A romló város: tárt karokkal fogadjuk a tolvajt

Enyves kezű úriemberek, áfonyaárusok, csomagszállítók járják a várost. Időnként az ablakon át.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

betores
Ne hagyjuk nyitva az ablakot!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 28., 11:13
4 hozzászólás. 

Rendőrségi információnk szerint a nyitva hagyott ajtók miatt több lopás is történt az elmúlt hónapokban. Főleg a városnak azon részeiben, ahol magánházak vannak (pl. Szombatfalván, a II. Rákóczi Ferenc utcában), több olyan eset is történt, hogy erdei gyümölcsöt árusítók vagy ócskavasat kérő egyének pénzt és ékszereket emeltek el.

Lopnak az árusok

A nyári hónapokban nemcsak a piacon kínálnak erdei gyümölcsöt, hanem a magánházaknál is – az árusok egy része azonban kihasználja a lakók figyelmetlenségét és előszeretettel csen el értéket a házakból. A klasszikus módszer az, hogy a csoportosan gyümölcsöt árulók idős embereknek kínálnak málnát vagy áfonyát, s figyelmüket elterelve meglopják őket.

Ezek az árusok általában harmad- vagy negyedmagukkal "dolgoznak". A kapun belépve szóba elegyednek az ott lakó, legtöbbször egyedül élő idős személlyel, ez alatt társuk bejut a házba és kirámolja a szem előtt hagyott pénztárcát, és elviszi a konyhaasztalra letett ékszert vagy más értékes dolgot. A rendőrök szerint a legfontosabb, hogy ezekkel az emberekkel ne álljunk szóba, a málnát vegyük meg a piacon, s a kaput tartsuk zárva. Nagyon fontos az is, hogy a kapukulcsot ne a bejárat mellett tartsuk, mert a gyakorlott és terepismerettel rendelkező tolvajok ezt észreveszik – ha már az udvarra bejutott, akkor megpróbálkozik a házba való bejutással is, s ha a házigazda a kertben tartózkodik, a tolvajnak elég egy-két perc és távozik a zsákmánnyal. Ezek a lopások általában fényes nappal történnek, sokszor a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakon másodpercek alatt bejutnak a házba.

Jó a kutya a háznál

Néhány évvel ezelőtt egy marosvásárhelyi, illetve egy brassói betörőbanda fosztogatta az udvarhelyi tömbházlakásokat, szinte hetente voltak betörések – ezeket egy évnyi lopássorozat után sikerült akcióban lefülelni, azóta nem nagyon volt ilyen. Ám a kisstílű tolvajok is képesek jelentős értéktől megszabadítani a lakókat. Három hete - információink szerint - este is be akartak hatolni három Tamási Áron utcai házba, a kerítésen is átmásztak, de egy esetben a házőrző kutya, egy másikban pedig az éber idős asszony lélekjelenléte miatt elmenekültek. Egy ismerősünknek a II. Rákóczi Ferenc utcában nem volt ilyen szerencséje. Ötszáz lejétől, értékes memóriakártyájától és irataitól szabadították meg kiskorú bűnözők egy vállalkozás székhelyén úgy, hogy közben az összes alkalmazott a helyiségben tartózkodott.

A külföldi csomag

Egy új lopási módszer is megjelent. Kifogástalan modorú, udvarias hangú és stílusú fiatalemeber látogat meg olyan idős embert, akiről tudja, hogy gyereke külföldön él – csomagot, küldeményt hoz tőle, azonban ki kell fizetni neki a kézbesítési költséget. Miután az idős ember kifizeti, kimegy a csomagért, de soha nem jön vissza. Még durvább eset is volt: egy öregasszonyt úgy loptak meg, hogy amíg az egyik illető kitöltötte a "hivatalos papírokat", az asszonyt leküldte az autóban várakozó társához a csomagért. Ezalatt nem ült tétlenül a lakásban az "úriember".

A tanulság az, hogy idegen emberrel ne álljunk szóba, ne adjunk neki alkalmat a lopásra – sok olyan választékos beszédű, kedves, mosolygós ember van, aki egyszerű csalóként, tolvajként keresi a mindennapit, s ha észreveszi a figyelmetlenségünket, a bizalmunkba férkőzik és ezt könyörtelenül kihasználja.

A romló közbiztonság ellen mi is tehetünk: ne sajnáljunk munkát adni a rendőröknek. A 112-es sürgősségi számot hívjuk fel, ha gyanús személyeket látunk az utcánkban, mert egy rendőrjárőr megjelenése elriaszthatja a tolvajokat. S ne bizalmaskodjunk az ismeretlen árusokkal, magukat ügynököknek mondókkal, mert könnyen ráfázhatunk, s ha a rendőrök később elő is állítják, a kárral mi maradunk.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Nagy Kutya
2012-08-28 13:19:25
"Jó a kutya a háznál"
"Jó a kutya a háznál"

Mindenhol te sem tudsz ott lenni te Kutya ! :D
avatar
hahaha
2012-08-28 19:22:41
Es az mennyire jogos ha egy ilyen illetektelen emberkenek eltorom a labat a sajat udvaromon vagy leutom ? :)
avatar
Milan Yorgi
2012-08-29 10:40:57
Torveny engedi forma, ha illetektelen behatolo(d) van a sajat portadon , onvedelembol vedekezhetsz :D Valakinek a labat eltorni kicsit nagyobb melo. En maskent cselekednek. De legyen ragasztod, prenadez is megteszi..toltsel kicsit a fulebe ha mar leteritetted :) Esetleg a zsaruk sem fognak azzal vadolni vagy a tolvaj , hogy durva testi sertest alkalmaztal :) Az illetonek ezutan komoly orvosi beavatkozasra-mutetre lesz szuksege (szerintem) es az esetbol jo nagyot fog tanulni. Nem? Az ilyen nagy kez es labtoreses bulikkal jar az orditas is.. kicsit szineszkedsz neki, "ugyanmar,gyere legyunk baratok stylba" s megbocsajtom amit tettel ,nyujtod a kezed , szent a beke ugy jol megszoritod, a masikkal meg a vallat(h majd mikor belefejelsz meg segitsen a tartasban) s mikozben a masik kezdi elkonyvelni , hogy na..megusztam..hirtelen mozdulattal nyakad hatra,fejed 15-20fokos szogben s jol belefejelsz..ettol valoszinu osszesik,toltheted a hallojaratait meg ragasztoval. :)
avatar
benfik
2012-08-31 10:16:04
sajna ezek egyre csak szaporodnak, enyhe buntetes, rovid ideju sitt, kijonnek uzik tovabb, na meg burjan szeruen szaporodnak, de ha mar lopnak, lopjanak olyanoktol akik szinten lopnak, sikkasztanak, rengeteg van ilyen udvarhelyt, hiszen ez a bunozok varosa, udvarhely 70-80% intezmenyeinek, szorakozohelyeinek, cegeinek tulajdonosai, vezetosegei, mint alvilagi ketes emberkek, ezektol lopjanak, ne a tisztesseges polgartol.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."