Színes » Tech

Így lophatják el a PIN-kódodat egy okostelefonnal! (videó)

Kijött az első olyan okostelefon, amelybe hőkamerát szereltek. Ezzel azonban könnyedén le is nyúlhatják a PIN-kódunkat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
google-maps

Újra fotóz a Google autója

Ezen a nyáron visszatérnek Romániába a Google Street...
00-DSC 0947-talankikep2

Megtanítom magamnak, hogyan kell

Imets Tamás nem tartja magát zseninek. Csak van egy...
Az új 50 banis. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Történelem-hamisítással vádolják az új 50 banist

Egy felháborodott olvasónk keresett fel azzal a...

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. július 18., 14:41
0 hozzászólás. 

Az S60 típusjelzésű, androidos mobil nem áll meg annyinál, hogy 13 MP-es hátsó és 5 MP-es elülső kamerája van, hanem - egy sor csábító technikai jellemző mellett ez az első olyan okostelefon, amelybe hőkamerát szereltek.

Korábban csak kiegészítőként lehetett ilyen kütyüt rendelni (például iPhone-okhoz), a Cat azonban beépítette a robosztus készülékbe a technológiát. Ráadásul nem is akármilyen megoldást, hanem egy elég jó felbontással rendelkező, FLIR Lepton hőkamera került a készülékbe.

Hogy ez miért (lehet) probléma?

Egy portál szerint a szórakozáson túl rengeteg hasznos dologra lehet ám használni egy ilyen telefont. Ilyen például szerintük, hogy egy pékségben kiszúrhatjuk a frissen sült, még meleg kenyeret, és a hűtőpultból is könnyebben választhatunk jéghideg üdítőt. És kétségtelen, hogy hosszan lehetne sorolni a praktikus szempontokat - mi amúgy otthonunk termográfiai vizsgálatát említenénk első helyen -, ugyanakkor van egy komoly veszélye is az újításnak. Egy mobilba épített hőkamerával ugyanis olyan rutinmegoldás kerül a legbénább bűnöző kezébe is, amivel könnyedén ellophatja a PIN-kódunkat a boltban, vagy az ATM-nél.

Egy telefon, egy elkövető...

Míg a bankkártyás csalások java része eddig komolyabb technológiai fejlesztéseket, szervezett, többszereplős bűnözői fellépést igényelt, addig egy hőkamerás okostelefonnal már egyetlen elkövető is komoly veszélyt jelenthet. Erre tökéletes példa az alábbi felvétel is, amelyen egy amerikai techbolond illusztrálja - természetesen prevenciós céllal -, hogy a probléma igenis valós.

Mint az a kisfilmen is látható, az okostelefonhoz csatlakozó hőkamerával nem csak a lenyomott gombokat, de még azok sorrendjét is könnyedén kifigyelheti a csaló (a leghalványabb az első számjegy, és így tovább). Ha pedig a PIN-kód megvan, már csak egy ügyes zsebes kell, hogy megszerezze a kártyánkat, és kész is a baj.

Bárki fillérekért hozzájuthat

Habár hőkamerával elkövetett bankkártyás csalásról eddig nálunk nem hallottunk, a legaggasztóbb az egészben mégis az, hogy néhány év alatt várhatóan a legolcsóbb készülékekben is megtalálható lesz ez a fícsör.

Ma tehát rendkívül fontos, hogy mi magunk is mindent megtegyünk azért, hogy ne váljunk áldozattá - a következőkben néhány hasznos tippel igyekszünk mindezt elősegíteni.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

1. Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!

2. A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

3. Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

4. Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

6. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et. Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

7. Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.

8. Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.

uh.ro/penzcentrum.hu



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."