Kultúra » Színház

Lola Blau Udvarhelyen énekel

Bartha Boróka egyéni előadását jövő héten láthatják az udvarhelyiek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

lolablau
Lola Blau-t Bartha Boróka
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 26., 12:09
0 hozzászólás. 

Georg Kreisler író, zeneszerző a harmincas években Bécsből menekülnie kellett. Zsidóként családjával egyenesen Hollywoodba mentek, ahol egy unokatestvére a filmiparban dolgozott, de Amerikában nem volt sikere.

Zenét szerzett többek között Charlie Chaplin számára is. 1942 végén, a bevonulása után, írt egy katona musicalt, s társulatával táborról táborra járva szórakoztatta a katonákat. A háború után megint Hollywood következett, de az egyhangú és "művészietlen" munkától megcsömörlött. Irány New York. Belevetette magát a kabaré világába, tragikus-groteszk dalaival azonban csak szűk körben aratott sikert, mert a lemezkiadók, a rádió és tévé csak bevált sikerreceptekre volt vevő, négy év után visszatért Európába.

Bécsben, fanyar és bizarr hangvételű saját maga által írt sanzonjaival azonban sikert aratott. Itt már befogadta a rádió és a tévé is, zenés komédiákat, színdarabokat írt, az Intim Theater vezetője lett. Bécsből aztán feleségével és partnerével, Topsy Küppersszel München és Berlin kabarévilágába vetette bele magát, később kedvenc partnerével, Barbara Petresszel szerepelt színpadon és tévében.

A Lola Blau ősbemutatója 1971-ben Bécsben volt. Kreisler maga, így írt darabjáról: „Nem kifejezetten színmű, amelyiket én általában írok. Ez egy monológ önmagammal. Csakhogy engem nem hívnak Lolának. 1922-ben születtem Bécsben, míg Lola Blau dramaturgiai okokból kiindulva néhány évvel korábban jött a világra. Mint Lola 1938-ban az USA-ba emigráltam, éjszakai mulatókban léptem fel, nyilván a főszereplő erotikus bűvköre nélkül. Én, akárcsak Lola Blau, a háború után visszatértem Európába."

Georg Kreisler: Lola Blau című zenés játékát február 4-én 19 órai kezdettel láthatja az udvarhelyi közönség a Művelődési Ház nagyszínpadán, Bartha Boróka, a Gyergyószentmiklósi Figura Színház színészének előadásában. Jegyek a színház jegypénztárában válthatók naponta 11 és 14 óra között, 20 lejes áron.

Jegyek válthatók a színház jegypénztárában naponta 11 és 14 óra, 15-17 óra között. A pénztár előadások napján 11-14 óra között tart nyitva és előadások kezdete előtt egy órával nyit.

Helyfoglalás a 0266 212 131-es telefonszámon, vagy a kozonsegszervezo@szinhaz.ro címen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."