Színes » Konyha

Bé, mint zakuszka

Béhozták, a zsűri bévette, díjazta, a közönség mind felfalta. A nyertes repülni fog. Zakuszkaland a Gében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Első Nemzetközi Béhozós Zakuszka Verseny Székelyudvarhelyen a G. Caféban
Fotó: Csedő Attila, Szász Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 19., 14:57
0 hozzászólás. 

A füstös Felszabadulás Napi Vinetasütés akció nagy sikerén felbuzdulva a Karalábé Lovagrend újabb gasztro-akcióval rukkolt elő. Az Első Nemzetközi Béhozós Zakuszkaverseny szervezői, a Fő- és Majdnem Főkaralábé, azaz Csedő Attila és Jakab Áron Csaba október 18-án a Szentimre utcai kultúrkocsmába hívták zakuszkázni szimpatizánsaikat.

A Béhozós Zakuszkaversenyen kizárólag házi készítésű, fuszulykás, vinetás és gombás zakuszkákat fogadták el, száműzve az extrém ízesítésű költeményeket. A versenybe

kilenc borkán zakuszkát neveztek be,

amit a háromtagú zsűri (Dávid Botond fotográfus, Kovács Eszter újságíró, valamint jelen írás szerzője) kóstolta meg és bírálta el, 1-5-ig pontozva a befőttes üveg tartalmának színét, állagát, ízét és az összhatást.

Első Nemzetközi Béhozós Zakuszka Verseny Székelyudvarhelyen a G. Caféban

A zsűrizés szervezési és technikai malőrök miatt egy órás késéssel indult, de ez csak fokozta a jó hangulatot és a zakuszkázásra összegyűlt közönség étvágyát. A diszkréten nyálát csorgató társaság civilizáltan, türelemmel várta ki, amíg Csedő, a Főkaralábé átesett a verseny tisztaságát garantáló, utolsó perces előkészületeken. Fázisokon, pardon.

Miután sikerült mind a kilenc zakuszkás üvegen bordópiros szalvétával eltakarni a gyártó nevét, kölcsönözni a Gondűzőből egy, a szalvétához színben passzoló asztalterítőt, helyére került a kenyértartó kosár, kóstolásra készen terült az újságos teremben a tökös, virágos, zakuszkás asztal.

Az első versenyt, ahogy az első üveg zakuszkát is, maga a Főkaralábé nyitotta meg. A rövid és lényegre törő megnyitóbeszédet követően elkezdődött a zsűri gyomrát próbára tevő kóstolgatás, amelynek minden mozzanatát árgus szemekkel figyelte a már kopogó szemű közönség és dokumentálta a sajtó. Fotósok és a helyi televízió kamerájának kereszttüzében nyelték a falatokat a bírák.

Ahány ház, annyi zakuszka

A kilenc üveg tartalma csak látszólag tűnt egyformának, ízesítésük teljesen különbözött. Volt nagyon édes, nagyon sós, nagyon lecsós, nagyon sótlan, nagyon paradicsomos és akadt, amelyikbe titkos adalékként bazsalikomot szórtak.

Első Nemzetközi Béhozós Zakuszka Verseny Székelyudvarhelyen a G. Caféban

A végére már gyomorforgató kóstolást egy, az utolsó percben az asztalra csempészett és versenyen kívül érkezett málnás zakuszkával, becsületes nevén málnalekvárral csapatta szét a zsűri, aki - tekintettel a zakuszka zabálásra készen álló vendégekre - rekordgyorsasággal adta össze a pontszámokat és hirdette ki a végeredményt.

Az első Nemzetközi Béhozós Zakuszkaversenyen egyenlő pontszámmal a Tóth Árpád és Zsuzsa páros, illetve Farkas Réka zakuszkája nyerték a másodiknak és harmadiknak járó, Majdnem legjobb zakuszka oklevelet. Csíkos zacskóban átvehettek egy üveg, „Ilyet ne főzz!" bolti zakuszkát, illetve kaptak még a Márton Áron térre két évig ingyenes belépést biztosító bérletet, valamint egyéves előfizetést az uh.ro-ra.

A fődíjas Bálint Margit, Bálint Károly operatőr édesanyjának zakuszkája lett. Margit néni kapta a Legjobb Zakuszka oklevelet, és egy sétarepülést a város felett Ferenczy Loránd girokopterével.

Első Nemzetközi Béhozós Zakuszka Verseny Székelyudvarhelyen a G. Caféban

A díjátadót követően a társaság rávetette magát a zakuszkákra, házi kenyérre és pillanatok alatt elfogyasztotta az ízletes felhozatalt, sőt, még a Főkaralábé két üveg, vészhelyzet esetére tartogatott zakuszkája is terítékre került.

A szervezők elégedetten, a G. Café vendégei pedig zakuszkával dugig lakva summázták: jöhet a Karalábé Lovagrend következő akciója. Egyelőre még semmi sem biztos, de meg nem erősített információnk szerint, ha karácsonyig sikerül beszerezni egy öngyilkos hajlamú orosz költőt, akkor a következő élmény a savanyúság lesz, vodkával szédítve.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."