Kultúra » Irodalom

Thamó Kata letépi a stigmákat

Egy könyv a betegségről, a szó szoros értelmében vett tébolyról. És egy rendhagyó könyvbemutató.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

thamokata1
A kötetet kiadó Böszörményi Zoltán, a szerző Thamó Kata és Dr. Veress Albert elmeorvos a bemutatón
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. május 08., 11:30
0 hozzászólás. 

Még a pótszékek is elfogytak a Bocskai házban Thamó Kata könyvbemutatóján, ahol az egykori kézilabdázó családja, rokonai, ismerősei, csapattársai, edzője is jelen voltak. Az Udvarhelyen rendhagyó módon percre pontosan elkezdődött beszélgetést Böszörményi Zoltán, a Téboly című kötetet megjelentető Irodalmi Jelen Könyvek kiadója vezette fel. Mint mondta, olyan kötetről van szó, amellyel a betegségét dokumentáló szerző, Thamó Kata arra törekszik, hogy jobbá tegye ezt a világot, amiben él.

„Nem egy nyomasztó könyv ez, a lélek felszabadításáról szól. Ne keressenek benne szóvirágokat, költői képeket, ez mást akar: megdöbbenteni, hatni és örömet okozni" – mondta a bemutatón Böszörményi, aki felolvasta a könyv legelső oldalait, kedvet teremtve ezzel a szomorú, de mégis reményteli történet elolvasásához.

thamokata3

Thamó Kata országos ifjúsági bajnokként 1997-ben (alsó sor, balról az első). Fotó: Bartha János / archív

A városszerte ismert egykori ifjúsági kézilabdázó, Thamó Katalin betegsége húszas évei elején kezdődött – az országos bajnokságot is megnyerő sportoló nagyon nehéz tíz éven van túl, hiszen többször volt budapesti és hazai kórházak, elmegyógyintézetek lakója, többször felépült betegségéből és visszaesett, rengeteg kezelésen, nehéz élethelyzeten és szörnyű élményeken van túl.

Az írás tulajdonképpen terápiaként kezdődött, Kata saját élményeiből egy kisregényt írt – a szereplők nevei természetesen meg vannak változtatva, de nem nehéz rájönni a karakterekből a létező személyekre, saját magát Lili néven jeleníti meg.

thamokata2A könyvhöz Dr. Veress Albert csíkszeredai elmeorvos, Kata egyik kezelőorvosa írt előszót – az orvos a könyvbemutatón is hangsúlyozta, hogy a szerző ezzel a kötettel „teherautónyi tömegben, mennyiségben veszi le betegeinkről azt a stigmát, azt a bélyeget, amit az évszázadok során rájuk akasztott a népítélet."

Böszörményi a könyvbemutatón hangsúlyozta, hogy olyan írás ez, ami továbbgondolásra készteti az embert. „Bizonyos vonatkozásban tulajdonképpen regény, egy szépirodalmi igénnyel megírt kézirat, amelyben a mondatok rendben vannak, nagyon pörgős, sok mindent kimond ezzel a szikár stílussal" – mondta, hozzátéve, hogy a könyv szól a betegeknek, az orvosoknak és mindnyájunknak, hiszen mindegyikünkben van valami „bolondéria".

thamokata4A találkozó után a szerző majdnem egy óráig dedikálta a könyveket – a Téboly címet viselő, száztíz oldalas kötet a Bagolyvár, az Árnika és a Corvina könyvesboltokban kapható.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."