Kultúra » Tánc

Összetáncolnak az udvarhelyiek

Táncházzal és a három székelyudvarhelyi tánccsoport fellépésével folytatódik az Össztánc Ősszel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Gereben2
A Gereben is a fellépők közt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 18., 10:47
0 hozzászólás. 

Kedden 16 órától a gyerekeknek szervez táncházat az Udvarhely Néptáncműhely, majd a Gereben, Boróka és a Kékiringó közös produkcióját érdemes megnézni 19 órától a Művelődési Házban.

A Gereben Néptáncegyüttes 1991 óta működik a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban. Célkitűzése a magyar néptánckultúra elsajátítása mellett a kulturált szórakozás, azaz nemcsak megtanulni, továbbvinni, hanem éltetni a hagyományt.

Gereben foto

A táncosok örömmel vesznek részt a táncházakban, nyári tánctáborokban, életük, mindennapjaik részét képezi a tánc. Vallják, hogy gerebenesnek lenni életformát jelent. Jelenleg több mint száz tagja van az együttesnek, akik több csoportban hetente tartanak táncpróbákat Boros Hilda és Boros Béla táncoktatók irányításával.

Az Eötvös József Iskolaközpont Boróka Néptáncegyüttese 1997-től működik. Az együttest azzal a céllal hozták létre, hogy a diákokkal megismertessék néptáncaink és népzenéink szépségét, megtartó erejét.

Boroka DFA 1388

Az erdélyi táncok ősi gyökerekből táplálkoznak, változatosak. A sokszínűségből, szépségből, dallamainkból kívánnak ízelítőt nyújtani. Az együttest Kelemen Erzsébet vezeti, a fiatalokat Márton Sándor és Lőrinc Hortenzia tanítja.

A Kékiringó Néptánccsoportot 1997-ben Both Aranka tanítónő alapította. A tánccsoport tagjai különböző korosztályúak, óvodás, általános iskolás, közép-és felsőfokú iskolába járó fiatalok, akik a magyar tánckultúrát anyanyelvi szinten művelik.

Kekiringo

Elsősorban Erdély tájegységeinek táncaival foglalkoznak, igyekeznek főleg a szűkebb vidékük, Udvarhelyszék táncait megismerni, elsajátítani, továbbadni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."