Kultúra » Kiállítás

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már hétfő este megkezdődött egy tudománytörténeti vándorkiállítással.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.
Pallo

Mit művelnek az utcán!

Nem kell mást tenned, mint csütörtökön kimenned a...

Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. október 23., 12:13
0 hozzászólás. 

A városi könyvtár alagsorában meg lehet tekinteni, mivel járultak hozzá a magyar származású tudósok a világ fejlődéséhez.

Ha rosszmájúak lennénk, márpedig miért is ne lennénk azok, akkor egyúttal 30 évvel ezelőtti dizájn- és tördeléstörténelmet is láthatunk az audio-vizuális teremben kiállított panókon. Kis képek helytelen és zsúfolt írással.

magyargeniuszok5

A Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei avagy magyar géniuszok című tudományos vándorkiállítás (mottója: Merjünk nagyok lenni) panói láttán kissé érzelgős, nosztalgikus, mondhatni öntömjénezős hangulatba kerülünk.

Mintha azt a sok remek dolgot, mi magunk találtuk volna fel, és nem mondjuk olyan egyének megfeszített munkájának eredménye lenne, akiket – ha már ilyen kollektíven fogalmazunk –, megfeszített munkánk eredményeként a világ másik felére száműztünk viharos történelmünk során. Vagy a nemzeti és vallási hovatartozására tekintettel, vagy azért, mert nem tudtunk neki megfelelő kutatási feltételeket biztosítani.

magyargeniuszok4

Kollektív érdemeinket tovább erősíti a belső terem intim homályában levetített kisfilm. Repülj madár, repülj, Menaságra repülj – szól a népdal, és mi repülünk főhőseinkkel a magyar találmányok világába.

Excel magyar feltalálója megvan?

Szép fiatal emberek érkeznek a reptérre, hogy aztán életjeleneteikkel a magyar szánkba rágják, hogy mit adtunk a világnak: vetkőző nős golyóstollat, automata sebességváltót, Volkswagen Beetle dizájnt, kontaktlencsét, pulikutyát, Excel táblázatot, hűtőszekrényt, gramofonlemezt, Kodály-módszert, színes tévét, gyönyörű tájakat, sok bort, búzát és békességet.

Annyi jót, hogy egyszerűen nem lehet innen elmenni. A főszereplő fiatal pár is mosolyogva fordul vissza a reptérről.

De tekintsünk csak el a (neoliberális, zsidó- és Soros-bérenc) rosszmájúságtól.

Az a lényeg, hogy a november 9-ig ingyenesen megtekinthető kiállítás témája érdekes, rengeteg dolgot tanulhatunk belőle. Azon túl, hogy a kotyogós kávéfőző, a síkképernyő és a napelemmel fűthető ház feltalálója is magyar, merjünk nagyok és főleg nagyvonalúak lenni. A tudósainkkal is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."