Kultúra » Irodalom

Erdélynek elege van abból, hogy megmondják

Szomorú és tréfás történetek, csend és nevetés a G. Caféban Závadával és Parti Naggyal. Kiabálás lett a vége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

zavadapartinagy
Fotók: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 24., 12:06
2 hozzászólás. 

Mind Závada Pál, mind pedig Parti Nagy Lajos új kötettel jelentkeztek idén – a G. Caféban a Murányi Sándor Olivér által vezetett csütörtök esti beszélgetésen főképp az új munkákról esett szó, illetve a két író munkamódszereiről és Erdélyhez való kötődésükről is beszéltek.

Závada Pál újabb történelmi regényt írt.

A Természetes fény című kötet a harmincas évek végétől a negyvenes évek végéig kíséri szereplőinek életét.

Az író fényképek és dokumentumok alapján hat évig írta a könyvet, amiben fikció és valóság vegyül. „Van, aki tényirodalomként olvassa" – jegyezte meg Závada, hozzátéve, hogy írás közben rengeteget javít, átír, kitöröl részeket.

zavadapartinagy2Mint mondta, nagyon lassan dolgozik, eddigi regényei – Jadviga párnája, Milota, A fényképész utókora, Idegen testünk – is évek alatt készültek el.

A társadalom szatírja

Parti Nagy Lajos Fülkeufória és vidéke című kötete az Élet és Irodalomban heti rendszerességgel megjelenő írásaiból állt össze: ezek tulajodnképpen kis, szatirikus történetek, glosszák, „mesék", amelyek társadalmi-politikai jelenségeket boncolgatnak.

Parti Nagy elmondta, hogy ő az irodalmi műnemek között érzi jól magát.

„Az irodalom mindenekelőtt nyelv és sűrítés. (...) Ötször annyi tervem meg ötletem van, mint amilyen hosszú lesz, vagy lehetne az életem" – mondta az író, hozzátéve, hogy az utóbbi időben jobban izgatják ezek a kis, „tenyérnyi" prózák, mint a versek.

„A költészet nem azt jelenti, hogy valaki zavaros tekintettel, lobogó fehér ingben, éjjel-nappal szárnyas mondatok és szavak után kajtat, kocsmákban ül, és istenáldotta tehetség. Ahhoz, hogy ebből költészet, nyelvművészet legyen, töméntelen sok munka kell" – jelentette ki Parti Nagy Lajos.

zavadapartinagy3Mindketten rendszeresen dolgoznak színházban is, írnak-átírnak színházi drámákat is, Závada például Móricz Zsigmond-regényekből írt színdarabokat.

Ide járnak pezsgőzni

Murányi az Erdélyhez való kötödésükről is kérdezte a két írót. „Lehet, hogy most itt jobb élni" – jegyezte meg Závada, visszaemlékezve arra az udvarhelyi estére, amikor Kányádi Sándorral és Lázár Ervinnel tartottak író-olvasó találkozót kétszázötven érdeklődő előtt a városházán.

Parti Nagy szerint az utóbbi években Erdélyben a kulturális élet pezsgőbb és izgalmasabb népességhez és a sajátosságokhoz arányítva, mint a magyarországi, és az ittenieknek szerinte teljesen elege van az anyaországi álságos, buta gyámkodásból. „Elegük van abból, hogy mindenféle pártközpontokban mondják meg azt, hogy miként és hova kell igazodni szavazni. És ez a kultúrára is nagyon igaz" – jelentette ki az író.

A zsidó tehén esete a sovány cigánnyal

A két író az est folyamán fel is olvasott saját írásaiból. Závada előbb a Természetes fény egy nagyon szomorú történetét olvasta fel, mely egyszerű emberek lemészárlásáról szól. A felolvasás után döbbent csend ülte meg a G. Café nagytermét. Majd egy viccesebb sztorival is kényeztette a közönséget: hogyan szerez a háborús hadtáp egy sovány tehenet egy zsidó kereskedőtől a háborúban.

zavadapartinagy4Parti Nagy két ismert versét, a Petőfi Barguzinbant és a Szívlapátot, illetve A cigányozás hátulütői című tárcáját adta elő.

Mégis megmondják

A dedikálások és a magánbeszélgetések után egy láthatóan illuminált állapotban levő magyarországi férfi obszcén szavakkal illette Parti Nagy Lajost, illetve a kávézó néhány vendégét.

Závada Pállal készült interjúnkat jövő héten olvashatják.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2014-10-24 18:14:01
Az agymosottaknak mindenhova szabad belepö jegyük van..
A kopaszra nyirt bakancsosok a müveszetet is magukenak erzik.
Bar annak idejen elsö osztalyban is ketszer buktak
avatar
zkatona
2014-10-24 19:53:37
Nem talált!
Egyáltalán nem volt kopasz és nem is bakancsot hordott. Jómagam egyébként kopasz vagyok és tegnap este éppen bakancs volt rajtam. Tudja, Jutacs, nálunk már kezd hideg lenni.

üdv, Katona Zoltán

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."