Színes » Benzingőz

A franciák folytatják James Bondot

Valóban hajt a négy kerék és ez nem egy városi piperkőc villogása. Igazi terepgép a Peugeot-tól.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_Peugeot4008
Benzingoz_Peugeot4008
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. október 11., 18:07
0 hozzászólás. 

Már beszámoltunk a francia autógyártó típusainak ötletes elnevezéséről. A százasok száma a típust, az utolsó számjegy a bagett frissességét jelölte: minél nagyobb a nulla utáni szám, annál újabb a portéka.

A megoldások száma viszont véges, és ezt a komoly logikai fejtörőt nemcsak a nagyközönség fejtette meg gyorsan, hanem a Peugeot marketingesei is. A megoldás egyszerű:

toljduk meg még egy zéróval.

 

A százasból ezresbe avanzsált típuskódolás nem az új keletű 4008-as forradalmi újítása, az esetnek vannak precedensei. Például az 1007-es, egy dupla tolóajtós városi törpe, illetve az 5008-as, amely egy 'all show, no go' városi kisbusz és álterepjáró egyvelege.

 

Benzingoz_Peugeot4008

 

Egyértelmű, hogy a franciák a különlegesebb modelljeiket kódolják így, de akkor mi keresnivalója van itt a 4008-asnak? A válasz összetett, mégsem bonyolult. Elsősorban a Peugeot-jövevény származási helyét érdemes elemezni: a japán Mitsubishi – amely a PSA konszern oszlopos tagja – egy újabb modelljének a reinkarnációját adják el francia ruhában.

A japánok az ASX típuson végezték el a 'Csipkerózsika' beavatkozást, azaz új ruhába, kaszniba bújtattak egy, a piacon már létező típust. Egyáltalán nem rossz az ötlet, hogy néhány közepes méretű autógyártó közös anyagi és know-how erőforrással fejlesszen ki egy típust, a végső simításokat pedig ki-ki a maga szája íze szerint alakítja. A PSA tehát működik, és közös munkájuknak nem a 4008-ASX duó az első gyümölcse.


A franciák mindig is jobban értettek az avantgárd dizájnhoz,

mint ázsiai konszern-testvéreik. A 4008-as 4,34 méter hosszú, 1,80 méter széles, és tiszteletparancsolóan 163 centi magas. Méreteit tekintve el fog boldogulni a városi forgataggal is, de a hátsó sorban ülők sem fogják térdeikkel a vezetőülés háttámláját rugdosni egy hosszabb úton. A kompakt kategória határaiba bőven belefér a 4008-as, magas építése pedig még jól is jöhet egy egy komolyabb útpadka legyűrésénél.

A külcsín megalkotására nagy hangsúly fektettek. A külalak fényévekkel sportosabb, agresszívebb és ízlésesebb, mint japán testvéréé, az ASX-é. A 4008-as megkapta a teljesen új Peugeot-arculatot, amelyet a nagy sikernek örvendő 508-as típus vezetett be.

 

Benzingoz_Peugeot4008

 

A hűtőmaszk magasra húzott, a méhrács műanyag háttér jól mutat a LED-es nappalifényes fényszórók között. Tetszetős a motorháztetőn található ki-be türemkedések egyvelege, az összhatás sportosan agresszív, mégis harmonikus.

Menő a nagy felni és a kicsi, VW Tiguanos műanyag koptatócsík a kerékíveken, habár ezt a védőelemet nem nagyon fogják terepen kipróbálni, ahogyan a kisteherautó méretű, utcai gumival vulkanizált kerekeket sem. A lényeg, hogy jól nézzen ki. Hátul tetőspojler, krómcsík a csomagtartón, az összhatás elegáns.

 

Mitagadás: meghajtás, haladás

Fontos kiemelni, hogy nem csak egy álszent, villogós, piperkőc városi vagányról beszélünk. Ha kell, tényleg mind a négy kerék vehemensen próbálja porrá őrölni az aszfaltot. A kapcsolható összkerék-meghajtás módjait a vezetőülésben helyet foglaló pilóta választhatja ki.

 

Benzingoz_Peugeot4008

 

Húzhat csak az első kettő, vagy mind a négy, illetve van egy Lock, azaz difizár funkció, amikor mind a négy kerék tapadástól függetlenül egyszerre forog. Ilyenkor az elektronika több nyomatékot küld a hátsó tengelyre, hogy a gépcsoda közepes méretű puttonyát könnyebben feltolja a hegyre. Persze nem árt, ha ilyenkor nem utcai, V vagy H jelzésű (240 vagy 210 km/órát bíró) gumiabroncsok vannak a 18 colos alufelniken.

Érdekes, hogy az európai piacokon csak a négykerekes verziót vásárolhatjuk meg, míg keletebbre, akár csak elől húzós kivitelben is kínálják.

 

Motortéren nem nagy a választék

Szív van, méghozzá kettő, a kormosabb fajtából. A kisebbik egy ezerhatszázas HDI Fap (részecskeszűrős) erőforrás, 112 francia ménnel és 280 Nm-es forgatónyomatékkal. A dinamikusabb testvér egy új fejlesztésű, de szintén HDI, 1,8 literes aggregát, tiszteletreméltó 150 lóerővel és differenciálgyötrő 300 Nm nyomatékkal.

Váltók terén se változatosabb a kínálat. Létezik egy manuális és egy automata, mindkettő hat fokozat között kavargatja a megfelelőt. Itt is meglátszik, hogy keletebbre eső piacokon más az igény. Európán kívül a 4008 kaphat benzines szívet is egy 1,6-os, 112 lovas, illetve egy két literes, százötven pacis formájában.

 

Benzingoz_Peugeot4008

 

Ha nem is világmegváltó újdonság a kis francia öszvér, mégis stílusos alternatívája a kissé unalmas külsejű Mitsubishi ASX-nek. Csak ne felejtsük el, hogy a dögös ruha alatt ez a két gép egy és ugyanaz. Majd eldönti az árcédula, melyik lesz sikeresebb.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."