Portré Kávézó - székely elegancia

Városunk szállodájának földszintjén működő kávézó sugározza az elegancia képét. De vajon ez csak a látszat?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Zujge01

Less be a Zújgébe!

Pénteken megnyílt, hétfőn megnéztük, vannak-e ott...
FelsoG01

Bekukkantottunk a Felső Gébe

Megmutatjuk neked is, hogy mit találtunk.
gcafeszomoru

Az életünket hordták ki az ajtón

A G. Café „otthontalanul" maradt törzsvendégei...

portre_kavezo10
portre_kavezo10
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 20., 18:38
1 hozzászólás. 


portre_kavezo10

Általános vélekedés, miszerint egy szálloda kávézója az egyik legelegánsabb hely egy adott környéken és ehhez Székelyudvarhely Küküllő Szállodájának földszintjén található Portré Kávézó is igyekszik igazodni. Adtak a külsőségekre, annyi szent, hogy nagyon ízléses bútorok fogadják a vendéget. Ezek emellett igencsak kényelmesek is: párnázott, kárpitozott padok fogadnak szinte minden asztalnál, így könnyen ellazulhatunk.

portre_kavezo06

Megérkezéskor ugye az ember első dolgai közé tartozik, hogy le szeretné tenni kabátját: a fogas a terem szálloda felőli részén van, nem túl feltűnő, de bizony van. Azért is emelném ezt ki, mert ugyan kényelmesek a bútorok, de akkora asztalokkal társulnak, hogy bizony a padokon már nemigen marad hely egy-egy vaskosabb kabátnak. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy vonat fülkéjében ülnék és egy olyan lenyitható asztal foglalna túl sok helyet középen. Elférni elférünk azért, de meg kell szokni, hogy nem marad túl sok tér.

Na, akkor rendelni kéne, és ez bizony problémás lehet a Portréban. A legutóbbi látogatásunk alkalmával csak egy pincérhölgy látta el a felszolgálás feladatait – nagyon úgy tűnik, errefelé nem igazán számítanak sok vendégre. Ő azért kedves és operatív volt, a rendelés leadása után nem kellett sokat várnunk italainkra. Na és ételeinkre sem, mert van itt néhány palacsinta meg édesség, amik kimondottan finomak, bár jóllakni nem fogunk tőlük, tehát ilyen céllal ne jöjjünk ide.

A kiszolgálásról még annyit, hogy rendezvények esetén döcögős lehet. Még tavaly voltunk itt stand-up comedy-t nézni és akkor a várakozási idők rettenetesen megnyúltak. Biztosan betudható volt a tömegnek is, de azért jobbra számítottunk. Akkor az volt az i-n a pont, amikor távozáskor egy nagyobb címletű bankjegyből nem tudtak visszaadni, állítólag az egész szállodában nem volt annyi apró. Végül sikeresen megoldottuk a problémát némi gyűjtögetéssel, de azért erre jó lenne felkészülni.

portre_kavezo07

A választék nem túlzottan nagy italok terén, de szerintem egy ilyen kávézóba ez megfelel. Találunk néhány kávé-különlegességet, vagy mentás és fahéjas forró csokit, a már említett palacsintákat, illetve szendvicset is, ami sok dicsérő szót kapott. Én egy koktélt próbáltam, méghozzá Bloody Maryt, az első korty után pedig csak egy döbbent wow hagyta el a számat, ugyanis ilyen finomat még sehol sem ittam. Rögtön rendeltek még vagy ketten és ők is csak megerősíteni tudták ezt. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy a fűszerezés ránk van bízva, ezért nem kell fukarul csak két csepp Worcestershire szószt adagolnunk.

portre_kavezo08

Elegánsabb helyeken dívik a magasabb árszabás is, ez alól a Portré sem kivétel, de azért nem szaladt el velük túlzottan a ló. A sörök például 4 lejtől kezdődnek, ami nem sokkal több, mint más kávézókban, a koktélok pedig 7, illetve 13 lejért fogyaszthatóak. Egy durván túlárazott terméket azért sikerült kapni, méghozzá a Jägermeistert, amiből fél deciért bizony kemény 13 lejt kell fizetnünk. Ezt az egy kivételt leszámítva elmondható, hogy az árak nincsenek sokkal az átlag fölé pozícionálva, így nem kell egy kisebb vagyont otthagyni, ha jól akarjuk érezni magunkat.

A mellékhelyiség teljesen vállalható, hozza a szállodai szintet, és bizony azt is kell hoznia, hiszen ezt már a hotelben kapjuk meg, nem a kávézóban. Kissé eldugott helyen van, megközelíteni csak úgy lehet, ha elhagyjuk a kávézó termét a szálloda felé.

portre_kavezo01

Összességében jó kis kávézó ez a Portré, mostanában pedig igyekszenek rendezvényekkel is idevonzani a nagyközönséget, ami kimondottan dicséretes. Holnap például másodjára nézhetünk „állj ki és mondd” stílusú humort, ugyancsak egy erdélyi poéngyár előadásában. Amit ismételten felrónánk az a kiszolgálás időnkénti lassúsága (ez egyébként kellemes udvariassággal társul), meg pár olyan apróság, ami nem is feltétlenül szúr szemet, csak elszigetelt esetekben lehet zavaró.

A cikk elején feltett kérdésre a válasz nem teljesen egyértelmű. Külsőségekben, termékekben – és mondhatni árakban is – elegáns hely a Portré Kávézó, ám van néhány részlet, ami miatt nem érezzük magunkat egy abszolút VIP klub tagjaiként. Az étlap/itallap például teljesen átlagos kinézetű és a felhozatalban sem találunk semmi kirívóan különlegeset. Ettől persze nem lesz rosszabb hely és legalább nem is kell feszengenünk egy erőltetett luxus miatt. Ez amolyan székely elegancia.

.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
geo
2010-01-20 22:05:55
draga ital
Sziasztok,
ne lepődjetek meg, a Tea Pubban egy fél deci Jagermeister 14 lej, és még a kocsma is az utolsók közt van...Nem értem, ha volna amiért árat kérni, akkor igen, de másképp? Szerintem az olcsobb stílus több embert vonzana, mert látjuk a ciginál is, drága ezért sokan lemondanak, most meg máris jönnek a cégek promociós cigarettákkal, mert nincs fogyasztás. A barátom munkahelyén 5 ember mondott le a cigarettáról a drágaság miatt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."