Kultúra » Irodalom

Nagy durranásnak ígérkezik Bartis Attila új regénye

Rajta kívül Kemény István és Filip Florian zártak irodalmi évet a G. Caféban – sokan voltak kíváncsiak és elkapkodták a könyveket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

kemenybartisfilip
Három író és több könyv
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. december 11., 14:00
0 hozzászólás. 

A találkozó majd félórás késéssel kezdődött, mert a ferihegyi repülőtéren madár került annak a gépnek a hajtóművébe, amivel Kemény István utazott Marosvásárhelyre. A három „íróember" így kicsit késve érkezett a házigazda Murányi Sándor Olivér társaságában. A csütörtök esti találkozón velük volt utóbbi édesapja, Murányi János is, aki a román írónak tolmácsolt.

irodest1Az est első perceiben Bartis Attila beszélt arról, hogy saját színházi darabját rendezi Marosvásárhelyen, hetek óta a Maros-parti városban tartózkodik, dolgozik – számára is nagyon különleges ez a dolog. A bemutató január 30-án lesz.

Kemény Istvánról ezelőtt két évvel Esterházy Péter jelentette ki szintén a G. Caféban, hogyha Ady Endre ma élne, olyan verseket írna, mint a fiatal Kemény István vagy Térey János. Murányi először a slammerekről kérdezte Keményt (a költő a legismertebb slammerekkel is szokott fellépni, egyik lánya is ismert slammer), aki nem nevezi annak magát. Tény, hogy nagyon sok fiatal költőt ismer és támogatja is őket.

muranyikemenybartisFolytatásként Filip Florian olvasott fel egyik regényéből, a szöveg nagyon érdekes és (ön)ironikus volt. Florian az est hátralevő részében is nevetésre késztette a hallgatóságot, pl. megemlítette, hogy egyesek könyveket írnak a börtönben. Mint kiderült, távoli leszármazottja Ioan Slavici írónak, akiről elmesélte, hogy annak idején börtönbüntetése letöltése után még három hetet saját kérésre bent maradt a fegyházban, hogy tudja befejezni egyik elkezdett irodalmi művét. Ennél sokkal komorabb volt viszont Bartis Attila felolvasása, aki a néhány hete megjelent A vége című regényből olvasott fel egy megdöbbentő részletet. A könyvről itt lehet elolvasni egy nagyon jó ajánlót.

kemenyistvanKemény István is felolvasta több versét, Murányi közölte Bartissal azt az örvendetes tényt, hogy új regénye vezeti az eladási listát Budapesten az Írók boltjában, majd a közönség kérdései következtek. Bartissal az udvarhelyi Geréd Gábor tanár egy több mint kedves emlékét osztotta meg: 1972-ben járt náluk Marosvásárhelyen, hiszen édesapját, Bartis Ferencet személyesen ismerte és most nagy örömmel vette tudomásul, hogy „mi lett abból a szőke gyermekből".

Az est végén a szerzők könyveiket dedikálták, ez volt az utolsó idei irodalmi est a G. Caféban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."