Kultúra » Tánc

Te is a színpadon kötsz ki, akkora tánc lesz

A G. Cafét is felkérte egy táncra az Udvarhely Néptáncműhely. Színes repertoárral érkezik az Össztánc Ősszel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

dm pn111
Puszták Népe, fotó: Dusa Gábor
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. november 08., 15:20
0 hozzászólás. 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Össztánc Ősszel néptáncfesztivált Székelyudvarhelyen november 14. és 19. között. Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője szerint fontos, hogy legyen valami célja a fesztiválnak, ezért megpróbálják bemutatni, hogy a népzene és néptánc ma milyen formában és hol jelenik meg, így a repertoárt úgy válogatták össze, hogy mindenből legyen egy kicsi: hivatásos és amatőr néptáncegyüttesek, felnőtt és gyerekelőadások, táncház, illetve népzenekoncertek is lesznek.

Jó lesz, de azt nem tudjuk, hogy milyen

A Duna Művészegyüttes előadásával indul a fesztivál, Magyarország három hivatásos néptáncegyüttesének egyikével. A Puszták Népe című darabot, amelyet idén mutattak be, hétfőn 19 órától játsszák.

Kedd lesz a gyereknapja a fesztiválnak, hiszen a gyerektáncházat egyébként is ekkor szokták tartani, az Udvarhely Néptáncműhely jó házigazdához híven a Játsszunk mesét! című darabját fogja elropni két alkalommal is, 12 és 19 órától.

Szerdán a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes lép fel, míg csütörtökön a nyolc órától kezdődő táncház előtt a Heveder koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők.

A sepsiszentgyörgyi zenekar Orendi kérésére ad rendhagyó koncertet, a Néptáncműhely vezetője elmesélte, hogy tavasszal megkereste Molnár Szabolcsot, a Heveder egyik prímását és azt kérte tőle, hogy a szokásos kalotaszegi vagy küküllőmenti helyett a sok-sok néptáncegyüttesnek készített zenéikből állítsanak össze egy koncertanyagot.

eht-3sz-6603-bzs

„Meglepődött kicsit" – mondta Orendi és hozzátette, meghívottak is csatlakoznak a zenekarhoz, lesznek vagy tízen a színpadon. „Ez egy örömzenélés lesz, annyit tudok, jó lesz, de azt nem tudom, hogy milyen!" – jósolt nevetve a Néptáncműhely vezetője.

Kinyílik a folk-kocsma

Péntek a Bekecs Néptáncegyüttes napja lesz. A Fölszállott a Páva tehetségkutató különdíjasai két előadást is játszanak, 12 órától a Hamupipőkét, 19 órától az Esszenciát.

A szombati zárónap a Művelődési Házban kezdődik és a G. Caféban fejeződik be. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Táncoljatok című előadását mutatja be. Orendi elmesélte, hogy számára az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának meglepetéselőadása volt ez, a darabban szavalnak, idézeteket mondanak a táncosok, Orendi annyira „elhitte" az előadást, úgy érezte felmenne a színpadra a végén, és táncolna ő is.

2015 tancoljatok foto BalazsArpad 9529

Ezt követően a G. Caféba veszi az irányt a néptánckedvelő tömeg, ugyanis ott az Impro-Víziók 2.2 nevű zenekarlép fel. Ahogy nevük is sugallja, improvizálni fognak hegedűkkel, nagybőgővel. Nagy Kopeczky Kálmán, az Aranyszőrű bárány tavaly elhunyt rendezőjének ravatala mellett is ők zenéltek. Koncertjük után a G. Caféban lehet majd táncra perdülni bátran, a műhely által szervezett népzenészképző tanítványai húzzák a talpalávalót a kocsmában.

A jegyek megvásárolhatóak a Művelődési Ház pénztáránál, hétköznap 11-14 és 15-17 óra között valamint előadás előtt egy órával. Az esti előadásokra 15 lejbe kerülnek a jegyek, 10 lejbe a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak. A Heveder koncertjét 10 lejért lehet megnézni, az Impro-Víziók 2.2 zenekar előadását pedig ingyenesen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."