Színes » Benzingőz

Szabad az út, kolléga!

Útinfó, radarozó rendőrök vagy csak unaloműző beszélgetés, ezekre mind jó a CB rádió. Hallod, kolléga?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

CB Rádió
Brékó, brékó, vetted?
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. december 04., 09:24
0 hozzászólás. 

A teherautók magas utasfülkéin fel sem tűnnek a hatalmas antennák, mostanra azonban egyre több személyautó tetején jelent meg a sokszor másfél méternél is hosszabb szerkezet.

Talán a rádiót szeretnék tisztábban fogni? Nem. A hosszú antenna egy személyi rádió tartozéka, ami főképp az aktuális útinfó beszerzésére szolgál. Kamionosok és taxisok munkaeszköze, kisautók információs központja. Csak egyszer kell megvenni és mehet a szófosás, vagy a rendelés felvétele, és ami a legjobb, hogy

hónap végén nem jön a számla!

Hogy ki használ CB (Citizen's Band) rádiót, azt könnyen beazonosíthatjuk az otrombán ágaskodó antennából is. Ezt egyébként a legtöbben mágnestalppal rögzítik, így ha nincs rá szükség, egy egyszerű mozdulattal leveszik.

CB rádió antennája

Az antenna a vevő egységhez csatlakozik, ami az autóban van. Ezek tudásban és árban is sokfélék. Technikai szempontból több modulátort is tartalmazhatnak (AM, FM, SSB, illetve ez utóbbi két tartománya, az LSB és az USB) amikkel használhatjuk a rendelkezésre álló sávokat, attól függően, hogy melyik országban vagyunk, és ott milyen technológiával működik a CB. Ehhez a beltéri egységhez csatlakozik a mikrofon is, amin keresztül mi is bele tudunk kotyogni az éterbe.

Ezekkel a rádiókkal a rövidhullámú tartomány végét, azaz 26 960 és 27 410 kHz közötti sávot tudjuk használni, ami 10 kHz-es csatornákra vannak felosztva, ezekből 40 csatorna használatára vagyunk jogosultak. Romániában az FM moduláció engedélyezett, az is 4W-os teljesítményig, ami 5-15 kilométeres hatósugarat feltételez.

Az országok útinfó csatornája változik, nálunk az FM 22-es csatorna terjedt el, jellemzően ezen folyik a kommunikáció. A nemzetközi csatorna az USB 19-es: ha ide kapcsolunk, ne lepődjünk meg, ha török, ukrán vagy éppen francia kamionosok beszélgetését halljuk, de egyébként a magyar sofőrök is ezt használják.

„Van-e valami ellenőrzés kolléga?"

Az, hogy a személyautókon is elterjedt a CB rádió, valószínűleg a pontrendszeres büntetés bevezetésének, és a rendőri szervek fokozott közúti jelenlétének is köszönhető, hiszen így könnyű egymást értesíteni a leselkedő veszélyekről.

CB rádió beltéri egysége és mikrofonja

A bárki számára elérhető rádiózásnak is van néhány íratlan illemszabálya, illetve egy eléggé sajátos nyelvezete – első hallásra lehet, ha csak értetlenül ráncoljuk a szemöldökünket.

Nyugaton az a szokás, hogy a beszélgetést mindig brékó, brékó-val kezdjük. Különösebb jelentése nincs, ez szolgál a beköszönésre. Itt azonban a brékózás elmaradt, helyette a román colegule megszólítást, illetve annak magyar megfelelőjét, a kollégát használják a mondandó elejére vagy végére biggyesztve. Néha meg a közepére is.

Ha kérdésünkre megkaptuk a választ, akkor azt illik megköszönni, illetve ha az adott útszakaszról hasznos információval tudunk szolgálni beszélgetőpartnerünknek, akkor ne tartsuk magunkba.

Ha ismerősre bukkanunk az éterben és személyesebb beszélgetésbe kezdünk, akkor hívjuk át valamelyik szomszédos csatornára, így nem zavarjuk a többi rádiózót.

Van egy „emcsévé" a város kijáratánál

Tipikus mondat az éterben, elsőre ezt sem biztos, hogy megértjük. Azt jelenti, hogy egy újfajta radarral felszerelt rendőr Logan mér a város kijáratánál. A zsargon a Logan hátulján olvasható motortípus MCV feliratból származik. A csetere–re való figyelmeztetés a teherautósoknak fontos, az őket ellenőrző szervek jelenlétére figyelmeztet.

Ha azt halljuk, hogy un ekipázs van az úton, akkor radartól nem kell tartanunk, csak járőröző rendőrökre számíthatunk. Ha olcsó dízelt szeretnénk venni, akkor is füleljünk, főleg a kamionos parkolók környékén, laikusként is felismerjük majd az erre utaló üzeneteket.

A CB rádiózás nem csak hasznos, de jó időtöltés is lehet hosszú utakon, ha egyedül kell vezetnünk. A nyelvezetet szokni kell, sőt, a hazai utakon jó adag romántudásra is szükségünk lesz – cserébe gyakran úszhatunk meg több száz lejes büntetést, illetve hallhatunk elképesztő kamionos sztorikat.

Belevágnál? Egy személyi rádiós csomag, ami tartalmaz antennát, mágneses talpat, adóvevőt és mikrofon, jelenleg 400 lej körül van, ami a több ezer lejig is elmehet a tudás, teljesítmény függvényében.

Így szól az éter

- Van ellenőrzés kollégák?

- Szabad az út kolléga, mindössze egy kivilágítatlan szekér csorog lefele az ereszkedőn.

- Köszönöm kolléga, erről nincs veszély. Jó utat.

- Jó utat neked is kolléga.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."