Országos » Gazdaság

Szinte mindenki többet fog fizetni a gázért

Küszöbön a gázár liberalizációja, ami nemcsak a szolgáltató szabad megválasztását jelenti, de drágulást is hoz. A villanyáram is többe fog kerülni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. február 28., 10:31
2 hozzászólás. 

A lakosság közel 90 százaléka fizethet többet jövő évtől a villamos áramért és a gázért az árak liberalizációjának köszönhetően. A lakosság fennmaradó része állami támogatásban részesülhet, ám a szociális díjszabás is fokozatosan megszűnik.

A gáz- és villanyár liberalizációja előtt a kormány megállapítja azon személyek csoportját, akik nem tudják kifizetni számláikat. Ezeket a fogyasztókat külön, az úgynevezett sebezhető fogyasztók kategóriájába sorolják, egy részük állami támogatásban részesül. A jelenlegi törvénykezés szerint azok a családok és személyek kaphatnak anyagi támogatást, akiknek havi nettó jövedelme a 700 lejes minimálbér alatt van.

Romániában jelenleg 8,36 millió otthoni villany- és gázfogyasztó van. Ezek közül a sebezhető fogyasztók száma mintegy 1,15-1,4 millióra tehető. Ők külön, a szolgáltatónak leadott kérés alapján részesülhetnek a támogatásban.

A villanyáram és gáz árát jelenleg az Országos Energiaszabályozó Hatóság állapítja meg. A liberalizáció az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap kérésére történik: a két szervezet egységesíteni szeretné az árakat az Európai Unió szintjén. Az árak felszabadításának folyamata a tervek szerint 2013-ban kezdődik és 2017-ben ér véget.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Geo12
2012-02-28 10:45:21
Csak a fizeteseket kellene mar europai unios szintre emelni, s akkor emelhetik a gazt s a villanyt ugy ahogy akarjak. S a masik, minek dragul a villany mikor egyre tobb alternativ energia forras kerul be az orszagos halozatba? Egyre tobb vizieromu, stb...Egyre tobb a napelempark, szelturbinak meg miegymas. Az orszag hatarozzon, az EU mindenbe ne usse bele a kilincs orat, mert el lesz torve karikas ostorral.
avatar
lajosfia
2012-02-29 12:43:51
Látom, hogy berzenkedtek Ti is otthon az EU előírásai miatt. Sajnos ez egyre inkább így lesz, mert mindenbe bele fog pofázni. A tojóketrecbe műfű kell, intim fészekkel, a malacoknak labda, hogy ne unatkozzanak, a teheneknek zene az istállóba és így tovább. Itthon is " áll a bál" az életünk sok területén.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."