Színes » Benzingőz

Kipróbáltuk Udvarhely legkisebb autóját (videó)

Kétszeri nekifutásra sikerült letesztelnünk az Estrima Birò elektromos autót. Túl vagyunk egy baleseten és néhány kilométeren. Tetszik az ökoautó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

biro4
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND ÉS BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. szeptember 11., 10:21
0 hozzászólás. 

Tesztalanyunk egy narancssárga, majdnem uh.ro-színű autó volt, de mielőtt elindultunk volna a városi tesztkörre, Románia egyetlen, Estrima Biró elektromos autó forgalmazóját, tesztautónk tulajdonosát, a székelyudvarhelyi Márton Hubát faggattuk az elektromos kütyüről.

Az Estrima Birò

Négykerekű, kétszemélyes teljes mértékben elektromos autó. A Velence melletti Pordenone-ban található Estrima vállalat gyártja. Törvény szerint az 50 köbcentinél kisebb mopedek, kismotorok kategóriájába tartozik. Végsebessége 45 km/h. Olaszországban a 14 évet betöltött kiskorúak is vezethetik megfelelő gépjárművezetői engedéllyel. A négykerekű autót 2009-ben kezdték gyártani, sorozatgyártása egy évvel később indult be. A Birò jelenleg a legkisebb négykerekű elektromos autó a piacon.

Birò (hosszú o-val) a járgány neve, de semmi magyar vonatkozása nincs a négykerekűnek, nem Bíró Lászlóra, a golyóstoll feltalálójának nevére hajaz.

„Kérdeztem az olaszoktól, azt mondták, hogy egy amulettet, egy olyan tárgyat jelent, amit az ember magával visz, mint egy kulcstartót, és szerencsét hoz. Nekünk kimondottan jól jön a Birò név, már csak marketing szempontból is" – felelte kérdésünkre Huba.

biro6

A forgalmazó egyébként Temesváron pillantotta meg az első ilyen kocsit, azt Magyarországról hozták az országba. Később – ennek egy éve – megkereste a gyártót, és azóta négy elektromos autó is a birtokában van. Ennyit kellet készletre helyezni, hogy hivatalos forgalmazó lehessen. Így Romániában most már tőle vehetünk ilyen kisautót.

„Nem az volt az első gondolatom, hogy egy csomót eladjak, s meggazdagodjak, hanem azért érdekelt, mert új dolog, és mert elektromos" – mesélte Huba.

Elektromos motor, de mi hajtja?

A Biró autókat, legalábbis azt a négyet, ami Hubának van, autónként két darab 2 kW-os motor hajtja. A kasztni 1,03 m széles, 1,74 m hosszú és 1,56 m magas. A végsebessége 45 km/h-ra van korlátozva. További technikai infót itt lehet keresgélni a kétszemélyes verdákról.

Első kérdése mindenkinek az, ami nekünk is volt, mennyit lehet menni egy töltéssel? Attól függ, hogy milyen akkumulátorokat szerelsz az autóba. Az alap akkumulátorral (2,7 kW/h-s) 40 kilométert autózhatsz, de felárért van nagyobb teljesítményű is, azzal akár 70 km-t is. A tulajdonos hozzátette, hogy az udvarhelyi körülmények között, például, ha a meredek Szentimre utcában gyakran járnak vele, akkor 35 kilométerre csökkenhet az egy töltéssel megtehető táv. Tölteni roppant egyszerű: bedugod a „kettőhúszba". Az aksik egyébként sokáig bírják a „feszültséget". Az autók egy éve érkeztek, de csak kettő került forgalomba. A másik két autó még nulla kilométeres, de most is 80 százalékon van az akkumulátoruk.

biro7

Huba tapasztalatai szerint egy akkumulátort heti egyszer vagy kétszer kell feltölteni, és akkor lehet autózni a városban zökkenőmentesen. Egy teljes töltés csak három órát vesz igénybe, lítiumos akkukról lévén szó, bármikor tölthető.

Előnyök vs. hátrányok

A „Mennyit megy?" kérdés után a leggyakoribb a „Mennyibe kerül egy ilyen?" szokott lenni. Megtudtuk, hogy az alapautó, akkumulátor nélkül 6 ezer eurót kóstál. Az alapfelszereltségű járgány pedig 8 ezer euróba kerül. Egy akku kb. négy évig, 1 200 feltöltésig bírja jól, utána kezd gyengülni.

„Négy év alatt nem térül meg ez a nagy befektetés, de ha az állam is beszállna, akkor kifizetődő lenne" – tette hozzá a tulajdonos. Valóban, ez igazán akkor érné meg, ha az állam a nyugati országok példájára a roncsautó, vagy zöldautó programjában támogatná a Biró kategóriájú elektromos verdákat is. Fejlettebb országokban 4-5 ezer euró támogatást is ad az állam annak, aki környezetbarát autót vásárol. A tulajdonos már meg is kereste a szaktárcát ezzel kapcsolatban és biztató választ kapott. Talán jövőre, vagy azután...

biro8

Rengeteg előnye van a kisautónak, például parkoló-díjat nem kell fizetni (Udvarhelyen sem), nincs környezetvédelmi adó, városi füstadó és tényleg oda tudunk menni vele, ahová csak akarunk. Külföldön azokra a terekre is beengednek vele, ahol egyébként az autós közlekedésnek keresnivalója sincs. Nem mellékes az sem, hogy tölteni szinte bárhol lehet, ahol a villanyhálózatra tudjuk csatlakoztatni.

Mivel a Birò Estrima autókat kvad (ATV) kategóriába sorolják, elegendő egy AM kategóriájú gépjárművezetői engedély a vezetéséhez. Nem kötelező az öv használata sem, bár az autóban van. Autópályán kívül bárhol lehet vele közlekedni.

A forgalmazó-tulajdonosnak van más autója is, így kiszámolták, hogy mennyivel költséghatékonyabb a Birò-autóval való közlekedés. Huba szerint tízszer olcsóbb, mint egy átlagos autó költsége. „Egy euróval 50-70 kilométert lehet menni" – tette hozzá a tulaj.

Kicsi, de hmmm!

A tulajdonos elmondása szerint pozitívan fogadták Székelyudvarhelyen, az elektromos autókat. Már többen keresték meg vagy érdeklődtek nála. Udvarhelyen nagyszerű közlekedési eszköz lehet például futároknak, nyugdíjasoknak, parkoló ellenőröknek, de szinte bárkinek, aki környezettudatosan szeretne élni és persze a pénztárcája is megengedi mindezt. Most egy futárszolgálatot működtető étterem is érdeklődik az elektromos autók iránt.

Teszt, teszt, törésteszt

A beszélgetés után alkalmunk volt kipróbálni – bár akkor nem tudtuk, hogy lesz két Birò is a kezünk alatt – az első, narancssárga négykerekűt. Soha nem ültünk, nem vezettünk még elektromos autót, így amikor körbejártuk a kicsikét, úgy néztünk, mint kisgyerek a cukorkás boltban. Rövid gyorstalpaló következett, majd gurultunk ki a kapun. Huba elmagyarázta, hogy mit hol találunk.

Ha nem is kényelmesen, de elfértünk a két, kissé hokedlis ülésen. Biztonsági övet is csatoltunk, bár ez nem kötelező, és az ajtókat sem csatolták fel a kocsira, ezért nagy szabadságérzetünk volt és légkondink.

biro

Első utunk a városi parkba vezetett. Bár kicsi a kocsi, azért ezzel sem szabad behajtani a parkba, így csak óvatosan lopakodtunk a zöld környezetbe néhány jó felvétel kedvéért, hogy a környezettel is sugalljuk mennyire „zöld" ez a kocsi.

Gázolásnál éreztük, ahogy gyorsul az autó, habár ezt a hangja nem árulja el. Sokan csak akkor vettek észre, amikor már ott voltunk mellettük, annyira hangtalan gurul. Aki trolizott, annak ismerős lehet az érzés, a villanymotorok halk búgása, az elektronika időnkénti „kattogása" mind a trolira emlékeztetett. És ha eszembe jut a reggeli gyúródás a kolozsvári monostori járaton, akkor máris tágasabbnak tűnik a kisautó, mint a túlzsúfolt troli.

Akkor sem adott ki hangot, amikor „begyújtottuk", a kulcs elfordítása után semmi nem történt, legalábbis elsőre. Megszokásból vártuk, hogy röffenjen, vagy legalább megremegjen, de semmi. Néhány halk kattogást vettünk észre, ami a késleltető reléktől jön, illetve néhány adat megjelent a kilométerórába épített kis kijelzőn.

A kijelzőn különböző adatokat lehet ellenőrizni, többek között az akkumulátor töltöttségét százalékban, de látjuk az összesen megtett kilométert vagy az utoljára megtett távot. A kilométerórán meg értelemszerűen a pillanatnyi sebességünket is látjuk s ezzel ki is veséztük a műszerfalat.

A tesztpéldány már nem az alapkategória, a narancssárga négykerekűn volt egy plusz csomagtartó és zenecucc is dukált hozza. Utóbbi meglepően jól szólt.

Tényleg könnyű az autó, ha nincs behúzva a kézifék, még egy megtermett kisgyerek is eltolja. Ha ott maradsz az út szélén, akkor könnyen arrébb tudod tenni, lökni.

Egy kört a városban, hadd bámuljanak,

na jó, hadd próbáljuk ki a legéletszerűbb helyzetekben is. Az első tesztpálya a Szentimre utca. Lássuk, ki bír vinni minket az autó, illetve, hogy nyeli be a hepehupás kockaköves utat?

A kisautó jól vette az akadályokat, igaz, a besüppedő, vagy épp kimagasló kanálisfedők mindegyikét éreztük, arról már nem is beszélve, hogy a hepehupásra járt kockaköveken rázós utunk volt. Amikor azonban sima aszfaltra értünk, felemelő volt az érzés. Akkor jutott eszünkbe, hogy ezt Olaszországban például lezárt tereken használják. Na, ott lehet is. Itt is, csak kicsit riszálja magát a kicsike.

Nem hasítottunk, de kiértünk a Szentimrén, majd a sima aszfalton élveztük a nyár utolsó sugarait és azt néztük, ahogyan minket néznek.

biro3

Ebben az autóban nem lehet szomorkodni. A kisautó vezetése közben az ember folyamatos késztetést érez a vigyorgásra. Hogy miért? Csak úgy.

Ha elfelejtenél mosolyogni, akkor eszedbe juttatja a környezeted. A járdán gondjaikba temetkező emberek is elmosolyodnak, ha meglátnak. Követő tekintetük közben a szájuk lassan a fülükig kúszik, egyszerűen muszáj visszamosolyognod. Ha felfedeznek a visszapillantóban, akkor mindenki hátrafordul az autóban és mosolyog. Ha gyerekek fedeznek fel, akkor már messziről hallod az „azta, né, milyen kocsi!" felkiáltást és természetesen ők is mosolyognak.

Elképesztő, hogyan lehet ezzel csajozni. Kedves olvasóink, higgyék el, minden csaj bele akar ülni. És az sem utolsó, hogy a szűkös hely ilyenkor előnnyé válik. A fura helyre tett kézifék használata meg egyszerűen megnyitja a combokat. Mondtuk, hogy csajozásban akármelyik csillivilli kabriót veri.

Aztán ahelyett, hogy azt teszteltük volna, mennyire jön be a csajoknak, átcsaptunk töréstesztbe. A kicsi kocsival hamar be lehet kerülni a nagy autók holt terébe. És ha nem vagy felkészülve, hogy egy útkereszteződésben, átjárón, a felező vonalat átlépve egyszer csak neked tolat egy teherautó, akkor könnyen így járhatsz.

Jól vizsgázott, könnyű súlya miatt nem gyűrt maga alá a teherautó, hanem ellökött. Alacsony súlypontja miatt nehezen borítható és a műanyag elemek jól elnyelték az ütközési energiát. A biztonsági felszerelések kimerülnek az opcionális biztonsági övvel és széles abroncsokkal. Ehhez jön egyfajta kipörgésgátló, amit a két független motor vezérlője irányít, de légzsák, ABS nincs. Kutyabajunk, a kisautó átment az egyáltalán nem szándékos törésteszten, de senkinek nem ajánljuk az ütközést.

A beleset megszakította egy rövid időre a tesztelést, ameddig a biztosítók bürokratikus útját jártuk, Huba meglepett egy másik elektromos autóval. Így folyatódhatott a teszt. Külön köszönet Hubának, hogy ezek után sem ingott meg irántunk a bizalma.

Következett tehát a zöld kistestvér volt, amivel lófráltunk egyet a városban és megnéztük, csúcsidőben hogyan kapunk neki parkolót a központban.

Összegzés

Ezt ki kell próbálni, mert vezetni egy élmény. Anyagilag jelen pillanatban nem a legjobb döntés, főleg ha néhány opciót még beikszelünk, könnyen tízezer euró lesz az ára. Ezért már elég tökös autót adnak a használt piacon, de újat is választhatunk. Az elektromos autónak eléggé célzott a használata. Amíg egy átlagos személyautó kiszolgálja egy család átlagos igényeit, addig egy elektromos kocsiba nehéz lesz bepakolni az egész családot és lecsattogni vele a tengerpartra. Ez nem is erről szól. Ha mondjuk egy anyagilag jól szituált, környezettudatos valaki vagy, aki már túl van azon, hogy csak városi terepjárójával jelenhet meg a nyilvánosság előtt, akkor könnyen lehet, hogy ez a te autód. Ha nem is az első számú, de az egyik izgalmas játékszer a garázsban.

Azt azért hozzá kell tenni, a teszt alatt úgy éreztük, mintha egy átlátszó konzervdobozban utaznánk. Merev felfüggesztése miatt sokszor volt az az érzésünk, mintha menne ki alólunk a járgány, főleg a kanyarokban. Arról nem beszélve, hogy a kanyarban vagy sávváltásnál kényszert éreztünk a kézzel való jelzésre is. De minél többet vezettük, annál kezesebb lett a négykerekű. Egy idő után elmúlik az érzés, hogy fel fogsz borulni a kanyarban, vagy, hogy egy nagyobb fékezésnél orra bukik. Ha nem hiszed, próbáld ki te is, leghamarabb a jövő héten kezdődő mobilitás hetén teheted meg.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."