoldást jelent a komposztálás vagy a növényi hulladékoknak szánt zsák igénylése az RDE Hargita köztisztasági vállalattól.

A komposztálási folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják humusszá. A humusz tárolja a növények számára azokat a könnyen felvehető ásványi anyagokat, amelyek a növekedéshez szükségesek. Ehhez a folyamathoz mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre van szükség a kertben.

A kerti hulladékoknak szánt zsákot az RDE Harghita köztisztasági vállalattól lehet vásárolni, amelybe felaprózott növényi hulladékokat (lombhulladék, bokrok és cserjék ágai, szerves konyhai hulladék stb.) lehet tenni. A megtelt zsákok száját össze kell kötözni és hulladékszállítási napokon közterületre helyezni, ahonnan a köztisztasági vállalat munkatársai ingyen elszállítják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."