Színes » Benzingőz

A család is élhet gyors sávban

A Renaultnál úgy gondolják, hogy a családi autó nem feltétlenül jelent lomha jószágot. A GT 220 Estate igazi élményautó a haladó sávra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Renault Megane Estate GT 220
Az új Megane sokkal jobb, mint az átlag, de már nem játszik a csúcsligában
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. november 27., 18:21
0 hozzászólás. 

A gyors és sportos francia autók több évtizedes múltra tekintenek vissza. A gázpedáltaposós eszementeket a Gordini és a Forma-1 génállományú RS masinák elégítik ki, míg a nagycsaládosok rendelkezésére egész buszflotta áll. Nagyon úgy tűnik, hogy a rombusz logós márka a Dr. Jekyll és Mr. Hyde játékot játssza a nagyérdeműnek.

Ha a világ egyik legjobb elsőkerekes forrófenekűjét akarjuk a Nürburgring köré tekerni, akkor náluk kell kopogtatnunk egy Mégane RS Cup kiviteléért.

Ha kell a hely a nebulóknak, és közben sem Fifit, a házi kedvencet, sem a nemrég átültetett fikuszt nem szeretnénk otthon hagyni elszáradni, akkor az Espace, a Kangoo vagy éppen a kompakt divízió szintén Mégane-os lenyomatának kisbusz változatát vessük be.

A „kenyeret és cirkuszt a népnek" mondásban a pékárut lassan felcserélhetjük a Renault márkanévre. Annyira részletes és szerteágazó a kínálatuk, hogy még annak is tudnak négykerekűt ajánlani, akinek se szüksége, se pénze rá.

Renault Megane Estate GT 220

Legújabb őrületükkel is újabb vásárlói kört próbálnak bevonzani: azokat a családapákat, akik már tudják, hogy nem lehet, de mégsem akarják elfogadni a valóságot. A kampányszöveg sokatmondó: a nagyputtonyos Mégane Estate legsportosabb, legvadabb kivitelét célszerűként hirdetik. De inkább nézzük meg, mit tud a GT Estate.

Nagyon vad, de másképp

A legizmosabb kombi Mégane az elmúlt tíz év legjobb sportkompaktjának génállományából dolgozik, de nem egészen úgy, ahogyan gondolnánk. Mintha egy élsportoló letenné a lantot, sörhasat eresztene, és közben a feneke is méretesre dagadna. Sokkal jobb, mint az átlag, de már nem játszik a csúcsligában.

Persze ez egy gázpedáltaposós, elkötelezett gyorshajtó nézőpontja, aki stopperórával méregeti a köridőket, és több órát is elhümmög egy jó futómű-beállításon. Az átlag családapának, aki egy frissen lehajtott kisbuszból huppan át a GT Estate-be, le fog repülni a feje, és nemcsak akkor, amikor a gázpedálra tapos.

A külsőt dögösre faragták: nem véletlenül

Azokra az elnyomott hímegyedekre gondolt a Renault a GT kombi megalkotásakor, akinek anyuci megtiltotta a komoly kétüléses sportwagent, mert sem a gyerekeknek, sem a csomagnak nem lesz hely benne. Éppen ezért már a külső is, angol kifejezéssel élve, nagyon Racing lett. Mélyre húzott első szoknya, bumeráng nappali LED-sor és pöpec GT logó díszíti a frontot. Jól megy a sötétített lámpabúra az orrészhez, de elmarad az összkép a vaddisznó, háromajtós RS-hez képest.

Renault Megane Estate GT 220

Oldalról már egyértelművé válik, hogy ez nem egy ötajtós, extra csomagos Mégane, hanem a felhergelt, de kombi kivitel. Ami műanyag elemet találtak oldalt, azt a karosszéria színére fújták, sőt az RS-azonos, 18 colos papucsokat csillogó fekete lakkmázba mártották.

Itt már a technika is kikandikál: Az ültetés és a sportosabb felfüggesztés-elemek közelebb engedik a GT 220 hasát az úthoz, a méretes papucsok mögött egy nagyobb teljesítményű fékrendszer örvendezteti a tulajdonost. A fenékre is jutott a GT-kezelésből: a színre fújt spojler és az apró áldiffuzor csak a kedvet hozza meg, funkciója már nincs.

Belül nemcsak a gyerekek zokogása hallatszik

Míg a gyerek a játékai után bőg majd, addig apucit a látvány ríkatja meg. Zongoralakk fekete dekorelemek tömkelege díszíti az utasteret. A pilótát vörös cérnával vart bőrkormány várja, desszertnek pedig ott az alumínium pedálszett és váltógomb.

A félbőr sportülés már hab a tortán, a vezetőfülke többi eleme és a sportelektronika egy része is ismerős lehet a három ajtós RS-ből. Nagyon ízléses és sportos az összkép, átlag kombit rég hergeltek ennyire fel a gyáriak.

Honnan ered a 220?

A legszemfülesebbeknek feltűnhetett már, hogy a GT rövidítést egy háromjegyű szám követi. Igaz, hogy idén épp ennyi éves a kolozsvári magyar színház, de itt a 220 a motorháztető alá préselt pacik számát jelenti. A géneket és a technika oroszlánrészét ismét az RS szolgáltatta, de hogy a Renault ne köpjön saját levesébe, picit butítva tálalja a nagyérdeműnek a kombikasztnis fenevadat.

Renault Megane Estate GT 220

A kétliteres TC erőforrás a legfelhergeltebb kivitelében 265 lovat küld a kerekekre, de a GT Estate 220 esetében be kell érnünk 45 pacival kevesebbel. Ez egyáltalán nem kevés, sőt ha a VW Golf GTI-t nézzük, akkor egyenesen 9 pónival tud többet a kombi Mégane. A rövid útra fogott hat gangos váltóval még ésszerű fogyasztási értékek is elérhetőek, a gyár szerint ha nem tapossuk ki a szemét, akkor beéri 7,3 literrel 100 km-en.

A hivatalos teljesítményadatokkal még várat a Renault, ahogyan a vételárat sem közölte. Amit biztosan tudunk, hogy limitált darabszámban állítják majd elő a Mégane Estate GT220-at, és csak bizonyos célpiacok kapnak belőle. Az első példányokat a jövő év elején szórják szét a márkakereskedésekben, nagy valószínűséggel egyelőre Európa nyugati részén.

Igazi élményautó lehet majd azoknak a családoknak, akiknek mindig is szimpatikusabb volt a haladó sáv. Büszkeségüktől megfosztott családapák egyenesen rajongani fognak érte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."