Amikor a medve visszanyal

Koppintással vádolják az Igazi Csíki Sör reklámját, a székely kreativitást kérdőjelezik meg a nézők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Így kell berúgni az igazi csíki sörtől | képernyőfotó
Így kell berúgni az igazi csíki sörtől | képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. december 11., 16:23
3 hozzászólás. 

Alig magyarázta ki Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa, hogy az Igazi Csíki Sör márkanév miért is nem tekinthető lopottnak, újabb plágiumváddal kell szembenéznie a gyártónak, ezúttal a reklámvideó megtekintői részéről. Az ugyanis teljes egészében a székelyekkel kapcsolatos közhelyekre épít. Ami nem is lenne – akkora – baj.

A sztereotip székely világban a székely nem ijed meg a saját árnyékától, a székely székelyesen beszél, székely ruhában piknikezik, székely kapukkal, zsindelyes háztetős faluban, a fenyvesek közt lakik, és természetesen Igazi Csíki Sört iszik.

A székely megharcol a medvével is, a székely furfangos, a székely humoros. A székely ember tudja, hogy a medve nem játék. Biztosan azt is tudja, hogy az asszony verve jó, de ahhoz még nem ivott elég sört.

A szakkönyvek szerint a jó reklám is sztereotípiákkal dolgozik. Vagy előítéleteket épít, vagy  előítéleteket rombol. Lehetőleg viccesen. Az Igazi Csíki Söré inkább csak szilárdít. A jó reklám ismerős arcokkal és elemekkel dolgozik. Ahogy az Igazi Csíki Sör is egy néhány éve ismertté vált reklámfilm elemeivel. Hiszen 2000 óta tudjuk, hogy a skót halászok igazából székelyek. Legendáriumosan székelyek. És 2014-ben egy újabb sztereotípia van születőben a székelyekről: az igazi székelyek lopnak.

A jó reklám vitát gerjeszt, és nem a termékről, nehogy már konfliktusos megítélése legyen. Magáról a reklámról. És az Igazi Csíki Söré ezt teszi, még mielőtt az emberek jó része kóstolta volna az italt. Hogy ez jó-e vagy sem a gyártó, vagy a székelyek megítélésére nézve? Írja meg kommentben.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2014-12-11 19:10:26
Igazi erőltetett, ötlettelen reklám.
avatar
vogul
2014-12-12 09:47:24
advertise, or not to be
A márkás italokat sokszor kötik erős állatok nevéhez: Bikavér, Puterea Ursului a boroknál, Ursus a sörnél, stb. Mivel a medve (nem az orosz Misa) hagyományos székely "termék", kézenfekvő volt egy ezzel kapcsolatos reklám. Hogy jó, vagy nem jó, ez más tál tészta. Minden esetre, a lekoppintós furfang nem jött be.
avatar
szkiny
2014-12-13 11:28:10
Jó reklám, hogy lopunk ?
Véleményem szerint nem jó reklám ha azért beszélnek róla, mert koppintás ! Volt már hasonló eset, az EMNP kampányában, ott vállalták érte a felelősséget.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."