Színes » Benzingőz

Használtautó-vásár kezdőknek

Egy német doktornő járt vele, de csak hétvégente és jó időben. Máskor garázsban állt, védve a naptól és esőtől – szól sokszor a ringató beszéd a kereskedőtől.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

kocsik-06
kocsik-06
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 08., 16:53
1 hozzászólás. 

Neki eladó, te venni szeretnél így aztán a beszélgetés mindig úgy alakul, hogy azt mondják, amit hallani szeretnél. Legyünk óvatosak, és ilyenkor nem árt egy jó adag kétkedés sem. Autóvásár laikusoknak.

Hogy milyen használt kocsi lenne jó, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ezt leginkább két tényező határolja be: mire szeretnéd használni és mekkora a rászánt keret. Használt autó vásárlásánál az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne annyiért vegyünk kocsit, mint amennyi pénzünk van.

Ha mondjuk 16 ezer lejt szánunk az autóra, akkor 14500 lejig vásároljunk, ugyanis a használt autónál nincs garanciánk, így ha a vásár után váratlan meghibásodás történik, könnyen pihenhet hónapokig a tömbház előtti parkolóban az „új" vásárfia.

kocsik-02

És még nem számoltuk ide a be- vagy átírást, biztosítást, a „kötelező" olaj, olajszűrő, levegő és pollenszűrő, üzemanyagszűrő, illetve a vezérműszett cseréjét. Ez a kötelező csere máris egy ezresünkbe fájhat a gépkocsi és a beszerzett alkatrészek függvényében.

Mit tehetünk laikusként?

Általában az autóvásárlás egy hosszú szűrés folyamatának a vége. A szűrés lényege, hogy megnézzük, az autó tudja-e az elvártakat és megfelelő technikai állapotban van-e. Az autót három részre osztva vizsgálhatjuk, a külseje, az utastér és a motortér. Először járjuk körbe az autót, és alaposan vegyük szemügyre.

A tapasztalat azt mutatja, kétféle kocsi van a használt piacon: az ütött és a sok kilométerben levő. Ebből az ütött a jobb választás, ha nem sérültek a karosszéria fő elemei, és persze nem volt rommá zúzva az autó.

kocsik-01

Hogy mégis mennyire koppintották meg, arról az autót borító lemezek élei, illetve a találkozási vonalak árulkodhatnak. A sárvédő, motorháztető, ajtók és oszlopokon levő hajlításokat, éleket nehéz javítani, ha már egyszer gyűrődve volt.

A sárvédő és maszk találkozása, a lámpatestek illeszkedése is árulkodó jel lehet, ha az elemek mentén nem egyforma a távolság. A kereskedők szeretik „kozmetikázni" az autót, így a hibákat festéssel próbálják meg eltüntetni. Ha lehet, napsütésben vizsgáljuk meg az autót, különböző szögekből nézve meglátszik, ha a festés nem talál valahol.

Ilyenkor jó, ha van velünk még valaki, mert tudjuk, több szem többet lát. A szélvédőket is alaposan nézzük meg, ne legyen repedés rajta, még egy kicsit sem, ugyanis néhány hónap alatt teljesen körbe reped. Az apró kavics felverődésektől és portól karcos szélvédő esti vezetésnél zavaró, ugyanis a mesterséges fényeket pókhálószerűen töri meg a felületén, így rontva a jó látást.

Ha megvagyunk a nagyobb elemek vizsgálatával, ne hanyagoljuk el a kisebb dolgokat, mert azt a zsebünk bánja.

kocsik-03

A fényszórók állapota is fontos, mert egy idő után hajlamosak bemattulni, gyengítve a teljesítményt. Ezt polírozással vagy cserével lehet orvosolni, ami pénzünkbe kerül és nem is kevésbe.

Az ablaktörlő lapátok állapota elhanyagolhatónak tűnhet az autó vásárnál, de egy új szett minőségi ablaktörlő a 100 lejt is eléri.

Amit még ellenőrizni tudunk, a féktárcsák állapota. A felni résén benyúlva húzzuk az ujjunk merőlegesen a tengelytől kifele. A túlságosan sáncos és a végén „vállakba" végződő tárcsa elárulja, hogy csereérett, akárcsak a fékpofák. A gumi recéjének mélységét és korát is vizsgájuk meg, négy új gumiért minőségtől és mérettől függen ezer lejnél is többet elkérnek. A rendszámtábla és a tartó sérült állapota is utalhat arra, hogy már ütközött az autó.

Szerre nyitogassuk ki és csukjuk be az ajtókat, csomagtartót, motorháztetőt. Mindegyik gyenge, de határozott lökésre kell, hogy csukódjon. Ha mégsem, akkor okot adhat a további vizsgálódásra.

Amilyen a gazda olyan kocsi

Nézzük, mit mutat a belső. A sofőr felőli rész alapos vizsgálata megmutatja mennyit használta a gazdája. Először a kárpit állapotát nézzük meg. A leghamarabb a sofőr székének ülő és támla ajtó felőli része kopik, majd szakad ki.

Ugyancsak ezen az oldalon levő ajtó kilincse, esetleges funkció gombok kopottsága árulkodhat a hurboltságról.

A pedálok gumiborítása, a kapcsolókar feje és bőrszoknyája, a kormány, a fontosabb gombok kopottsága mind a használat mennyiségére utal.

kocsik-04

Normális körülmények között használt autó tetőkárpitja ritkán koszolódik vagy sérül, így erre is vessünk egy pillantást. A szivargyújtó, hamuzó és egyéb rekeszek állapota is az előző tulaj igényességét mutatja, amiből már kikövetkeztethetünk ezt-azt.

Ne habozzunk kipróbálni minden tulajdonságát az autónak, a legalapvetőbbeket is, mert rosszul eshet, ha este derül ki, hogy nem mennek a fényszórók vagy az első esőnél tapasztaljuk meg, hogy nem töröl az ablaktörlő.

Egy német doktornő használta hétvégenként

Még ha köszönő viszonyban sem vagyunk a belső égésű motorokkal, akkor se legyünk restek felnyitni a motorháztetőt. Pár dologra még így is fény derülhet.

Ha meleg motorral vártak az már gyanús, sőt ha tiszta a motortér, akkor az sem kóser. Az olajfoltok meg semmi jóra nem utalnak. A poros, száraz motor a legjobb. A lámpafülek is szem előtt vannak. Ha ragasztás, forrasztás nyomai látszanak, akkor megint arra következtethetünk, hogy ütközött az autó.

kocsik-05

Ha az alapos szűrésen átment a kiszemelt járgány, akkor ne sajnáljunk még egy kisebb összeget valamelyik szerelő műhelynek kifizetni, ahol még alaposabban átvizsgálják, emelőre teszik és teszterre kötik. Ilyenkor a fékrendszer, futómű, alváz, kipufogó rendszer, csövek, hűtés, fűtés, stb. alaposabb vizsgálatával újabb kiadásoktól menthetjük meg magunkat.

A számítógépes diagnosztika pedig szemre láthatatlan problémákat mutathat meg. Fontos figyelembe venni, hogy az udvarhelyi autókereskedők és szervizesek elég belterjesek és mindenki ismer mindenkit, így könnyen meglehet, hogy nem rontják egymás üzletét, ezért érdemes meggondolni, hogy hová visszük az autót.

Ha újabb modellről van szó, akár márkaszervizben is ellenőriztethetjük, a nemzetközi adatbázisból hamar kiderül, hogy mikor és mit javítottak rajta.

Az autó kiválasztásánál tartsuk szem előtt az a EURO-s besorolását, mert ha régebbi az autó, az első beíratás 4-6 ezer lejbe is kerülhet, ami igencsak megdobja a végső összeget.

Amilyen a mosdó

Még egy tipp. Ha magánszemélytől vesszük az autót és saját lakhelyén fogad, akkor nem túl feltűnően, de ott is nézzünk szét. Az udvar, a kert állapota, a garázs és környéke elárulja, hogy milyen is a gazda.

Ha rendetlenség és tákolás jellemző, akkor valószínűleg az autóval sem bánt jobban. Rendezett környezetnél ilyen szempontból optimistábbak lehetünk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2013-03-22 18:53:17
Motor átírás
Úgy emlékszem volt egy cikk arról, hogy hogyan kell az autót átíratni saját célra...Sajnos nem találom...Pedig nagyon hasznos lenne, ugyanis motorbiciklimet szeretném átíratni, és szinte sehol nem találok egy pontos részletes leírást arról, hogy hol mit kell csinálni és hol mennyit kell fizetni...Mondjuk azt is megköszönném, ha valaki megsegítene egy rövid leírással...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."