Kultúra » Tánc

Tánccal telik meg a város

Idén Székelyudvarhelyre érkezik az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek találkozója. Lesz itt mulatság!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Az en mesem
Háromszék Táncegyüttes: Az én mesém, fotó: Vargyasi Levente
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. október 07., 15:25
0 hozzászólás. 

2009 után ismét Székelyudvarhelyen rendezik meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját, sorrendben a 11-et. A vándorfesztivált, amely Erdély öt legnagyobb táncegyüttesének az elmúlt évadban készített egy-egy előadását tartalmazza, október 15. és 17. között tekinthetik meg az érdeklődők.

DSCN4907

Az öt produkció három felnőtt és két gyerekelőadásból áll. Csütörtökön, október 15-én 18 órától a Művelődési Ház nagyszínpadán a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyaroké című táncjátékkal kezdi meg a találkozót, amit a próbateremben táncház követ majd. Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője hatalmas tömegre számít, hiszen a hagyományos táncházakban is rendre megtelik a terem, erre most még rá kell számítani száz hivatásos táncost, a zenekarokat és a fesztiválra érkező szakmabelieket.

DSCN4901

Péntek reggel 10 órától Az aranyszőrű bárány című gyerekelőadással az Udvarhely Néptáncműhely folytatja a programot, majd délután hat órától a Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című produkciója lesz megtekinthető. A szombati nap reggele szintén a gyerekeknek kedvez, 10 órától a Háromszék Táncegyüttes Az én mesém című alkotását adja elő, ezt 6 órától a felnőtteknek szóló Betyárvilág, a Nagyvárad Táncegyüttes darabja követi.

DSC 0474

A számos táncprodukció mellett két szakmai előadást is tartalmaz a program, pénteken a Nemzet Művésze címmel és Kossuth-díjjal kitüntetett Novák „Tata" Ferenccel találkozhatunk. Az István, a király című rockopera ősbemutatójának koreográfusa a magyar néptáncmozgalomról, illetve az első világháborútól a 80-as évekig terjedő színpadi néptáncművészet történetéről mesél majd. Másnap Orza Călin az erdélyi hivatásos táncéletben való kritikáról tart előadást, ezeket a Művelődési Ház koncerttermében lehet megtekinteni négy órától.

P1150582

A fesztiválon egy szakmai kiértékelő testület veszi górcső az előadásokat, fél órával azok lejárta után. „Szándékosan nem a zsűri szót használom, mivel nem versenyről van szó. Az ő szerepük az, hogy minden előadást kielemezzenek"- mondta Orendi István. A szakmai bizottságot Csurulya Csongor, Orza Călin koreográfus, Dr. Kiskamoni-Szalay Zoltán néprajzkutató, Könczei Árpád, a Háromszék Táncegyüttes egyik megalapítója, illetve Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti igazgatója alkotja.

Betyarvilag 11

Az délutáni előadásokra felnőtteknek 15, diákoknak 10 lejbe kerül a belépő. A reggeli gyerekelőadásokra felnőtteknek 10 lejért, gyerekeknek 5 lejért lehet jegyet váltani, de ha valaki az összes előadásra kíváncsi 50, illetve 30 lejért szerezhet be magának bérletet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."