Kultúra » Irodalom

Kortárs magyar íróval beszélgethetsz

Kerékgyártó Istvánnal találkozhatnak az irodalombarátok csütörtökön a G. Caféban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

KerekgyartoIstvan
Tavaly Hurok címmel jelent meg legutóbbi regénye
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 08., 10:09
0 hozzászólás. 

A G. Kulturális Egyesület rendkívül izgalmasnak ígérkező irodalmi eseményre várja a literatúra kedvelőket: Kerékgyártó Istvánnal Farkas Éva rádióriporter és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője beszélget június 11-én, csütörtökön 20 órától a székelyudvarhelyi G. Caféban.

Kerékgyártó István 1953-ban született Kaposváron. Jogot és filozófiát tanult, ezt követően egyetemi tanárként, majd befektetői konzorciumok tagjaként, közép-és nagyvállalatok társtulajdonosaként tevékenykedett. 1999 óta szabadfoglalkozású író. 2001-ben jelent meg Vagyonregény című kötete, 2003-ban a Makk ász az Olajfák hegyén. Ezt követte a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete 2009-ben. Rükverc címmel jelent meg 2012-ben egy jelenkori hajléktalan történetét visszafelé göngyölítő regénye, majd ennek színpadi változata is, amely Bán János főszereplésével hatalmas sikerrel már harmadik éve megy a budapesti Katona József Színházban, és sikerrel mutatták be a Kassai Magyar Színházban is.

Ezt követte 2014-ben a Hurok, amely szintén napjainkban játszódik. A szerző kegyetlenül éles reflektorfénnyel pásztázza a magyar társadalom szinte teljes keresztmetszetét, a minisztertől a drogos fiúig, a nagyvállalati vezérigazgatótól a bolti eladóig. A történet mintázata régről ismert, Arthur Schnitzler a huszadik század fordulóján írt Körtáncának szerkezetét eleveníti fel a szerző, de amíg ott a történet továbblendítője az erotika, a szexuális aktus a társadalom különféle bugyraiból újabb és újabb csábítók és elcsábítottak tűnnek föl, addig a Hurokban napjaink emberének alávetettsége, kiszolgáltatottsága mozgatja a történetet. A regényből színdarab is készült, melyet Stuttgartban mutattak be németül. A rendezvény házigazdája Murányi Sándor Olivér író.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."