Kultúra » Tánc

Az aranyszőrű báránnyal avatják a színpadot

Változatos programot ígér az Udvarhely Néptáncműhely. Fesztiválokkal, illetve Kőrösi Csoma Sándor- és Erőss Zsolt-emlékdarabbal jön az évad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Neptancmuhely
Az aranyszőrű bárány, fotó: Kinda Botond
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. szeptember 17., 12:14
0 hozzászólás. 

Hétfőn, szeptember 21-én Az aranyszőrű bárány című előadásával indítja az új évadot az Udvarhely Néptáncműhely, így ők avathatják fel a Művelődési Ház megújult színpadát. Orendi István igazgatótól megtudtuk, nagyon időszerű volt a színpad rendbetétele és a teljes teret sikerült felújítani, hiszen kicserélték a padlót és a falakat is újrafestették. „Ha vannak véletlenek, akkor az egyik, hogy mi játszhatunk először a megújult színpadon"- mondta az Udvarhelyi Néptáncműhely vezetője.

Az Aranyszőrű bárány az elmúlt évadban készült és mutatták be, de mivel nagy volt rá az érdeklődés és a visszajelzések alapján még sokan kíváncsiak rá, ezért döntöttek úgy, hogy ezzel nyitják meg az új idényt. A darabot nem csak hétfőn, hanem kedden és szerdán is megtekintheti a nagyérdemű.

Október 1-ig az Udvarhely Néptáncműhely minden rendszeres tevékenységét újraindítja. A gyerekek táncoktatása már jövő héten elkezdődik, ők korosztály és tánctudás szerint három csoportra lesznek osztva. Szeptember utolsó hetén a felnőtt néptáncképzés kezdődik, amire függetlenül a tánctudástól, minden érdeklődőt várnak keddenként és szerdánként. Szeptember 29-én a gyerekeknek, október 1-én a felnőtteknek indulnak a táncházak, ahol idén felcsíki táncokat fognak ropni a jelenlévők.

Neptancmuhely1

Szintén szeptemberben kezdődnek a népzenész képzések, amikre a túljelentkezés miatt már le kellett zárniuk a listát, körülbelül 70 fővel kezdik meg az idei oktatást. Bár az SZKA Ön Dönt elnevezésű pályázatáról éppen hogy lemaradt a Kaszaj Kulturális Egyesület, Orendi István elmondása szerint tervezik a hangszergarnitúra bővítését is.

Októberben egy vándorfesztivállal folytatódik a Néptáncműhely programja, ami 11. alkalommal lesz megrendezve és az idei találkozónak Székelyudvarhely ad otthont. Az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján öt előadást tekinthet meg a közönség, az udvarhelyiek mellett a Háromszék Néptáncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes és a Nagyvárad Néptáncegyüttes is fellép majd. A találkozó szakmai előadásokkal is kecsegtet, többek között a Nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, Novák Ferenc „Tata" is városunkba látogat.

A hivatásos táncosok mellett az amatőrök is kiélhetik magukat, hiszen novemberben egy másik vándortalálkozónak, a kilencedik Erdélyi Néptánc Antológiának is városunk lesz a házigazdája. Az Udvarhelyi Néptáncműhely a szintén tavalyi évadban játszott, A Köz és A bál című műveit is felújítja, előbbit Kolozsváron, utóbbit decemberben a Művelődési Házban tekinthetik meg az érdeklődők.

Neptancmuhely2

Nem csak a régiekkel, új darabbal is készülnek, mondta el Orendi István. A Kancsendzönga munkacímű színjátéknak télen már elkezdődnek a próbái, jövőre mutatják majd be. „Valószínűleg az előadás neve egy érthetőbb és könnyebben kiejthető cím lesz, talán a magyar megfelelője, ugyanis ez azt jelenti, hogy az öt hó kincse"- mondta el a Néptáncműhely vezetője. A Kancsendzsönga a Himalája 8586 méteres, harmadik legmagasabb csúcsa, a K2 és a Csomolungma után, itt hunyt el Erőss Zsolt csíkszeredai hegymászó és ennek a hegynek lábánál van eltemetve Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós. Az Orza Călin által rendezett darab a két ismert székely embernek állít emléket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."