Kultúra » Irodalom

Titokzatos könyv egy futballistától

Ha szeretsz olvasni és a focit is bírod (főleg az angolt), akkor a te kezedbe való ez a könyv. Meg fogsz lepődni: nem lehet tudni még, hogy ki írta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

leleplezes-01
Fotók: Szász Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. március 13., 15:17
0 hozzászólás. 

Az Én vagyok a titokzatos futballista a szó szoros értelmében olyan könyv, amit nem tudsz abbahagyni, egyszerűen végigolvastatja magát. Igaz, hogy jó vastagon benne van a bulvár, de mégsem tűnik annak: pénz, nők, csillogás, luxus, minden, ami nem hiányozhat egy hetente tízezreket (fontban!) kereső labdarúgó életében.

A sport-témájú könyveket szeretem, imádom, falom – nemcsak a futballista-életrajzokat, hanem gyakorlatilag mindent, ami ezzel kapcsolatos, azt is, ami szépirodalom, s azt is, ami tényanyag, lexikon.

leleplezes-02

A tavalyelőtt megjelent, több mint kétszáz oldalas kötet keletkezése is nagyon érdekes. A Guardian napilapnak írogatni kezdett egy magát Premier League-labdarúgónak valló illető – addig-addig, hogy a cikkek könyvvé álltak össze, nem sokkal később pedig megjelent a magyar fordítása is.

Történetek menedzserekről, csapattársakról, ellenfelekről, csalásról és mélypontokról – a titokzatos futballista ugyanis azok közül való, akik nem mindig tudták megfelelően kezelni a zsebükbe került pénzt. De legalább őszintén vall minderről.

„Az élvonalban játszottam és több tízezer fontot kerestem hetente. Az egyik klubomnak a rekordigazolása voltam. Egymás után nyertem az Év játékosa díjakat. Hódítottam el trófeákat, és a Premier League összes létező nagy nevével léptem pályára. De van, hogy ez mit sem számít. Néhány évvel ezelőtt, erőm teljében olyan helyzetben találtam magam, hogy minden, ami addig jó volt, egy pillanat alatt szertefoszlott egy menedzsernek köszönhetően."

A könyv – nem győzöm hangsúlyozni – lebilincselő olvasmány. Az angol foci elmúlt éveinek története amúgy is egy rendkívüli sztori, mindebbe betekintést nyújtani nagy kihívás. Emberünk nem kendőzi el a dolgokat, mindent kiír magából: a hétköznapi font-ezreket, a többmilliós szerződéseket, a médiafelhajtást, a sérülésekkel járó bajokat, a nagyzolást, a pompát.

Tanulság is van benne, nem is kevés, a legfontosabb talán az, hogy mindent a maga helyén kell kezelni. Túl közhelyes, ha leírom, hogy a pénz nem boldogít, mert ahogy jön, úgy megy is.

davekitson

Dave Kitson a Stoke City mezében. Lehet, hogy ő az? Fotó: www.birminghammail.co.uk

A titokzatos futballistának ma már egyfajta kultusza van a szigetországban, a www.whoisthesecretfootballer.co.uk honlap erről szól, ennek tanúsága szerint Dave Kitson, Nick Shorey, Danny Murphy és Kevin Davies az első számú „gyanúsítottak", de Peter Crouch, Kevin Nolan vagy Andy Johnson is közéjük tartoznak – jelzem, ha tudnánk, hogy ki az, akkor is nagyon érdekes lenne a könyv.

Lehet, hogy egy nagy kamu az egész, de annyira hitelesnek tűnik, hogy nem tudsz nem arra gondolni, hogy ez itt tényleg az angol foci valósága. A Guardian sem kockáztatna egy ekkora kamu-sztorival.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, akkor kezdj neki, mert múlt év végén angolul már megjelent a második mű, A titokzatos futballista meséi (Tales from the Secret Footballer) címmel, amiben várhatóan izgalmas sztorikkal kényeztetnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."