Színes » Benzingőz

CLAssz ez a bébikupé

Kupé vonalú mini szedán? Na ilyet se láttunk még. Mert a Mercedes most teremtette meg ezt a kategóriát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

merci-08
Mercedes CLA
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2013. január 24., 18:31
0 hozzászólás. 

Azért, mert még nem létezik valami, nem jelenti azt, hogy ne lenne szükséglet rá. Potenciális igényre alkotott új szegmenst a Mercedes. Az eladási számokból az látszik, hogy a kupé tetővonalú luxus szedán, a CLS úgy kell a vásárlóknak, mint szomáliai gyereknek a segélycsomag.

Mivel elég drágán mérik a nemes acél, alumínium, finom bőr és egyéb nyalánkságok kilóját, nem is ér el akkora csoporthoz a portéka, mint ahogy azt szeretnék. A Volkswagen egyel lennebb próbálkozott, és a Passatból gyúrt áramvonalas, négy ajtós lépcsőshátút, de sokkal kisebb árcédulával a szélvédőben.

merci-10

Bár a CLS sokkal szebb, mégis több Passat CC-t látunk a közutakon. Hiába, a lóvé a németeknél sem nő a fákon. A Mercedes pedig úgy döntött, nem kavarja fel a vizet a tó alján. Nem gyalázza meg a konkurenciát, hagyja, hogy az megfőjön a saját formás, bár ingerszegény levében. Helyette saját szegmenset csinál ott,

ahol ő az alfa és az omega egyben.

A kompakt szedán mezőnyben a fő hangsúly mindig is a praktikum, használhatóság és megfizethetőség triójára esett. A kategória olcsó János császára a Dacia Logan, amely lassan világautónak nevezheti magát, teljes joggal. Ez az egyik véglet, a mérleg egyik tányérja, de a másik oldal valahogy mindig is nagyon ködös volt.

A kompaktból szedánt akció sosem sült el jól, mindig is ronda és elfuserált, pénzhiány miatt silány fejlesztések bújtak elő a gyártósor végén. Ha szép kompakt szedánt keresünk, akkor valahol a lépcsőshátú új Astránál kell kezdenünk és befejeznünk is egyben. Audiéknál az A3-ból (még) nincs puttonyos, az egyes Bömös messze áll a szedánosítástól, és ki is merülne a prémium szegmens kompakt csatárainak sora, ha megfeledkezünk az új Mercedes A osztályról.

merci-11

Vége a bumfordi, minibuszos jellegnek, a friss Merci igazi kompakt lett, de sajnos csak elöl kapar. Mondjuk ezzel még csak a történet fele van letudva, mivel bár szép és formás a feneke, nem elég kispolgári az alkat. De minek is menni a méjnsztrímmel, ha lehet újat, vakmerőt és meghökkentőt alkotni? Ez a gondolat és a busás haszon iránti leküzdhetetlen vágy ihlette a Mergás vezéreket, hogy életet leheljenek a második kecskeméti gyártású csillagosba, a CLA-ba.

A három betű többet mond, mind gondolnánk

Egyértelmű, hogy a CLA a CLS kistesója. Tudatosan olyan géneket és megjelenést kölcsönöztek a kis szekérnek, hogy ha nem is azonnal, de második hunyorításra a luxuskupé nagy tesót juttassa eszünkbe. Merész kijelentéssel a „stílus lázadójának" hívja a német istálló saját versenypóniját. De nézzünk a fém, a műanyag és az igényes festés alá.

Génállománya szerint az A osztállyal osztozik az MFA padlólemezen, amely a Merci elsőkerekes kompaktszakosztályának alapja. Kicsivel több, mint 4,6 méter, ami nem polgárpukkasztóan nagy, de cserébe meglepően széles, 3 centivel több, mint két méter.

A száraz statisztika mellett sem elhanyagolható, hogy a légellenállási tényezője 0.23, amivel a jelenleg sorozatgyártásban készülő gépjárművek közül a legáramvonalasabb. Sőt, a fogyasztóbajnok kivitele még jobban teljesít, az érték itt már csak 0.21.

Hasítja a levegőt a formás kasztni

Az orrész természetesen az „unokatestvér" A Classra emlékeztet, némi módosítással. Merész formák, méretes légbeömlők, méhrács műanyagos lélegeztetők, és ez még csak az alapcsomag. Az AMG kivitel még ezt is megfejeli.

merci-07

A drámai változást az oldalnézet hozza. A méretes első felnikig nem nagy az eltérés a CLA és kompakt rokona között. Az A oszloptól kezd ívelni az ízléses kupé tetővonal. Az oldalablakok apró, éles háromszögekre emlékeztetnek. Lövészárok, bunker, ki ahogyan hívja, a modern autóknál el kell fogadni, hogy kilátni nem lehet, de biztonságban érezhetjük magunkat. Ízléses a krómcsík az ablaküvegek körül – hiába, ez is egy Mercédesz –, a rövid, suta far és a hosszú első túlnyúlás, bár az első kerekeket tolhatták volna előrébb.

merci-01

Legparádésabb és legérdekesebb része a popó. Itt már nagyon CLS a bébi Merci. Formás dupla kidörrencs, értékelhető és érdemleges diffúzor, kacsafenék spojler a csomagtartón. Bravó, mintha hideg vízbe dobták volna a nagy testvér farát. Szépek a fény-árnyék vonalak, amit meg kellett törni, azt megtörték, ami íves kellett maradjon, azt meghagyták. Így kell ezt csinálni, minden elismerésem.

Maradt a normál A class belső,

de némi krómmal és több bőrrel ízesítve. Lehetett volna kicsit többet nyújtani, de megbocsájtható a spórlás, hiszen ez nem a CLS, ez csak a kistesó, a CLA. Háromküllős bőr sportkormány, repülőgép propeller inspirálta légbeömlők és csőbe bújtatott visszajelzők. Érdekes a levetőnek tűnő, de mégis fix navigációs képernyő, de ha őszinte lehetek, akkor az egyes Bömös egérmozija sokkal szebbre sikerült.

merci-12

Első körben három aggregáttal érkezik a sportos minikupé. Az alapmotor a CLA 180-as lesz, amely egy ezerhatos, turbós benzines. A 122 pacis alap benzinfaló nem tűnik nagy durranásnak, de még így is 9,3 másodperc alatt vonszolja a kasztni 100 km/h-ra. Sokkal érdekesebb a szintén turbós, de már két literes és 211 pacis CLA 250. Háromszázötven Nm forgatónyomatékával mindössze 6,7 másodperc alatt feledteti el velünk a százas sprintet, és széthajtva akár a 250-et is megpillanthatjuk a kilométerórán.

Sportosabb, de nem nyomatékosabb a 2,2 literes common rail gázolajos aggregát. Másfél másodperccel több időre van szüksége a mágikus három számjegyű sebesség elérésére, cserébe kevesebbet fogyaszt.

Később érkezik az igazi vadállat, az AMG kivitel. A három betűs csodamasinánál mind a négy kerék kapar, és kétezer köbcentiből elképesztő 350 lovat csavarnak ki. Persze itt már nem feláras az AMG látványcsomag és futómű sem. A sportváltozat már egyáltalán nem mondható kicsinek.

Technikai nyalánkságokból akad bőven,

csak bírja a tempót az ikszelgető ujjunk és a bankszámlánk. Érdekes, hogy a CLA 180-on kívül minden kivitelben alapfelszerelés a 7G-DCT dupla kuplungos váltó, karaktere és kiforrottsága nagyon passzol a combosabb erőforrásokhoz.

merci-03

Van itt minden: radaros tempomat aktív fékezéssel, sávelhagyásra figyelmeztető elektronika, blindspot figyelő segéd és napokig sorolható extralistás tételek, amelyekkel szinte CLS szintre fejleszthető a bébi Merci.

Azért azonnal ne essünk szerelembe és kísértésbe, illetve ne próbáljuk azonnal zálogba tenni a felettünk lévő tetőt, mert belehabarodunk a CLA-ba. Nem éppen olyan olcsó ez a szekér, mint ahogy a németek elhitetik velünk. Ha túlzásokba esünk, könnyedén az E, sőt az S alaposztály árába tuningolhatjuk a kupé szedánt.

Az ötvenezer eurós árcédula sem elképzelhetetlen egy minden földi jóval ellátott AMG kivitelért. Persze ekkor már közel tökéletes autónk van, ha nem létezne a nagy bálna, a nagy tesó CLS. Márciustól indul a ringlispíl, addig lehet spórolni, kölcsön kérni, vesét eladni, hátha összejön a lóvé egy CLA 220 CDI-re.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."