Kultúra » Tánc

Közeleg a Tánc Tavasza

Május 7-12. között, hat napon át, újra a kortárs táncé lesz a főszerep - az Udvarhely Táncműhely hatodik alkalommal szervezi meg a Tánc Tavaszát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 02., 16:26
0 hozzászólás. 

Hat nap, tizenegy fellépő együttes, összesen 12 táncelőadás, egy filmvetítés, egy koncert, fotó- és plakátkiállítás, flashmob – színes a paletta.

Itthon_muvelodes

Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról - bemutató az ötödik Tánc Tavaszán

A meghívottak névsorát és a produkciókat tekintve a korábbi színvonalat is felülmúló kínálattal rukkolt elő a Tánc Tavasza Tánc- és Mozgásművészeti fesztivál házigazdája, az Udvarhely Táncműhely.

 

Kellett egy minőségi fesztivál

„Azt szerettük volna, hogy Udvarhelynek is legyen egy rangos, minőségi művészeti fesztiválja. Hat évvel ezelőtt gondoltunk egy nagyot, és megszerveztük az első Tánc Tavaszát. Az akkor kitűzött célunk nem változott: megismertetni, megszerettetni a modern mozgásművészetet, a kortárs táncot" – elevenítette fel a kezdeteket Miklós Levente igazgató.

Szerinte nálunk szokatlan, szinte ismeretlen műfaj volt a kortárs tánc, de a műfajt szerető közönség már induláskor kialakult, akikhez eljutott a forma, a stílus és a szavak nélküli, a testbeszéddel, a mozgással kommunikáló üzenet. Büszkék rá, hogy olyan, a kortárs- és mozgásművészeti világban rangosnak számító előadókat, együtteseket sikerült meghívniuk, akik erős üzenettel bíró, színvonalas produkciókat hoztak el, amelyek bármely színpadon megállják a helyüket.

„A legnagyobb elégtétel, hogy a nálunk szokatlan, szinte ismeretlen műfajt megszerette a közönség, van igény a fesztiválra, hiszen egyre többek érzik magukénak ezt a nonverbális műfajt, amelynek üzenetét nem a szavak hordozzák, hanem a mozdulatok, amelyeket közel kell engednünk magunkhoz. Reményeink szerint ez idén is sikerülni fog " – összegezte az eddigi tapasztalatokat Miklós Levente.

Hozzátette: a Ziccer Egyesülettel közös produkció a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal támogatását élvezi.

 

Tánccsemege a Győri Balettel

A hatodik fesztiválon jól ismert és új, ínyencségnek számító hazai és magyarországi fellépők is lesznek. A külföldi vendégek sorába a budapesti Duna Táncműhely és a fesztivál szárvendégének számító világhírű Győri Balett tartozik. Stúdió-és nagyszínpadi produkcióikat május 7-én, hétfőn, illetve május 11-én, pénteken láthatjuk.

miklos_levente

Miklós Levente. Fotó: Kakasy Botond/archív

Visszatérő vendége a fesztiválnak az előadássorozatot nyitó sepsiszentgyörgyi M Studio és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Először láthatjuk a kolozsvári Groundflour Group-ot és az idei kiadás másik nagyágyúját, a Kolozsvári Állami Magyar Opera balettkarát. Utóbbi május 12-én, a zárónapon két nagyszínpadi produkcióval örvendeztet meg.

A hatodik Tánc Tavaszán nem csak befutott, neves együtteseké lesz a tér. A legfiatalabb előadóművészeket, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelyt és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadásait május 10-én, csütörtökön, az úgynevezett diáknapon nézhetjük meg. Tavaly elmaradt előadást pótol a temesvári Baczó Tünde, aki Cári Tibor zeneszerzővel közös produkcióját mutatja be május 9-én, szerdán.

A házigazdák sem maradnak le a pódiumról – május 8-án, kedden a legújabb előadásukkal, az Uray Péter által rendezett Amit akartok...avagy előjáték a Vízkereszthez cíművel lépnek színre.

A hat nap alatt összesen 12 előadást láthatunk, ezek zömét a Művelődési Ház nagytermében és a koncertteremben kialakított stúdiótérben 17, 19 és 21 órás kezdettel mutatják be. A két nagyszínpadi bemutatóra, a Győri Balett és a Kolozsvári Magyar Opera előadásaira az utolsó két napon kerítenek sort.

A sokak által várt bukaresti Masca Színház produkciója ebben az esztendőben elmarad, legújabb mozgásszínházi előadásuk bemutatója épp a fesztivál rajtnapján lesz, ám a Masca-rajongóknak Miklós Levente igazgató ígérte, jövőben biztos újra vendégei lesznek a fesztiválnak.

 

Off-programokkal lesz teljes a tánc

Tavalyhoz viszonyítva kevesebb, de vonzó kísérőprogramot iktattak be a szervezők. Lesz filmvetítés (május 11., péntek 17 óra – Pina Bausch) és koncert is. A táncos napok végére a klezmer zenét játszó budapesti Nigun zenekar fellépése teszi ki a pontot.

Az Udvarhely Táncműhely társulata hétfőn és szerdán délelőtt figyelemfelkeltő táncos flashmobbal vonul utcára. A rendezvény ideje alatt plakátkiállítással és Erdély Bálint Előd fotóművész Táncműhelyes pillanatokat megörökítő fotóiból nyílt tárlattal is kedveskednek a nézőközönségnek.

 

Olcsóbb a bérlet

Az összes előadás megnézésére szóló bérlet 90 lejbe kerül. A stúdió-előadásokra a belépő 10 lej, kivétel a Duna Táncműhely produkciója, amit 15 lejért lehet megnézni. A Győri Balett és a Kolozsvári Állami Magyar Opera balettkarának két-két előadása 20 (gyermek és nyugdíjas jegy) és 30 lejbe kerül. A koncertre a belépő szintén 10 lejt kóstál, a kiállítások és a filmvetítés viszont ingyenesek lesznek.

Mivel a legtöbb előadás stúdiótérben zajlik, a helyek száma korlátozott – érdemes előzetesen megvásárolni a belépőt. Jegyeket, bérleteket a Művelődési Ház pénztárában, naponta 11-14 és 15-17 óra között lehet váltani. A fesztivál részletes programjáért eseménynaptárunkat érdemes lesz böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."