Kultúra » Tánc

Gálával zárják a táncház karavánt

Tavaly év végén indította útjára társszervezőivel az UIET a Táncház Karavánt. Pénteken gálaesttel és kosaras bállal búcsúznak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Táncházkaraván
Fotó: uiet.eu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 05., 10:52
0 hozzászólás. 

Záró pillanatához érkezett az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács főszervezésében és a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület, valamint a Kaszaj Egyesület társszervezésében megrendezett Táncház Karaván.

Február 7-én, pénteken 19 órától a Stúdió Mozi nagytermében rendezvényzáró gálaestet tartanak, majd 22 órától a Márton Áron Ifjúsági Házban kosaras bálban lehet szórakozni.

A karaván szekere kilenc helyszínre látogatott el, ahol az egybegyűlteknek néptáncelőadást és –oktatást, illetve felnőtt és gyerektáncházat tartottak.

A szervezők becslése szerint eseményeik ezerötszáz személyt mozgattak meg.

Idei újdonságként említik, hogy gyerektáncházzal bővítették a karaván kínálatát, illetve kiemelték, hogy egy helyett immáron három zenekar kísérte a csoportokat: a Kedves zenekar Csíkszeredából, a Szapora zenekar Szentegyházáról és a Kaszaj együttes Székelyudvarhelyről.

András Lóránd, a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület elnöke, a karaván szervezője elmondta a máréfalvi műhelymunka adta a záróprodukció gerincét – az alkotótáborban közel százhúsz személy vett részt.

Négy tájegység zene- és táncanyagát felhasználva a lövétei Kákvirág, a szentegyházi Hüpürcsös, a máréfalvi Rozetta, a zetelaki Maroknyi, az udvarhelyi Gereben és Boróka néptánccsoport három vendégformációval közösen (csíkszeredai Köpice, galócási Floricica, székelyszenterzsébeti Romani Jag) Fordulat címmel állított össze egy produkciót – a műsor létrejöttében nagy szerepe volt minden néptánccsoport vezetőjének, táncoktatójának.

A Fordulattal egy egyszeri legény történetét mesélik, táncolják és énekelik el a születéstől keresztelőn, lakodalmon át a halálig.

„Célunk a gálával az is volt, hogy összehozzuk az udvarhelyszéki néptánccsoportokat, hisz míg mindeniknek számos fellépése van az év során, közös eseményeik nincsenek, az együtt elkészített, majd bemutatásra is kerülő produkció pedig jó alkalom erre" – részletezte András Lóránd.

A gálát követő kosaras bál a néptánckedvelő nagyközönségnek alkalmat ad a kikapcsolódásra, a népzenével fűszerezett mulatozásra.

Tudni kell, hogy a bálra – melyre a belépés ingyenes – február ötödikén estig lehet jelentkezni a 0740-127.412-es telefonszámon.

A talpalávalót az udvarhelyi és csíkszeredai táncházak állandó zenekara, a Kedves zenekar adja.

Száraz bál lesz, vagyis nem elektromos, hanem klasszikus népzenei hangszereken játszanak a muzsikusok. A helyszínen nem lesz büfé, így kérik, mindenki kosárban vigye az inni és ennivalót.

A szervezők jó mulatságot ígérnek, és elvárnak minden népzene és néptánckedvelőt.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."