Színes » Benzingőz

Eltűnik egy Dacia modell

A Renault autógyár kivonja a forgalomból, azaz nem gyártja többet a Dacia Lodgy-t. Veszélyben a Pitești-i gyár?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

DaciaLodgy-ki
A Dacia Lodgy tűnhet el
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 22., 10:40
0 hozzászólás. 

„Van három modellünk, de jövőben csak kettő lesz. Jelenleg a vizsgálati időszakban vagyunk, még nem hoztunk döntést" – fogalmazott Arnaud Deboeuf, a renault Entry Level-programjának igazgatója, aki a low-cost kategória három, Logan MCV, Lodgy és Dokker modelljeire utalt.

A francia sajtó tudni véli, hogy a Lodgy-tól akar megszabadulni az autógyár, még akkor is, ha mindhárom Dacia-modell eladásai kiábrándítóak.

DaciaLodgy-1

Mind közül a Lodgy tartja a negatív rekordot. Az idei év első hat hónapjában 42 százalékkal estek vissza a típus eladásai, világszerte mindössze 24 300 darabot adtak el belőle. Egyébként a Lodgy az egyik legfiatalabb Dacia-családtag, 2012-ben született.

A Lodgyt az elmúlt évek nagy kudarcának tartják, elsősorban a minimalista dizájnja miatt, de nem illeszkedik az európai piaci trendekhez sem – ezt a típusú karosszériát már „nem szeretik" az öreg kontinensen.

A Dokker és a Logan MCV jobban teljesít

Az év első felében Dokkerből 30 000 példány fogyott, és ez 28 százalékkal több, mint a tavalyi év első hat hónapjában. Ami a Logan MCV-t illeti idén augusztusig mindössze 28 500 darabot adtak el belőle.

Ezek a számok nem megszokottak a Renaultnál, főként azért, mert a low-cost különítmény óriási eladást kellene, hogy produkáljon, hogy megérje ezek gyártása.

DaciaLodgy-2

„Hibát követtünk el, meglátjuk, hogyan tudjuk kijavítani" – mondta Deboeuf, aki hozzátette, hogy 2012-ig egyetlen szereplős volt a low-cost kategória (Logan MCV), most pedig hárman vannak.

Egyértelműnek látszik, hogy a Lodgyt áldozza be a Renault, erre utalnak az igazgató korábban tett nyilatkozatai is. Idén tavasszal bejelentette, hogy lefaragnak a Lodgy árából, hogy vonzóbbá tegyék az autót.

Deboeuf azt mondta akkor, hogy a Lodgy azért produkál gyenge eladási számokat, mert csak Európában árulják, és csak a Dacia brandje alatt, illetve az ára túl magas a régebbi Logan MCV-hez képest. Az igazgató akkor 2 000 eurós árcsökkenést ígért.

DaciaLodgy-3

A Lodgy egyébként az első olyan Dacia, amit nem Romániában gyártanak – a marokkói Tangerben szerelik össze. A Renault óriási összegeket fektetett a marokkói gyárba, és, ha a Lodgy-termelés leáll, akkor megeshet, hogy a Pitești-i gyárból néhány modell összeszerelését Marokkóba költöztetik.

A Renault a Daciának köszönheti, hogy 2013-ban a harmadik legnagyobb autógyártó lett Európában. A Dacia 1999 óta a Renault autógyár része.

Nálunk sem túl jók a számok

Az első nyolc hónapban 8,4 százalékkal csökkent a gépkocsigyártás Romániában - közölte szerdán a román autógyártók és -importőrök egyesülete.

A romániai statisztikai adatok szerint az idei első nyolc hónapban 252 119 járművet gyártottak, amelynek 85 százalékát a francia Renault tulajdonában lévő Dacia márka adta, 14,8 százalékát a Ford, valamint ötöt a teherautókat gyártó, brassói Roman gyár.

A legtöbb példányt, több mint 101 ezret a Dacia Dusterből gyártottak. Külföldre 232 171 autót exportáltak Romániából, ami 2,2 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakában jegyzett adathoz képest. Külföldre a Dusterből adtak el a legtöbbet (96 493 jármű), majd a Dacia másik típusa a Logan (46 405) és a Ford B-MAX (38 376) következik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."