Kultúra » Színház

Szerdán kerül színpadra a vagina

„Lesz, aki kimegy majd az előadásról, de akkor is beszélni kell ezekről a dolgokról" – szerdán nem lesz könnyű bemutatót nézni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

vdaybemutato
A előadásban négy nő ül majd ebben a térben
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 08., 15:37
1 hozzászólás. 

Eve Ensler A Vagina Monológok című bestsellerének színpadi adaptációját átdolgozva, illetve kiegészítve készült el a V-day címet viselő előadás, amit szerdán, április 10-én 19 órától mutat be a Tomcsa Sándor Színház.

„Egy szegmenst ragadtam ki belőle: azt a fajta női problémát járja körül, hogy azok a nők, akiknek egy csapda volt az élet során, hogy ők nőknek születtek, hogyan látják magukat, hogyan látják női mivoltukat" – emelte ki Tóth Árpád rendező.

Elmondta, az eredeti szöveg négy, a rendező által sajtóközleményekből, blogokból, tévéhírekből írt novella szövegével egészül ki, tehát nem egy az egyben A Vagina Monológok interjúi alapján íródott szöveg hangzik el az 1 óra 45 perces stúdióelőadásban.

Mint Tóth hangsúlyozta, az előadást játszó négy színésznő számára megerőltető lesz a V-day, hiszen „a lelkükkel játszanak, nem könnyű ez nekik", s ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy „biztosan lesznek olyan nézők, akik felháborodnak, kimennek az előadásról, de ezekről a dolgokról akkor is beszélni kell".

A 16 éven felülieknek ajánlott darab témájára utalva elmondta, hogy a nők elleni erőszak, a napjainkban egyre gyakrabban megtörténő tragikus eseményekre való reflektálás is a V-day.

Címe egy szójáték is egyben, ami többek között a vagina, violence (erőszak), valentine (Valentin, Bálint) és victory (győzelem) szavakra alliterál, ugyanakkor a D-day-re, a második világháború legfontosabb ellencsapásának, a normandiai partraszállás kezdetére, mintegy utalásképpen arra, hogy a nők, asszonyok, lányok, gyereklányok elleni erőszaknak is véget kellene már vetni a világon.

Az előadást négy színésznő, P. Fincziski Andrea, László Kata, Bekő Fóri Zenkő és Varga Márta játsszák, a mozgásban és annak megvalósításában közreműködik Györfi Csaba. Utóbbi elmondta, az előadás mozgásanyagát úgy készítették el a színészekkel, hogy a szövegen kívül is egységes, érthető történet legyen az egész. A stúdióelőadást áprilisban még kétszer, 23-án és 25-én játsszák.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2013-04-08 18:33:40
Az előadás leginkább azoknak szólna, akik így (színház) soha nem kerülnek kapcsolatba a "vaginával"

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."